Göm menyn

LiU-alumner driver succéscenen Arbis

Isak och Sebastian utanfo?r dörren till Arbis

Från studenter till scenägare. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på Linköpings universitet. På ungefär ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

Personalingång, skyltDe har känt varandra i 8–9 år, och det var universitetsstudierna som förde dem samman. På turismprogrammet gjorde de till exempel projektarbete ihop, med inriktning på internetmarknadsföring för ett hotell utomlands. De upptäckte att de fungerade bra ihop, både som vänner och arbetskamrater.
I maj 2015 köpte de Arbisteatern i Norrköping som nyöppnade med namnet Arbis Bar & Salonger i september samma år.

I dag har Arbis rykte om sig att vara en av Sveriges bästa scener för pop och rock. Detta trots att det varit många som trott att de inte skulle lyckas få dit folk.
– Vi sket i vad de kritiska rösterna sa. När José González valde att göra en av få spelningar hos oss och biljetterna sålde slut på ett par dagar kände vi bara ”men herregud, ge er!”, säger Sebastian Andersson om revanschen.

Isak Wernhoff förklarar framgången:
– Vi har inte varit bundna till något speciellt nattklubbskoncept utan fokuserat på vad vi själva tycker är kul. Som att ha pingis, foosball och Nintendo 64 framme. När vi märkt att det funkat har vi också blivit modigare.

TeatersalongVarifrån fick ni modet från början?
– Vi har sporrat varandra hela tiden, för som individer är vi nog inte så jäkla modiga, tror Isak Wernhoff. Sebastian Andersson instämmer på sin karakteristiska skånska:
– Fan vad mycket ångest vi hade i början, kommer du ihåg det?

Isak Wernhoff, som kommer från Linköping, minns att de inte var speciellt ”katiga”.
– Ångesten har varit dålig för våra nerver, men bra företagsmässigt. Pressen bidrar till att man skärper sig och levererar, sammanfattar de.

Har ni nytta av något ni lärde er på LiU i det ni gör i dag?
– Visst, vi läste ju kurser i entreprenörskap, ledarskap, marknadskunskap och turism. Men vi var också väldigt aktiva i kåren, programrådet och sektionsstyrelsen. Och det är nog mer den grejen, att vi lärde oss samarbeta, som vi har nytta av i dag, berättar duon.

Salong på ArbisDe menar att samarbetsaspekten är viktig att minnas när det känns som om man inte kommer att ha användning för vissa kursers faktiska kunskapsinnehåll.
– Då lär man sig i alla fall samarbete och konflikthantering.
 – Jag har skamligt många högskolepoäng för att bara ha en kandidatexamen, säger Isak Wernhoff, som bland annat läste nationalekonomi innan turismprogrammet.

Sebastian Andersson avslöjar att han ibland brukade smyga iväg på till exempel läkarstudenternas föreläsningar – bara för att han tyckte att de var intressanta. Engagemanget från studietiden tror han att de har nytta av även i dag.
– LiU är en bra plattform eftersom man tillåts påverka, tycker han. Vi satt ju på möten med dekanen och det var ingen som höll en tillbaka, istället uppmuntrades man att lägga sig i.

– Man lärde sig att ta eget ansvar i ett större perspektiv. Ville vi ha förbättring så var förbättringen upp till oss.

Vad tycker ni om att turismprogrammet lades ner hösten 2015?
– Egentligen har vi väl ingen åsikt, för vi antar att det föregicks av djupanalyser. Vissa studenter gjorde protestlistor, men att lägga ner ett program är väl inget man gör i en handvändning bara för skojs skull.
– Vi blev förvånade när vi hörde om det, för vi upplevde ändå att miljön varit sådan att programledningen lyssnat mycket på studenterna.

– Lite av en nostalgisk grej är det ju också, så det är tråkigt att det inte finns mer när man lade så mycket tid på det, säger Sebastian Andersson som minns att andra studenter sökte upp dem efter att något arbete visats upp som gott exempel.

