Göm menyn

Lust att lära

Fängslad av matematiken

Olles hand skriver i anteckningsblocketEufori. Och känslan av att befinna sig on the bleeding edge. För Olle Abrahamsson är abstrakt matematik häftig utmaning – och lycka.

Efter fyra års studier till kompositör och med ett färskt examensbevis från Lunds universitet på fickan tänkte Olle Abrahamsson om.
Han beslöt sig för att satsa på sitt fritidsintresse.
Matematiken.
Och när han, efter ett tekniskt basår, kunde börja på kandidatprogrammet i matematik på LiU kom rena jubelreaktionen.
– Bara tanken på att jag skulle få nörda ned mig i flera år … det hade kliat i kroppen så länge! Mattestudierna, särskilt den abstrakta matematiken, är precis så kul som jag föreställt mig.

Olle vid ett konstverket Fjättrad i UniversitetsparkenNu ser han fram emot ganska många nördiga år och räknar redan med att gå vidare med masterexamen eller varför inte en forskarkarriär.
Musiken får bli en hobby vid sidan av.
– Det utbildas väl tio tonsättare årligen i Sverige. Nio av dem får leva med ekonomi som går berg- och dalbana, jag insåg att jag inte ville leva med den osäkerheten, säger han.
Som matematiker väntar en säker arbetsmarknad.
– Ah, ska du bli mattelärare, är det många som säger – men det är faktiskt det enda jag inte kan bli med den utbildning jag går. I dagsläget kan jag tänka mig inriktningen mot informationsteori och digital kommunikation. Kanske med jobb inom industrin, till exempel med komprimering av information eller med felrättande koder. Det verkar extremt kul.

Informationsteorin är tillämpad matematik som involverar abstrakt algebra. Och det är det abstrakta matematiska tänkandet som intresserar honom. Ju mer skruvade problem, desto roligare.
Olle Abrahamsson funderar en stund på hur han ska svara på frågan varför, men går sedan snabbt igång:
– Jag får gå på outforskad mark. Det är ren upptäckarglädje; det är så häftigt att befinna sig i framkanten, on the bleeding edge.

Och inte helt olikt processen att skapa en musikalisk komposition.
– Ett evigt tragglande och många återvändsgränder. Man sliter sig i håret och svär. Men när det sedan klickar, är det värt allt. Kicken jag får av att ha lyckats lösa ett svårt matematiskt problem är densamma som vid ett musikaliskt uruppförande. Det ger mig en slags känsla av fullständighet, en enorm eufori, säger han.

Återstår då bara att formulera logiska argument och övertyga andra att lösningen är den rätta.
– Med matematiken är det enklare. Matten är binär, ett eller noll. Lyckas jag med en lösning, hyser jag sällan tvivel. Det är värre med musiken, där handlar det till sist om andras bedömningar av hur väl jag lyckats.

Olle vid favoritläsplatsen i FysikhusetTill matematiken hör också insikten att man inte kan lyckas jämt.
– Det är viktigt att kunna acceptera att man ibland helt enkelt kör huvudet i betongväggen. Det måste finnas med som en självklarhet i tankesättet, säger Olle Abrahamsson.
Han refererar till matematikern Andrew Wiles arbete med att bevisa Fermats sista sats, som formulerades 1637 men bevisades först 358 år senare.
– Wiles var bara tio år när han bestämde sig för att bevisa Fermats sats. 1993 tillkännagav han att han, efter sju års jobb, hade lyckats. Men beviset punkterades snabbt, berättar Olle Abrahamsson.
Wiles gav sig inte. 1995 kunde han presentera ett felfritt bevis.
– Det är så man måste lära sig att reagera. Istället för att gå under som forskare så får man enträget gå vidare, tänka ut förbättrade varianter som håller.

Matematiker får räkna med få segrar men desto större kickar, med andra ord. Men envishet och nyfikenhet räcker inte hela vägen. Det behövs talang också.

Hur upptäckte du din fascination för matematik?
– Som liten tyckte jag nog bara att det var så himla kul att kunna bocka av alla tal jag klarade av. Att se listan växa. Men i högstadiet låg jag rätt långt före de andra, när jag klarat av allt som kunde klaras av gav mig läraren alternativ: slappa eller hjälpa andra. Jag valde att hjälpa andra.

Det visade sig vara ett gott sätt att blir riktigt bra på matte. Olle Abrahamsson lärde sig sätta ord på matematiken, förklara och förklara om igen, på nya sätt.

Hade det inte varit bättre för din utveckling att läraren gett dig svårare utmaningar?
– Kanske, men jag är inte säker på det. Jag tror faktiskt aldrig jag lärt mig så mycket matte som då. Genom att hjälpa andra befäste jag mina kunskaper. Och fick dessutom känna mig duktig.

Utmaningarna hittade han på egen hand. Såg matematiken i allt och fascinerades av de abstrakta utmaningarna.
– Egentligen är det konstigt inte fler är intresserade av matte. I grunden är den jordnära. I stort sett allt vi har runt oss i samhället bygger på någon form av matematisk beräkning. Hade vi inte haft förmågan till matematiskt tänkande hade vår tillvaro sett helt annorlunda ut.

