Göm menyn

Läskigt kul med cirkus

Det blev inte många som hade fötterna kvar i backen när LiU-studenter bjöd till Jongleringskonvent med akrobatikworkshops på Anders Ljungstedts gymnasium under påsken.

Svenska Jongerlingskonventet, eller SJC som det förkortas, är ett evenemang för alla med intresse av cirkuskonst. Ansvariga för arrangemanget, som hölls på Anders Ljungstedts gymnasium, var denna gång Linköpings Nycirkusförening. En studentförening där medlemmarna tränar och utvecklas tillsammans inom nycirkusens alla discipliner.

Emma Lundqvist övar akrobatikUnder fyra dagar erbjöd man nu de drygt sextio deltagarna ett smörgåsbord av träningar, workshops och uppträdanden inom såväl jonglering som akrobatik. Något som enligt Nycirkusföreningens ordförande Emma Lundqvist (bilden th) förhoppningsvis ska bidra till att sprida intresset för cirkuskonsten. Liksom förståelsen för vad det egentligen innebär.

– Många har nog hört talas om det men de vet nog inte riktigt vad det är. När jag exempelvis berättar att jag håller på med akrobatik så tycker de flesta att det verkar roligt men framförallt lite läskigt. De är rädda för att flyga uppe i luften eller lyfta en annan människa. Fast vi börjar ju alltid med väldigt enkla grejer där du inte kan skada dig.

Emma Lundqvist fick upp ögonen för cirkuskonsten redan som fjortonåring då en lokal studentförening kom på besök till ungdomsgården i Uppsala. Till en början var hon en aning rädd för de andra medlemmarna som var tjugo år gamla och tränade till sent in på kvällen. Efter ett par dagars tvekan övervann emellertid nyfikenheten rädslan och hon begav sig till den gemensamma träningslokalen. Ett beslut som hon inte har ångrat.

JongleringsövningarNumera håller hon framförallt på med akrobatik men uppträder också med eldkonst i olika former. Några funderingar på att börja arbeta med cirkus på heltid har hon inte utan studerar sista året på lärarutbildningen på LiU och arbetar extra som lärarvikarie.

För även om det finns de som livnär sig på sitt artisteri så är det alltjämt svårt att få betalt för den tid man investerar, berättar Emma Lundqvist som själv nu tränar fyra gånger i veckan:

– De flesta har någon annan syssla bredvid. Det är få som förstår hur mycket tid man måste lägga ner på träning och förberedelser. Kunderna ser bara den där kvarten med eldshow och vill inte betala för mer.

Deltagare testar att balansera på varandras fötterNej, den som suktar efter ekonomisk rikedom gör nog bäst i att välja en annan väg. För den som söker glädje och vänskap kan cirkus dock vara helt rätt lösning. I samband med LiU-Nytts besök avlöste nämligen skratten varandra. Detta då parakrobatik stod på agendan.

Entusiasmen var stor och deltagarna var inte sena att inta de märkligaste av kroppspositioner. Faktum är att det till slut bara var undertecknad som stod kvar med båda fötterna mot golvet. Det gick inte an enligt Emma och strax fann även jag mig svävandes ovan marken. Endast uppburen av Emmas utsträckta ben.
Hur det kändes? Jo, lite läskigt men mest av allt kul.

Linköpings Nycirkusförening på Facebook

Text och bild: Joel Käll Karlsson, studentreporter
2015-04-08


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Drygt 30 miljoner kronor från Formas

Nio forskare från Linköpings universitet tilldelas medel från Formas forskarråd. Projekten handlar om allt från digital inkludering och hållbar stadsomvandling till migration av hushållsarbetare.

LiU-forskare bland världens mest citerade

Fyra forskare vid Linköpings universitet har kommit med på den globala listan över de mest citerade forskarna i världen. Resultatet presenteras av företaget Clarivate som varje år lyfter fram forskare med stort inflytande.

Effektiva organiska solceller för utomhusbruk

En liten gästmolekyl på rätt ställe gör det nu möjligt att tillverka energieffektiva organiska solceller i enbart miljövänliga material. Energieffektiviteten ligger över 17 procent och solcellen har också kunnat tillverkats på en större yta.

Markus Heilig: Professor mitt i samhällsdebatten

Diskussioner med de egna döttrarna sporrade honom att skriva den populärvetenskapliga boken Hon, han och hjärnan. Och i höstas spelade han en stor roll i SVT-serien Från savannen till Tinder. ”Jag älskar att berätta”, säger Markus Heilig.

LiU utreder kompetenscentrum för hållbar industri

Forskare vid LiU har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett nytt kompetenscentrum för framtidens hållbara industri. Konkurrensen är hård, men chanserna bedöms ändå som goda för att centret ska kunna bli verklighet inom några år.

Per Staffan Boström, 75, disputerar på LiU

Efter ett helt yrkesliv i svenska storföretag och 15 års forskarstudier är det äntligen dags. Nu disputerar Per Staffan Boström, 75, på sin avhandling i industriell ekonomi. ”Du blir aldrig för gammal för forskning”, säger han.

Metod avslöjar kemikaliers oönskade biologiska effekter

Hur påverkas vår hälsa av föroreningar och andra kemikalier som vi exponeras för? LiU-forskare har använt en metod för att identifiera vilka proteiner i kroppen som påverkas av kemikalier. Metoden skulle kunna användas för att i ett tidigt skede upptäcka att ett ämne kan ha biologiska effekter i en organism.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-26