Göm menyn

Jubileumskonsert för jazzigt storband

Repetition med Lusen Big Band

Lusen Big Band firar 30 år med jubileumskonsert på Sagateatern den 14/11. Så vilka är egentligen LiU:s jazzigaste orkestermedlemmar? LiU-nytt hängde med på ett rep.

Oskar Sjöström i en spelpausEn torsdagskväll i slutet på oktober är det jazzrepetition i Östgötamusikens lokaler. Lusen Big Band har tvåtimmarsrepetition här i Linköping en gång i veckan.

En av de första på plats är Oskar Sjöström, läkarstudent vid Hälsouniversitetet. Han släpar ett stort blåsinstrument över axeln och ställer sig sedan som ett par andra för att värma upp ensam i ett hörn.

– Musiken ger energi, glädje och inspiration. Man mår bättre både psykiskt och fysiskt, säger han (bilden ovan t h).

Åsa Jonsson spexar med LusenDet syns också när repetitionen väl kommer igång på riktigt, särskilt när bandets gamla sångerska Åsa Jonsson dansar loss till de jazziga tonerna i sin blommiga tröja.
Hon spelar in Lusens version av Marvin Gayes ”How Sweet It Is (To Be Loved By You)” på mobilen. Inspelningen ska användas när den fyrstämmiga tjejkören övar. Frida Knutsson, bandets nuvarande sångerska, får på jubileumskonserten sångsällskap även av Sofia Pettersson, Pia Jansson och sin syster Hanna Knutsson.

Åsa Jonsson jobbar i dag som lärare men var med i Lusen Big Band från 1993–2000. Hur hon hittade hit?
– Jag var med i kören LiTHösen från början och sökte sen till sångerska i Lusen. Det var jätteroligt, tycker hon.

Lusenblåsare sedda i profilLusten för musiken verkar tydligt finnas kvar hos henne.
”Ba ba ba ba”, nynnar hon och svänger hit och dit med hela kroppen när bandet spelar.

”Lovely Is Today” heter en låt med mycket blås i. Stämningen är festlig och ensemblen skämtar avslappnat i ringen de sitter i. De både berömmer och utmanar varandra.

– Ingen av er blöder ju om läpparna än, är en av kommentarerna sagda med glimten i ögat.

Översikt över hela bandet som repar i ringMattias Danielsson är musikaliskt ansvarig för Lusen Big Band.
– ”Trumpetardjävul” kallas jag också, presenterar han sig.

Blir orkestermedlemmarna irriterade på dig?
– Det förutsätter jag att de blir, skrockar Mattias.

Mattias Danielsson musikaliskt ansvarigHan började i Lusen Big Band 2001 och har lett bandet sedan 2008.
– De flesta medlemmarna är studenter någon gång i sitt ”Lusen-liv”, men bandet är hela tiden i rörelse eftersom studenter kommer och går, säger Mattias Danielsson (bilden th).

Nya medlemmar brukar värvas till hösten under Nolle-P, då bandets behov brukar stå klara under slutet av vårterminen. Ungefär fem personer byts ut per år.
– Just nu är vi i behov av trombonister. De är svåra att hitta, efterlyser Mattias.

Kan det vara på grund av hans motto, ”Lita aldrig på en instrumentalist vars instrument byter form”? Nja, det var väl också bara ett av alla skämt. Humorn är ständigt närvarande hos Lusen, men tro inte att de är mindre seriösa som musiker för det.

Simon Larsson spelarLärarstudenten Simon Larsson började sitt spelande i LiTHe Blås, och jämför banden:
– Lusen Big Band låter roligare än vi ser ut, medan det är tvärtom för LiTHe Blås som ser roligare ut. Där spelar man i stället ”hellre än bra” (bilden th).

Hur bra måste man vara i Lusen Big Band då?
– Jag vet inte, man måste väl kunna läsa noter, säger Simon Larsson som själv ändå menar att det för honom varit som att gå i skolan att spela i storbandet.

Lusen Big Band gör återkommande spelningar på fester, baler och bröllop – men saxofonisten Mats Wallin lyfter gästartisterna som något särskilt roligt med att spela just i detta sammanhang.
Närbild händer på trumpet.Bland tidigare gästartister finns namn som Robert Wells, Nils Landgren, Little Mike, Janne Schaffer, Marie Bergman, Roger Pontare och Peter Asplund. Lusen gjorde nyligen, tillsammans med folkrockbandet Hoven Droven en lyckad fusion av rock, storband och svensk folkmusik.

På jubileumskonserten den 14 november är det den beresta, prisbelönta saxofonisten Jonas Kullhammar och den ”levande legenden” Nisse Sandström som spelar med Lusen. Spelningen äger rum på Sagateatern i Linköping redan kl. 16.00, och efteråt har före detta medlemmar jubileumsfest på Kårhuset Kollektivet. Trots att Lusen Big Band bildades 1985 är gemenskapen ännu påtaglig och musikglädjen fortsatt växande.

– Hittills har vi gjort uppåt 200 spelningar bara under min tid i bandet, uppskattar Mattias Danielsson.
– Jag hoppas att det blir många, många fler!
 

 

Gruppbild på alla som repat

 

Lusen på Facebook

Text: Melinda Reyes Hiltunen, studentreporter
Foto: Rebecca Havedahl, studentfotograf

2015-11-03

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Drygt 30 miljoner kronor från Formas

Nio forskare från Linköpings universitet tilldelas medel från Formas forskarråd. Projekten handlar om allt från digital inkludering och hållbar stadsomvandling till migration av hushållsarbetare.

LiU-forskare bland världens mest citerade

Fyra forskare vid Linköpings universitet har kommit med på den globala listan över de mest citerade forskarna i världen. Resultatet presenteras av företaget Clarivate som varje år lyfter fram forskare med stort inflytande.

Effektiva organiska solceller för utomhusbruk

En liten gästmolekyl på rätt ställe gör det nu möjligt att tillverka energieffektiva organiska solceller i enbart miljövänliga material. Energieffektiviteten ligger över 17 procent och solcellen har också kunnat tillverkats på en större yta.

Markus Heilig: Professor mitt i samhällsdebatten

Diskussioner med de egna döttrarna sporrade honom att skriva den populärvetenskapliga boken Hon, han och hjärnan. Och i höstas spelade han en stor roll i SVT-serien Från savannen till Tinder. ”Jag älskar att berätta”, säger Markus Heilig.

LiU utreder kompetenscentrum för hållbar industri

Forskare vid LiU har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett nytt kompetenscentrum för framtidens hållbara industri. Konkurrensen är hård, men chanserna bedöms ändå som goda för att centret ska kunna bli verklighet inom några år.

Per Staffan Boström, 75, disputerar på LiU

Efter ett helt yrkesliv i svenska storföretag och 15 års forskarstudier är det äntligen dags. Nu disputerar Per Staffan Boström, 75, på sin avhandling i industriell ekonomi. ”Du blir aldrig för gammal för forskning”, säger han.

Metod avslöjar kemikaliers oönskade biologiska effekter

Hur påverkas vår hälsa av föroreningar och andra kemikalier som vi exponeras för? LiU-forskare har använt en metod för att identifiera vilka proteiner i kroppen som påverkas av kemikalier. Metoden skulle kunna användas för att i ett tidigt skede upptäcka att ett ämne kan ha biologiska effekter i en organism.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-26