– Jag har ett tydligt minne av när jag som 14-åring upptäcker att två 1800-talsmatematiker beskrivit vattnets rörelser. Att något så komplicerat och slumpmässigt som vågrörelser alls kunde beskrivas matematiskt, vid varje punkt dessutom, imponerade. De ögon jag gjorde då, det du …

Men matematiken kom länge ändå i andra hand, på fritiden. I första hand kom musiken: främst slagverk, piano och gitarr. Efter musikgymnasiet i Norrköping gick han vidare till Musikhögskolan i Malmö (en del av Lunds universitet), totalt fokuserad på en framtid som klassisk tonsättare av symfoniska verk – men också med jazzen med i bilden.

Lässtund vid konstverk i UniversitetsparkenKonstnärssjäl, estet och mattenörd. Olle Abrahamsson vägrar att ställa sig i ett fack, och inte så sällan går han medvetet motvalls.
– Bland alla esteter i Malmö odlade jag ofta min teknologsida, betonade vetenskap och kritiskt tänkande i diskussionerna. Här bland matematikerna på LiU är det tvärt om – teknologstuket drar fram esteten i mig. Jag gillar inte stereotyper. Och när alla blir så där härligt överens i en grupp utvecklas en flockmentalitet som är förrädisk. Jag kan sällan låta bli att vara tvärt om, i alla fall försöka injicera nya idéer.

Ju fler infallsvinklar man kan hämta hem desto bättre, menar Olle Abrahamsson. Litteraturen, musiken eller konsten odlar kreativiteten.
– Och jag gillar det abstrakta, som abstrakt konst. Den lämnar utrymmet fritt för tänkandet och sätter igång processer i hjärnans alla skrymslen.
Abstrakt matematik kräver också ett fritt tänkande, därtill intellektuellt tålamod och intensiv träning.
– Man måste vara nyfiken. Vilja gå till grunden: Varför blir det så här? Och varför blir det inte så här?

Den som har lätt för matematik anses ju ofta intelligent, vad säger du om det?
– Jag tycker man måste vara lite ödmjuk. Man kan å andra sidan vara oduglig på annat. Själv har jag tummen mitt i handen, kontrar Olle Abrahamsson.

Dock sitter tummen på plats när det är dags att ta en öl på Herrgårn. Studentlivet bidrar till kreativiteten på sitt sätt. Olle Abrahamsson har till exempel engagerat sig i Styrverkeriet, mat/nat-sektionens styrelse, är ny på posten som ordförande i studienämnden för matematik- och fysikprogrammen och är med i EF-nämnden som ansvarar för rad utbildningar.

– Det är jättehäftigt. Jag får veta en massa om processerna bakom utbildningarna. Det är överblick och detaljer. Varför en kurs är på 4p och inte 6p. Innehållet i nya studiehandboken innan den ens kommit på pränt. Jag står först i nyhetsflödet, det är kanonkul.

– Jag representerar i och för sig bara min sektion, så ibland svindlar det lite. Besluten rör framtiden och vad kommer några tusen teknologer att tycka? Då gäller det att ha ett rappt svar.

 

Text och bild: Gunilla Pravitz

2014-08-11


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Drygt 30 miljoner kronor från Formas

Nio forskare från Linköpings universitet tilldelas medel från Formas forskarråd. Projekten handlar om allt från digital inkludering och hållbar stadsomvandling till migration av hushållsarbetare.

LiU-forskare bland världens mest citerade

Fyra forskare vid Linköpings universitet har kommit med på den globala listan över de mest citerade forskarna i världen. Resultatet presenteras av företaget Clarivate som varje år lyfter fram forskare med stort inflytande.

Effektiva organiska solceller för utomhusbruk

En liten gästmolekyl på rätt ställe gör det nu möjligt att tillverka energieffektiva organiska solceller i enbart miljövänliga material. Energieffektiviteten ligger över 17 procent och solcellen har också kunnat tillverkats på en större yta.

Markus Heilig: Professor mitt i samhällsdebatten

Diskussioner med de egna döttrarna sporrade honom att skriva den populärvetenskapliga boken Hon, han och hjärnan. Och i höstas spelade han en stor roll i SVT-serien Från savannen till Tinder. ”Jag älskar att berätta”, säger Markus Heilig.

LiU utreder kompetenscentrum för hållbar industri

Forskare vid LiU har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett nytt kompetenscentrum för framtidens hållbara industri. Konkurrensen är hård, men chanserna bedöms ändå som goda för att centret ska kunna bli verklighet inom några år.

Per Staffan Boström, 75, disputerar på LiU

Efter ett helt yrkesliv i svenska storföretag och 15 års forskarstudier är det äntligen dags. Nu disputerar Per Staffan Boström, 75, på sin avhandling i industriell ekonomi. ”Du blir aldrig för gammal för forskning”, säger han.

Metod avslöjar kemikaliers oönskade biologiska effekter

Hur påverkas vår hälsa av föroreningar och andra kemikalier som vi exponeras för? LiU-forskare har använt en metod för att identifiera vilka proteiner i kroppen som påverkas av kemikalier. Metoden skulle kunna användas för att i ett tidigt skede upptäcka att ett ämne kan ha biologiska effekter i en organism.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-26