Göm menyn

Lärarexamen räcker långt utanför klassrummet

Med en färsk examen som gymnasielärare i bagaget ger sig Juliette Ramberg de Ruyter iväg till Dhaka. Ett traineejobb som utbildningsutvecklare lockar mer än ett svenskt klassrum.

Juliette Ramberg de Ruyter står med väska mitt i foajén i Keyhuset– Det talas sällan om alla alternativa karriärvägar som öppnas efter en lärarexamen. Det borde uppmärksammas mer, säger Juliette Ramberg de Ruyter.

Om två veckor ska hon landa i Bangladesh för fyra månaders trainee som utbildningsutvecklare med forskningsansvar på Brac (NGO), en av världens största internationella hjälporganisationer för fattigdomsbekämpning.

Och nej, Juliette Ramberg de Ruyter ska inte undervisa.
– Efter tre år på lärarprogrammet fick jag panik. Jag kunde inte se mig själv i yrkesrollen som gymnasielärare. Praktikperioderna hade fungerat utmärkt, men att stå resten av livet i ett klassrum … det kändes bara för trångt.

Hon började fundera över vad hon annars kunde göra med fyra års breda ämneskunskaper i samhällsvetenskap och religion.

– Jag har alltid haft en dragning till statsvetenskapen, tyckt det varit mer intressant med internationella relationer, utbildningspolitik och analys än praktisk klassrumspedagogik. Ett tag var jag inne på att helt byta spår till en pol.kand.

Detalj. Svart väska med texten Lärarprogrammet i linköpingSamtidigt trivdes Juliette Ramberg de Ruyter med lärarutbildningen på LiU, hon var engagerad i studentsektionen och ett år nollegeneral.

– Lärarutbildningen på LiU är helt enkelt jättebra, så jag bestämde mig för att göra klar min utbildning till lärare – men ändå hålla kvar tankarna på en alternativ karriär.

Nu sitter hon i Key-huset. Sistaversionen på ex-jobbet ska in, hon är mitt uppe i visumfix, lägenheten ska tömmas och hyras ut.

Tipset om jobbet som trainee på Brac kom från en kompis på nederländska ambassaden i Dhaka.
– Ambassaden är starkt engagerad i Bracs verksamhet i Bangladesh, det är väl ett slags spår efter den nederländska kolonialismen i Asien. Och jag har nederländskt medborgarskap och är trespråkig, det underlättade väl för mig att få jobbet, säger hon.

Fast ut i världen hade Juliette Ramberg de Ruyter på ett eller annat sätt tagit sig ändå. En utbytestermin i Bryssel hade vidgat perspektiven.

– Varför åker inte fler lärarstudenter ut? För mig är det obegripligt. Bryssel fick mig att inse hur mycket studenter tar för sig, flyttar runt i världen och prövar olika jobb.

En obruten studietid på Valla gör tillvaron så mycket smalare, fortsätter Juliette Ramberg de Ruyter:

Juliette Ramberg de Ruyter sitter bland studenter utanför Key– Man upptäcker inte ens de möjligheter en lärarexamen ger. Andra utbildningar på LiU har kunskaper om entreprenörskap som en självklar del i examen. Inte på lärarutbildningen, det är synd. Under fem år har jag aldrig hört några blivande lärare prata ihop sig om att starta en egen skola där de skulle kunna driva sina pedagogiska idéer – däremot har jag hört studenter på andra utbildningar diskutera det.

Och hur tänker du dig själv kontrasten mellan tiden i Key-huset och Dhaka?
– Det blir en riktig dubbelsmäll, säger Juliette Ramberg de Ruyter och ler brett.

– Mitt första ”riktiga” jobb. 8-5 dag ut och dag in … bara det blir tufft. Så räknar jag med en rejäl kulturkrock. Bangladesh är muslimskt. Även om jag har religion som lärarämne och känner mig bra förberedd, är det en helt annan sak att från ena dagen till den andra leva i en kultur som är starkt religiöst färgad.