Isak och Anders i industrilandskapetBåde Sebastian Andersson och Isak Wernhoff minns även flera personer på Linköpings universitet som betydelsefulla för dem. Bland dem Lasse Kvarnström som då var programansvarig, Christian Limsjö Svensson som handledde projektarbetet och Josefina Syssner som trodde mycket på dem i uppsatsskrivandet.

Ämnet? Trippelhelix – att stärka staden genom samspel mellan universitet, företag och näringsliv. Ett arbete som kanske kan sägas ha fortsatt, numera praktiskt, genom Arbis samarbeten med såväl Linköpings universitet som dess studenter.

– Tomas Kroksmark har hållit föreläsningar om läraryrket, studenter har haft välkomstshow och spökvandring, och så har vi en del studentförmåner på klubben också, räknar de upp.

– Medieteknikdagarna då det hålls en bankett i Nobelfeststil får vi inte glömma att nämna heller. Och KSM-studenternas Nolle-P-fest.
Fler sådana riktade event till studenter hoppas de kunna stå för framöver – Arbis ligger ju ändå mitt emot Campus.

GuldstolarUnder vårt besök pryder Tjejjourens rosa ballonger ännu salongen, ytterligare något som vittnar om hur många olika saker som händer här.
– Att vi vågar tänka nytt är en styrka, känner Isak Wernhoff.
Sebastian Andersson avslutar ändå med att berätta om en kommande renovering som verkar passa ihop med stilen i den 150 år gamla byggnaden: Arbis ska få en champagnebar i guld.
– Fast man ska inte kunna abonnera platser. Vi kör på ”VIP för alla” istället. Vi vill ha det okomplicerat och trevligt, en välkommen miljö för alla, säger de.
– I den här branschen har man inte råd att vara bekväm, vi vill prestera och vara bäst.Arbis
Medieteknikdagarna
”Turismprogrammet läggs ned” (LiU-nytt 2015-06-08)
 

Text: Melinda Reyes Hiltunen, studentreporter
Foto: Rebecca Havedahl, studentfotograf
2016-12-21
 

 


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Drygt 30 miljoner kronor från Formas

Nio forskare från Linköpings universitet tilldelas medel från Formas forskarråd. Projekten handlar om allt från digital inkludering och hållbar stadsomvandling till migration av hushållsarbetare.

LiU-forskare bland världens mest citerade

Fyra forskare vid Linköpings universitet har kommit med på den globala listan över de mest citerade forskarna i världen. Resultatet presenteras av företaget Clarivate som varje år lyfter fram forskare med stort inflytande.

Effektiva organiska solceller för utomhusbruk

En liten gästmolekyl på rätt ställe gör det nu möjligt att tillverka energieffektiva organiska solceller i enbart miljövänliga material. Energieffektiviteten ligger över 17 procent och solcellen har också kunnat tillverkats på en större yta.

Markus Heilig: Professor mitt i samhällsdebatten

Diskussioner med de egna döttrarna sporrade honom att skriva den populärvetenskapliga boken Hon, han och hjärnan. Och i höstas spelade han en stor roll i SVT-serien Från savannen till Tinder. ”Jag älskar att berätta”, säger Markus Heilig.

LiU utreder kompetenscentrum för hållbar industri

Forskare vid LiU har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett nytt kompetenscentrum för framtidens hållbara industri. Konkurrensen är hård, men chanserna bedöms ändå som goda för att centret ska kunna bli verklighet inom några år.

Per Staffan Boström, 75, disputerar på LiU

Efter ett helt yrkesliv i svenska storföretag och 15 års forskarstudier är det äntligen dags. Nu disputerar Per Staffan Boström, 75, på sin avhandling i industriell ekonomi. ”Du blir aldrig för gammal för forskning”, säger han.

Metod avslöjar kemikaliers oönskade biologiska effekter

Hur påverkas vår hälsa av föroreningar och andra kemikalier som vi exponeras för? LiU-forskare har använt en metod för att identifiera vilka proteiner i kroppen som påverkas av kemikalier. Metoden skulle kunna användas för att i ett tidigt skede upptäcka att ett ämne kan ha biologiska effekter i en organism.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-26