Göm menyn

Konstvetenskap på LiU firar 30 år

Lewis Hines foto från 1930, arbetare bygger Empire State Building

1986 gavs LiU den första kursen i konstvetenskap. Idag finns ett helt kursutbud. Så är det kanske mer fascinerande än någonsin att ge sig i kast med vår bildspäckade tid.

I år firar alltså konstvetenskapen på LiU 30-årsjubileum, med föreläsningar under vår och höst, dessutom med workshop och fest för alla inblandade, doktorander och samarbetspartners.
Och med breddat kursutbud; mot bildanalys och normkritik samt designhistoria och designteori. En kurs i grundläggande konstvetenskap på halvfart är också sjösatt.

Genusanalys av reklam. Normer i barnböcker. Svenskhet. Ämnena för föreläsningarna under jubileumsvåren speglar de breda perspektiven inom konstvetenskapen men även, för LiU:s del, betoningen på visuell kultur.

Och här har kärt barn har haft många namn: konstvetenskap, konst och bildvetenskap, konstvetenskap och visuell kommunikation … under tre decennier har beteckningen på ämnet varierat, liksom tillhörigheten till olika institutioner.
Marcel Duchamps pissoarFrån pionjärtiden på 80-talet på den samhällsvetenskapliga institutionen (med universitetslektor Bengt Lärkner som drivande), till Temainstitutionen och Tema Kommunikation 1995. Sedan 2007 ligger ämnet under Institutionen för kultur och kommunikation, IKK.

Men utgångspunkten har varit densamma: konst, arkitektur och design har alltid något att säga om sin samtid. Oavsett om det är en grottmålning eller en videoinstallation.
Och den har alltid ett ärende.

Under åren har 1500 studenter läst kurser i konstvetenskap vid LiU. Vad har ämnet att ge dagens studenter?
– Bilden har en enorm påverkan på oss. Den talar direkt till våra känslor, en enda bild kan förändra vår världsbild och våra förhållningssätt, säger Gary Svensson, biträdande professor på IKK.

Konstverket Kvinna, okänd i Universitetesparken. Detalj en regnig dag.Karikatyrer i franska Charlie Hebdo. Syriske Alan, uppspolad på en strand. Eller en konstinstallation som Anna Odells Okänd, kvinna – vilken för övrigt står som ett av konstverken i Universitetsparken på Campus Valla (bilden th).

De är alla exempel på konst som upprör, provocerar eller berättar, med avsikten att få igång en normkritisk diskussion. Men i vår bildtäta tid är avsikten oftare dold, vilket ju är själva poängen för reklammakare och kader av försäljare eller för strateger som vill stärka, förhärliga alternativt underminera maktpositioner.

– Vi är översköljda av budskap. Vi behöver lära oss att se igenom bildspråken och förstå att bilden står mitt mellan tidsandan och bildskaparen, att det finns så otroligt många lager. Och förstå vilken kraft konsten har att få oss känna, tänka och tycka, fortsätter Gary Svensson.

Vad är det brukar överraska studenterna och vända upp och ned på deras föreställningar?
– Genusperspektivet är ett exempel. Har de väl upptäckt hur starkt genusnormerna slår igenom kan de inte längre bortse från det, säger gary Svensson och demonstrerar med en bild från modevärlden fast med män i de typiskt kvinnliga modellposerna – och bilden känns plötsligt helt omöjlig.

Skolbarn hälsar flaggan med utsträckta händerEn dokumentär bild, från en annan tid, får exemplifiera hur erfarenheter och förkunskaper fungerar som ett tolkande raster.
Det är skolbarn i ett klassrum som alla står med uppsträckt högerarm.
– Vilken blir din första tanke, frågar Gary Svensson.

Nazism, förstås.
I själva verket är det amerikanska skolbarn som hälsar flaggan, och så såg hälsningen ut förr i tiden.

Vi formar vår bildvärld och formas av den. Och vi tolkar den intuitivt (och okritiskt) utifrån befintliga föreställningar. Arkitekturen är en annan del konstvetenskapen som berör oss på ett sätt som vi i vardagen inte är särskilt medvetna om. Vem bryr sig om arkitektur, liksom?

– Tänk Slussen, säger Gary Svensson och skrattar.
– Få saker väcker vårt engagemang som när hus eller hela stadsdelar rivs eller förändras. Gentrifieringen, när hela stadsdelar blir socialt homogena, är en i hög grad aktuell diskussionsfråga idag.

DDR:s palats i Berlin, bruntonade fönster. 1977.Arkitektur och makt hänger ihop på ett sätt som tål att uppmärksammas. I tio års tid har studenter i konstvetenskap kunnat åka på exkursion till Berlin, där bland annat detta studeras på plats.

