Göm menyn

Läskigt kul med cirkus

Det blev inte många som hade fötterna kvar i backen när LiU-studenter bjöd till Jongleringskonvent med akrobatikworkshops på Anders Ljungstedts gymnasium under påsken.

Svenska Jongerlingskonventet, eller SJC som det förkortas, är ett evenemang för alla med intresse av cirkuskonst. Ansvariga för arrangemanget, som hölls på Anders Ljungstedts gymnasium, var denna gång Linköpings Nycirkusförening. En studentförening där medlemmarna tränar och utvecklas tillsammans inom nycirkusens alla discipliner.

Emma Lundqvist övar akrobatikUnder fyra dagar erbjöd man nu de drygt sextio deltagarna ett smörgåsbord av träningar, workshops och uppträdanden inom såväl jonglering som akrobatik. Något som enligt Nycirkusföreningens ordförande Emma Lundqvist (bilden th) förhoppningsvis ska bidra till att sprida intresset för cirkuskonsten. Liksom förståelsen för vad det egentligen innebär.

– Många har nog hört talas om det men de vet nog inte riktigt vad det är. När jag exempelvis berättar att jag håller på med akrobatik så tycker de flesta att det verkar roligt men framförallt lite läskigt. De är rädda för att flyga uppe i luften eller lyfta en annan människa. Fast vi börjar ju alltid med väldigt enkla grejer där du inte kan skada dig.

Emma Lundqvist fick upp ögonen för cirkuskonsten redan som fjortonåring då en lokal studentförening kom på besök till ungdomsgården i Uppsala. Till en början var hon en aning rädd för de andra medlemmarna som var tjugo år gamla och tränade till sent in på kvällen. Efter ett par dagars tvekan övervann emellertid nyfikenheten rädslan och hon begav sig till den gemensamma träningslokalen. Ett beslut som hon inte har ångrat.

JongleringsövningarNumera håller hon framförallt på med akrobatik men uppträder också med eldkonst i olika former. Några funderingar på att börja arbeta med cirkus på heltid har hon inte utan studerar sista året på lärarutbildningen på LiU och arbetar extra som lärarvikarie.

För även om det finns de som livnär sig på sitt artisteri så är det alltjämt svårt att få betalt för den tid man investerar, berättar Emma Lundqvist som själv nu tränar fyra gånger i veckan:

– De flesta har någon annan syssla bredvid. Det är få som förstår hur mycket tid man måste lägga ner på träning och förberedelser. Kunderna ser bara den där kvarten med eldshow och vill inte betala för mer.

Deltagare testar att balansera på varandras fötterNej, den som suktar efter ekonomisk rikedom gör nog bäst i att välja en annan väg. För den som söker glädje och vänskap kan cirkus dock vara helt rätt lösning. I samband med LiU-Nytts besök avlöste nämligen skratten varandra. Detta då parakrobatik stod på agendan.

Entusiasmen var stor och deltagarna var inte sena att inta de märkligaste av kroppspositioner. Faktum är att det till slut bara var undertecknad som stod kvar med båda fötterna mot golvet. Det gick inte an enligt Emma och strax fann även jag mig svävandes ovan marken. Endast uppburen av Emmas utsträckta ben.
Hur det kändes? Jo, lite läskigt men mest av allt kul.

Linköpings Nycirkusförening på Facebook

Text och bild: Joel Käll Karlsson, studentreporter
2015-04-08


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Håkan Olausson utsedd till Wallenberg Clinical Scholar

Håkan Olausson har utsetts till Wallenberg Clinical Scholar av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Det innebär att han får 15 miljoner kronor fördelat över fem år till sin forskning om den kliniska betydelsen av ett ultrasnabbt smärtsystem som han och hans medarbetare nyligen upptäckt.

Daniel Carlsson får första lärarpriset

Först ut att ta emot Ingemars Lärarpris är universitetsadjunkten och matematikläraren Daniel Carlsson, Matematiska institutionen, en lärare som brinner för att undervisa och för att ge studenterna verktyg och förmågor som rustar dem för livet.

Deras mjuka elektronik fångar energin

För första gången har en mjuk och töjbar termoelektrisk modul skapats i ett organiskt kompositmaterial. Materialet skördar energi från kroppsvärme, kan tryckas och lämpar sig för exempelvis smarta kläder, kroppsnära elektronik eller elektronisk hud.

Livet efter plötsligt hjärtstopp

Hur mår människor som överlevt ett hjärtstopp? Hur mår de anhöriga? Behandlingen av hjärtstopp har gått framåt, men forskningen om livet därefter har inte hängt med. Johan Israelsson sätter hälsorelaterad livskvalitet i fokus i en ny avhandling.

Kaffe, katter och lökchips

Många hemtentor lär det bli fram till midsommar. Bra, tycker Amanda Brämerson, lärarstudent, det blir mer reflektion och mindre nervositet. Och salstentor finns varken mjuka soffkuddar eller kattmys.

Så kan doktorerna lättare få arbete

Nyblivna doktorer har ofta svårt att få arbete som motsvarar deras kvalifikationer, både inom akademin och näringslivet. För att öka anställningsbarheten måste både doktorerna själva, arbetsgivarna och universiteten vara beredda att agera. Det är några slutsatser i en ny avhandling vid LiU.

Kvantmekaniska fenomen styr i organiska solceller

Forskare vid Linköpings universitet har upptäckt ett kvantmekaniskt fenomen som påverkar bildandet av fria laddningar i de organiska solcellerna. ”Kan vi förstå på djupet vad det är som händer kan vi också öka effektiviteten”, säger Olle Inganäs, professor emeritus.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-03-27