Göm menyn

LiTHe Blås på europeiskt segertåg

Jublande publik i EU-parlamentet och silver i holländsk Dweilmusik. LiTHe Blås på sommartour gjorde succé var än de drog fram.

Paus i holländskt mästerskap, BemmelnAtt universitetets studentorkester LiTHe Blås är bäst är allmänt känt. Numera är det även officiellt bekräftat.

Orkesterns traditionella sommarresa ut till Europa startade med en vända till Stockholm på nationaldagen, där LiTHe Blås mottog Sollos Minnesfonds utmärkelse ”Sveriges bästa studentorkester”. Åtföljt av en finfin check på 20 000 kronor.

Eftersom alla goda ting är tre kapade LiTHe Blås därefter nästan hem titeln Best in Show i de holländska mästerskapen i Dweilmusik för att några dagar senare mötas av publikjubel i självaste EU-parlamentet.

Spelning i BrysselBara att lyckas få igenom de 45 i LiTHe Blås och baletten Blåsyran i sina overaller, med instrument och diverse konstiga attiraljer i spexlådan genom säkerhetskontrollerna blev en upplevelse i sig. Förmodligen mest för säkerhetsvakterna.

– De kunde inte hålla sig för skratt, berättar Henrik Engström, tenorsaxofonist som vid det här laget överlevt en lång rad sommartourer.

Väskor och medaljerDet kunde inte heller publiken, bestående av administratörer och politiker, på parlamentets stora lunchcafé.

Blåset fick en omedelbar förfrågan från högsta administrative chefen Alexander Kleinig om repriserad konsert och blev dessutom omskrivna i EU-parlamentets nyhetsbrev EP Newshound under rubriken ”LiTHe Blås blows smiles to the EP”.

– Såvitt vi vet var det första gången en studentorkester spelade i EU-parlamentet. Det var ju kul, säger Henrik Engström.

Men att blåset skulle spela just där – i och för sig självskrivet när nu resan hade EU-tema och gick under benämningen EUrotour till skillnad mot tidigare års Eurotourer – visste inte deltagarna i resan förrän samma dag.

– Av tradition vet vi aldrig vart färden går eller varför förrän vi väcks på morgonen av våra fyra reiseleiter som fixat allt i förväg. Det är en av grejerna med resan.

De hann också med en guidad tur i parlamentet, men svensktalande guide:
– Efter oss skulle hon visa runt de nya svenska parlementarikerna från FI och SD, en kombination som gjorde henne lite stressad. Då fick vi lite känning av politisk hetluft, berättar Henrik Engström och skrattar.

Spelning på torgLiTHe Blås sommartourer kännetecknas annars av hetluft av annat slag. Det är många stopp, i år i Bremen, Bemmeln, Leuven, Tübingen, Göttingen, Trier, Bryssel, Bryssel, Lübeck …

Spelningar mellan en och fem gånger per dag för mat och öl, återseenden med förre detta utbytesstudenter och gamla blåsare som hakar på resan för en tid. Däremellan en och annan färgstark incident.

Billyft– I Tübingen fastnade bussen mellan lite risigt parkerade bilar på en gata. Det blev en tutande kö bakom och intresserade åskådare på caféet intill och i sådana lägen är det bra att kunna ta till ett gäng raska blåsare, konstaterar Henrik Engström.

En av bilarna lyftes helt sonika en bit åt sidan – och så kunde bussen blåsa vidare mot nästa äventyr.

Efter tio dagar på europavägarna stod bussen åter vid LiU. Och nu är de utvilade för att ta tag i terminens första spelningar.

– Vi spelar överallt under Nolle-P. Det är bästa sättet för oss att rekrytera nya medlemmar till blåset och baletten. Och vi är i första hand inte ute efter att få med bra musiker utan bra folk. Då kommer musiken kommer av sig självt.

Länk till EU Newshound (pdf)

Text: Gunilla Pravitz
Bilder: LiTHe Blås
 

 


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Utvidgad kritik för oredlighet i forskning

Två tidigare LiU-forskare har gjort sig skyldiga till oredlighet i forskning. Styrelsen för tekniska fakulteten riktar skarp kritik mot de båda forskarna för betydande brister i sättet att behandla forskningsdata och begär att den aktuella vetenskapliga artikeln dras tillbaka.

Ingen tydlig koppling mellan lokalproducerad mat och cancerrisk i glasbruksområde

Det finns ingen tydlig koppling mellan cancerförekomst och lokalt producerad mat från ett glasbruksområde med förorenad mark, enligt en ny studie från bland annat LiU.

Fika med Figur

I trappan i Studenthusets cafédel finns ett tiotal små snillrikt konstruerade cafébord. Det är bordet Figur och upphovsmannen är Björn Sundelin som skapade bordet som en del i sin utbildning på Malmstens LiU.

Fler operationer bokas in om läkaren är utvilad

Forskare vid Linköpings universitet har undersökt hur ortopedläkare tar beslut om operation och hur besluten hänger ihop med hur stor del av arbetspasset de arbetat. Resultaten visar att patienter som träffar en kirurg i slutet av dennes arbetspass bokas in för färre operationer.

Maskininlärning ska öka kunskapen om den sociala ojämlikheten

Forskare vid Institutet för analytisk sociologi, IAS, får 13 miljoner kronor för att med maskininlärning fördjupa kunskapen om ojämlikheten i samhället. ”De svenska befolkningsregistren är en guldgruva”, säger projektledaren Maria Brandén.

Ett halvsekel sedan första civilingenjörerna kom

Det har gått 50 år sedan de första civilingenjörsstudenterna började sin utbildning på det som då var Linköpings tekniska högskola. Då kunde de välja mellan tre program, varav två var helt nya för svenska lärosäten. Idag har de vuxit till totalt 34.

LiU-student vinner pris för uppsats inom grafisk design

Elin Strandberg tilldelas ett pris för examensuppsatsen ”Ljuskällors påverkan på teckensnitts läsbarhet”.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-09-20