Göm menyn
LuMiNk-Norrkoping-Mirum
LuMiNk-Norrkoping-Mirum
LuMiNk-Norrkoping-Mirum
LuMiNk-Norrkoping-Mirum
LuMiNk-Norrkoping-Mirum
LuMiNk-Norrkoping-Mirum
LuMiNk-Norrkoping-Mirum
LuMiNk-Norrkoping-Mirum
LuMiNk-Norrkoping-Mirum
LuMiNk-Norrkoping-Mirum
LuMiNk-Norrkoping-Mirum
LuMiNk-Norrkoping-Mirum
LuMiNk-Norrkoping-Mirum
LuMiNk-Norrkoping-Mirum
LuMiNk-Norrkoping-Mirum
LuMiNk-Norrkoping-Mirum

Norrköpingselever får LiU-studenter som mentorer

Ett nytt samarbete ska lyfta niondeklassare på Söderporten och på sikt få fler att välja att studera på universitet.

Runt borden i pastarestaurangen sitter tjejer och killar som försöker lära känna varandra. Och det är här allt tar sin början: lite trevande först, men den inledande uppgiften blir att hitta likheterna och vad de har gemensamt. Vid ett bord med fem tjejer konstateras att alla gillar choklad och ur bokstäverna i deras initialer bildar de lagnamnet Caos.

LuMiNk-Norrkoping-MirumVi befinner oss i Mirum Galleria i stadsdelen Hageby i Norrköping och det är den första träffen för LuMiNk-akademien: ett pilotprojekt för att ge bättre stöd åt högstadieelever att lyckas i sina nuvarande studier, men också ge dem en inblick i universitetsvärlden.  Projektet pågår under hösten och är ett samarbete mellan Linköpings universitet (LiU), Norrköpings kommun och Mirum Galleria.

(Bilden: Centrumchef Peter Löfquist välkomnar mentorerna från LiU.)

21 elever i årskurs nio på Söderportens grundskola kommer att varje onsdagseftermiddag träffa sina 13 mentorer som alla är studenter på LiU. Här kommer de att kunna få hjälp med sina läxor och projektarbeten. Syftet är både att eleverna ska nå längre i sitt lärande och få bättre betyg men också att redan nu få en kontakt med universitetet och därmed också kunna sätta upp en målbild för studierna längre fram i tiden.

LuMiNk-Norrkoping-Mirum– Vi har de sista åren sett fler elever från vår skola som går vidare till högre studier, så det går att förändra. Det största hindret finns idag hos eleverna själva, de behöver hitta sätt att strukturera upp sina studier och saknar kanske dessutom studietraditionen hemma, säger Martin Karlsson, lärare på Söderporten, (bilden t h).

Att mentorskapsträffarna hålls i ett köpcenter kan tyckas märkligt, men Mirum Galleria är sedan tidigare delaktig i att utveckla stadsdelen Hageby. Och i våras hade gallerian och universitetet ett annat samarbete: studenter från Kultur samhälle och medie-gestaltning (KSM) knöt delar av sin undervisning till Hageby och gallerian. I en butikslokal jobbade KSM-studenter med sina projektarbeten, både för och med besökarna i köpcentret.

Initiativet till det här samarbetet togs av Peter Löfquist, centrumchef på Mirum Galleria:

– Det här är en plats där människor möts, och det skapar synergier. Vi vill avdramatisera och inspirera unga att utbilda sig till sitt drömyrke, sade Peter Löfquist vid pressträffen och minglet som hölls som avstamp för projektet.

– Vi på universitetet har som ambition att vara ”mitt i byn” och det innebär att vi ska synas i hela Norrköping. Det här är roligt och bra, både för oss och för samhället. Och vi hoppas att ni väljer att studera senare och då på LiU, sade Mattias Severin, Campusråd Campus Norrköping med adress till eleverna på Söderporten.

LuMiNk-Norrkoping-MirumSaman Gulnezer och Carlos Yousef (bilden t h) går i 9c på Söderporten och har valt att delta i LuMiNk-akademien. Alla niondeklassare på Söderporten fick söka till mentorsprojektet och alla som sökte kom med.

