Göm menyn

LiTHehack gör programmeringen lite roligare

Målet är att få flera att tycka att koda är kul. Mentorerna i LiTHehack hjälper studenter på Campus Norrköping som vill utvecklas inom ämnet programmering. 

Jonas Zeitler– Vi vill få fler att inse att programmering är skitkul. Labbarna på LiU kan vara stressande då det handlar om få godkänt och plocka högskolepoäng. Mentorspassen är mycket mer avslappnande och studenterna tar sig tid att förstå, säger Jonas Zeitler, blivande civilingenjör i medieteknik och en av åtta mentorer i LiTHehack.

Projektet har funnits sedan förra hösten och bildades på initiativ av några Medieteknikstudenter och universitetets programnämnd. På många utbildningar kan studenter få hjälp av andra studenter med matte, men programmering är ett minst lika svårt ämne. Kursansvariga såg ett behov och ville öka stödet för de som tycker att ämnet är tråkigt och svårt. Därför startades LiTHehack, där åtta mentorer jobbar på uppdrag av universitetet för att hjälpa och inspirera genom mentorspass, föreläsningar och workshops.

Projektet har även spridit sig till Campus Valla där LiTHEhack har fått en systerförening som heter LiTHe Kod.

LiTHehack är ingen förening utan just ett ”studentinitiativ” som de själva kallar det.
Jonas Zeitler tycker att det finns många fördelar med att inte klassas som en förening, det är inte samma krav på struktur.
– Vi kan vara mer spontana och det har bidragit till att det har hänt mer. Styrelsearbete kan gå väldigt långsamt, säger han.

På mentorspassen som hålls två gånger i veckan kan studenter komma och få hjälp med sina programmeringsproblem. Främst är det civilingenjörer i Medieteknik som dyker upp men även studenter från Kommunikation, transport och samhälle, och Grafisk design och kommunikation kommer till passen. LitHEhack håller också föreläsningar, ordnar tävlingar och postar utmaningar på sin Facebooksida.

Studenter får hjälp av JonasFör studenterna är tentaperioden är nära och det märks på uppslutningen i datasalen Gruvan där LiTHEhack håller till. Fanny Aldén och Lovisa Hessler som går i Medieteknikettan har kommit dit för att få hjälp med en labb.
– Om man kör fast hemma då är man körd. Visst kan man fråga sina kurskamrater eller kolla kursboken, men det här blir lite som ett extra labbtillfälle, säger Lovisa Hassler (th i bild).
– Jag hade nog inte klarat kursen annars, säger Fanny Aldén.

Ska det vara studenters ansvar att hjälpa varandra?
– Det är en intressant fråga, svarar Jonas Zeitler.
– Indirekt startades projektet på initiativ av LiU. Hade universitetet drivit det helt hade det blivit ett större projekt som kostat mer.

Men det finns en dialog mellan LiTHEhack och examinatorerna, menar han. Samtidigt som LiTHEhack får uppdrag av kursansvariga kan de påverka kurserna genom att ge feedback och förslag på andra lösningar.

– En lärare bad oss att göra en laboration på tema användbarhet och ville att det skulle handla om databaser. Men vi tyckte inte att det lät relevant för kursen och gjorde en labb om Android och appar istället.

Studenter i "Gruvan"LiTHehack är lika utvecklande för mentorer som för studenter.
– Som mentor är det viktigare att vara pedagogisk än att du är jätteduktig på programmering. Vi har mentorer från alla årskurser på MT utom från ettan, säger Jonas Zeitler och fortsätter:

– Det är häftigt att få studenterna att förstå vad de inte har förstått på en labb. Många som kommer till passen säger “Aha var det så lätt” när de har fått hjälp. Det är jättekul att få jobba pedagogiskt.

Våga koda hemma om man ska bli bättre, uppmanar Jonas Zeitler. Det är viktigt om man vill bli bättre på programmering.
– Ofta kan man mer än vad man tror. Det gäller att få upp ett flow och det är inte så lätt om man bara gör det i skolan. På labbarna får man inte koda fult för då är det fel, men hemma kan man leka och släppa pressen på att de måste vara helt perfekt.

LiTHehack

LiTHe Kod (Facebook)

Text och bild: Elin Karlsson, studentreporter
2013-10-21


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Att bygga framtiden på andra mål än tillväxt

Tillväxt innebär inte automatisk god välfärd. Det underströk Åsa Svenfelt vid terminens sista CKS-seminarium som handlade om hur ett samhälle kan byggas bortom ekonomisk tillväxt.

Kirurgin som kan bromsa hungern

Fetmakirurgi är inte bara en effektiv metod att nå en mer hälsosam vikt utan minskar dessutom risken för och flera metabola sjukdomar. Det ser Torsten Olbers i sin forskning. Han är nytillträdd professor i kirurgi vid Linköpings universitet och dessutom kirurg vid kirurgiska kliniken på Vrinnevisjukhuset.

Framgångsrikt sjukvårdssamarbete i Kenya

En delegation från LiU och Region Östergötland besökte nyligen Moi University och universitetssjukhuset i staden Eldoret. Samarbetet mellan de båda länderna har lett till förbättrad sjukvård på sjukhuset i Kenya.

LiU-student får nationell ordförandepost

Civilingenjörsstudenten Anna Adolfsson blir ny ordförande för Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens studentråd (IVA).

Sensorn som reagerar på ljus, värme och beröring

Med inspiration från hudens eget sätt att fungera har forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik tagit fram en sensor väl lämpad för elektronisk hud. Den kan mäta förändringar i kroppstemperatur samt känna av både solljus och en varm beröring.

Väldigt, väldigt nöjd SOF-general

De höll igång till tre på natten, SOF-arna, innan 500 av dem kröp ned i sina sovsäckar i Campushallen. Jättebra stämning, glada deltagare och nöjda besökare. Nu återstår rivningen av festivalområdet, sedan kan SOF-generalen David Stigsmark koppla av.

Forskning för smart energiplanering i städer

Forskare vid LiU ska bidra med att ta fram en plattform där kommuner och städer kan få stöd för att fatta smarta beslut i energifrågor. Projektet FlexSUS drivs inom EU:s Horisont 2020-program och leds av biträdande professor Yang Liu.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-05-17