Framför allt vill Juliette Ramberg de Ruyter att fyra månader i Dhaka ska ge henne erfarenhet av den globala utbildningsdebatten. Kunskap om hur FN:s Asienperspektiv verkar omsatt på plats.

– Det ska bli jätteintressant att få insikter i organisationsarbetet bakom internationella utbildningsprojekt. Jag är nyfiken på hur de jobbar för att driva utvecklingen utifrån landets förutsättningar, inte utifrån västerländska idealbilder om framgång.

I Bangladesh driver Brac över 8 000 safe-house. Juliette Ramberg de Ruyter ska utvärdera ett av de projekt organisationen driver. Det handlar om att ge kvinnor utbildning i entreprenörskap och ge dem stöd att skapa sin egen försörjning.

– Kort sagt ge dem makten över sina liv. Jag ska göra fältbesök, sammanställa resultat och göra projektanalyser: vad fungerar? Vad fungerar inte? Varför? Dessutom ska jag koppla utvärderingen till de teorier som finns.

Efter nyår ska din rapport presenteras. Och sedan?
– Vem vet? Brac finns representerat i en rad länder. Ett jobb i till exempel New York skulle inte vara fel … men det kan också hända att jag återvänder till Valla för att gå vidare som doktorand, med forskning om utbildningspolitik.

Eller syssla med utbildningsfrågor på nationell nivå. Jobba på Utbildningsdepartement, Skolverket eller Universitetskanslersämbetet. Juliette Ramberg de Ruyter sprudlar av framtidsidéer.
Det är mycket man kan ta sig för med en examen som gymnasielärare.

Text och bild: Gunilla Pravitz
2014-09-23


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Bygger datalabb för AI-utveckling på medicinska bilder från SCAPIS

Samma teknik som utnyttjas för att göra deepfake-videor ska användas av forskare till att skapa AI-genererade medicinska bilder. De syntetiserade bilderna ska representera data från SCAPIS-studien om hjärt- och lungsjukdom och kunna användas till forskning om AI-lösningar för vården.

AI- forskning i väntans tider

EU-kommissionen har nyligen stakat ut vägen för en gemensam satsning på artificiell intelligens. ”Detta ligger helt i linje med de tankar vi har framfört inom det Europeiska forskarnätverket CLAIRE”, säger LiU-forskaren Fredrik Heintz.

Hur ska vi bygga förtroende för robotarna?

Redan idag används artificiell intelligens på många områden för att underlätta människans jobb, exempelvis i produktion och vid beslutsfattande. Men framöver kan AI även komma att användas för att vårda människor, och då är det robotar som ska göra jobbet. Två forskare vid Linköpings universitet ska leda ett nytt projekt om förtroende och tillit i förhållandet mellan människa och robot.

LiU-studenter bäst i Sverige på företagsvärdering

Professionella aktieanalytiker sätter ”behåll” eller ”köp”, men studenterna
från LiU rekommenderar ”sälj” för bygghissföretaget Alimak. Med den analysen har de precis vunnit SM i företagsvärdering för ekonomistudenter.

Humanistdygnet vill få oss att tänka nya tankar

Nu är det dags igen. Lördag den 19 september kommer kårhuset Kollektivet i Linköping att fyllas med humanister. I tolv timmar kommer föreläsningar och panelsamtal kring vetenskap och kultur att varvas med musik, dans, konst och teater.

Kandidat till rektor för Linköpings universitet presenteras för samråd

Universitetsstyrelsens rekryteringsgrupp har beslutat att för samråd om ny rektor föra fram professor Jan-Ingvar Jönsson, Linköpings universitet.

Ämneslärarprogrammen vid LiU bland de bästa i landet

Vid Universitetskanslersämbetets granskning av landets ämneslärarutbildningar får Linköpings universitet fortsatt toppbetyg. Statistiken visar att LiU är det enda lärosätet som fått godkänt för sin ämneslärarutbildning i matematik, åk 7-9.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-02-27