Det är en stad som har exempel på allt. Och återskapande av det gamla Berlin är ett levande exempel på hur arkitektur kan användas politiskt:

– Platsen för det gamla kejserliga palatset hamnade i öst. Kommunisterna sprängde det bombskadade ruinerna för att bygga upp det östtyska Republikpalatset (bilden th). Efter murens fall revs den maktsymbolen och nu samlar man in medel för att återuppbygga Berlins gamla slott på den historiska ödetomten.

Kostnaderna för att återskapa glansen från preussiskt storvälde och tysk kejsartid beräknas till mer än en halv miljard euro.

På LiU kan man läsa konstvetenskap som nio fristående kurser. Ämnet ingår med kurser i Kulturvetarprogrammet och på Grafisk design och kommunikation och som enstaka föreläsningar på andra utbildningar.

Gary Svensson fotograferad iKey-husetPrecis som ämnet vindlar sig genom historia och nutid leder ett samtal med en konstvetare som Gary Svensson ideligen in på stickspår, men som ändå löper samman.

Han tillhör själv en av de första studentkullarna på LiU och var en av de första att skriva en C-uppsats. Den handlade om den berättande historiska bilden utifrån tv-serien ”Svart på vitt” av Olle Häger och historikern Hans Villius. Som doktorand tog han språnget in till datavärldens pionjärer inom bildkonsten.
Förutom en sväng till Mälardalens högskola har Gary Svensson blivit LiU trogen och var en av de drivande när konstvetenskapen som ämne byggdes upp.
– Jag gillar friheten jag har inom akademien. Här har jag möjligheten att gå in i just det som intresserar mig.

Napp med dödskalleFör tillfället i form av en essä om dödskallar till en kommande antologi.
– Symbolspråket är en given del av konstvetenskapen. Människan har alltid uttryckt sig genom symboler och vad de står för förändras ofta med tidsandan. Dödskallarna är ett bra exempel på det. Idag är det helt accepterat med dödskallar på allt. Utom på en gravurna, då kanske, säger Gary Svensson och letar fram ännu ett bildexempel.

En dödskalledekorerad napp.
Och ett stycke designhistoria, som kan backas hur långt som helst.
Men det får bli en annan artikel.

Mer information om konst och visuell kommunikation

Foto (från ovan):
Lewis Hine: Empire State Building, 1930 (beskuren ovanifrån)
Marcel Duchamps Fontain, 1916-17
Gunilla Pravitz: Kvinna, okänd. Universitetsparken, Campus Valla
Gunilla Pravitz: Gary Svensson, porträtt

Text: Gunilla Pravitz
2016-03-16

 


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Håkan Olausson utsedd till Wallenberg Clinical Scholar

Håkan Olausson har utsetts till Wallenberg Clinical Scholar av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Det innebär att han får 15 miljoner kronor fördelat över fem år till sin forskning om den kliniska betydelsen av ett ultrasnabbt smärtsystem som han och hans medarbetare nyligen upptäckt.

Daniel Carlsson får första lärarpriset

Först ut att ta emot Ingemars Lärarpris är universitetsadjunkten och matematikläraren Daniel Carlsson, Matematiska institutionen, en lärare som brinner för att undervisa och för att ge studenterna verktyg och förmågor som rustar dem för livet.

Deras mjuka elektronik fångar energin

För första gången har en mjuk och töjbar termoelektrisk modul skapats i ett organiskt kompositmaterial. Materialet skördar energi från kroppsvärme, kan tryckas och lämpar sig för exempelvis smarta kläder, kroppsnära elektronik eller elektronisk hud.

Livet efter plötsligt hjärtstopp

Hur mår människor som överlevt ett hjärtstopp? Hur mår de anhöriga? Behandlingen av hjärtstopp har gått framåt, men forskningen om livet därefter har inte hängt med. Johan Israelsson sätter hälsorelaterad livskvalitet i fokus i en ny avhandling.

Kaffe, katter och lökchips

Många hemtentor lär det bli fram till midsommar. Bra, tycker Amanda Brämerson, lärarstudent, det blir mer reflektion och mindre nervositet. Och salstentor finns varken mjuka soffkuddar eller kattmys.

Så kan doktorerna lättare få arbete

Nyblivna doktorer har ofta svårt att få arbete som motsvarar deras kvalifikationer, både inom akademin och näringslivet. För att öka anställningsbarheten måste både doktorerna själva, arbetsgivarna och universiteten vara beredda att agera. Det är några slutsatser i en ny avhandling vid LiU.

Kvantmekaniska fenomen styr i organiska solceller

Forskare vid Linköpings universitet har upptäckt ett kvantmekaniskt fenomen som påverkar bildandet av fria laddningar i de organiska solcellerna. ”Kan vi förstå på djupet vad det är som händer kan vi också öka effektiviteten”, säger Olle Inganäs, professor emeritus.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-03-27