– Jag vill förbättra mitt betyg i matte, alla andra ämnen går bra. Mitt mål är att höja betygen med 10 poäng, säger Saman Gulnezer. Han har siktet inställt på naturprogrammet på gymnasiet för att sedan bli djurskötare.

– Som Steve Irwin, krokodiljägaren, han är min idol. Jag har växt med djur och ser dem som människor som man ska behandla med respekt.

LuMiNk-Norrkoping-MirumDe 13 mentorerna från universitetet spänner över många utbildningar och ämnesområden. Isabel Svedros (bilden t h) pluggar sista året och är sedan färdig ämneslärare för gymnasiet i svenska och geografi.

– Jag vill visa att skolan är rolig och att man inte alltid behöver vara bäst, men att man däremot alltid ska göra sitt bästa. Och att kunskapen finns överallt, man behöver inte alltid läsa böcker eller på nätet för att lära sig saker, säger Isabel Svedros.

Vad visste du själv om universitetsvärlden när du var i deras ålder?

LuMiNk-Norrkoping-Mirum– Inte särskilt mycket. Jag tänkte att man är jättevuxen när man studerar där och att man måste kunna allting själv. Det är mycket roligare än vad jag trodde att det var! Säger Isabel Svedros.

Mattias Severin och Lars Stjernkvist (bild t h) är överens om vikten av att Linköpings universitet finns på många ställen – också i en galleria.

Text: Anna Valentinsson

Foto: Thor Balkhed

 

Söderportens grundskolas hemsida

Norrköpings kommun: Nytt mentorskapsprogram ska inspirera högstadieelever

Folkbladet: Så ska fler lockas till högre studier

Norrköpings Tidningar: Hagebyelever ska lockas till studier

 

LuMiNk-Norrkoping-Mirum
LuMiNk-Norrkoping-Mirum
LuMiNk-Norrkoping-Mirum
LuMiNk-Norrkoping-Mirum
LuMiNk-Norrkoping-Mirum
LuMiNk-Norrkoping-Mirum

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Digitala tvillingar hjälpmedel för skräddarsydd medicinering

Avancerade datormodeller av sjukdomar kan användas för att förbättra diagnos och behandling. Målet är att utveckla modellerna till ”digitala tvillingar” av enskilda patienter för att kunna prova ut den bästa medicinen för just den patienten.

Autonoma fordon lär sig runda hinder

Kristoffer Bergman, doktorand vid avdelningen Reglerteknik, har i sin licentiatavhandling tagit fram metoder som får autonoma farkoster att hitta den snabbaste eller mest energisnåla vägen från start till mål, även om det finns hinder på vägen.

Andreas Nobel hyllar hållbart trä

Trä är det ultimata materialet för tillverkning av möbler, hävdar Andreas Nobel, nytillträdd professor i möbeldesign vid Malmstens Linköpings universitet. Kärleken till trä får honom att rysa när formgivning och träslag i en möbel inte talar samma språk.

Tjejer med självskadebeteende påverkas starkare av sociala medier

Unga tjejer med självskadebeteende upplever i en simulering av sociala medier att de får mer negativ feedback än de faktiskt får. De tar också ogilla-markeringar hårdare. Det visar Irene Perini, forskare vid CSAN, i en nyligen publicerad artikel.

Hör vi dåligt är risken större att drabbas av demens

Demenssjukdomar breder ut sig och är ett hot mot folkhälsan. Forskning har visat att det finns en länk mellan sjukdomen och hörselproblem. Vad kan man göra för att förhindra eller bromsa demens? Det var ett av de ämnen som diskuterades under en internationell forskningskonferens i Linköping.

Smärtsignalering hos människa snabbare än man trott

Smärta kan signaleras lika snabbt som beröring, enligt en ny studie av forskare vid bland annat LiU. Upptäckten att människan har ett snabbt smärtsignaleringssystem utmanar den rådande bilden av smärta. Studien publiceras i tidskriften Science Advances.

Biogas ökar pappers- och massabrukens kapacitet

Avloppsströmmarna från sulfatmassabruken har hittills ansetts för svåra att röta till biogas, detta trots att de innehåller stora mängder organiska ämnen. Eva-Maria Ekstrand, Tema Miljöförändring, har i sin doktorsavhandling hittat en lösning.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-08-16