Göm menyn

Kattprat blev global mediahit

Katt som jamar

Katter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, lektor på IKK, språkteknolog och docent i datorlingvistik, kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media kring kattforskningen i projektet Meowsic.

Löpsedel Le MainNational Geographic, Washington Post, BBC, Le Matin, Der Spiegel … medier i Argentina och Vietnam och därtill närapå hela den samlade svenska pressen Rapport, Aktuellt, Expressen, SvD, Gokväll, lokal TV/Radio över hela landet och så SR Vetenskapsradion, förstås - till och med radions Spanarna har inte kunnat låta bli att uppmärksamma forskningsprojektet Meowsic, som undersöker kommunikationen mellan människor och deras katter.

Inslagen pendlar mellan forskningsrapportering – och underhållning. Katter tycks sätta fart på både rubrik- och bildsättare, det har både blivit kul rubriker – typ missljud – och roliga bildsättningar.

Hur ställer sig en seriös forskarsjäl till det?
– Den lättsamma biten är väl något man bara får ta, misstänker jag. Men när forskning framställs som enbart något lite skojigt, hopklippt till någon minut i nyhetssändningar, är det inte alla som tycker det är så underhållande. Det visar sig i min mejlkorg; det finns de som tycker jag borde ställa mig till arbetsförmedlingens förfogande eller ifrågasätter att forskningsmedel går till sådant trams. Då får jag ägna tid att svara och visa att det faktiskt ligger seriös forskning bakom, säger Robert Eklund, universitetslektor i Språk och kultur med inriktning mot fonetik på Institutionen för kultur och kommunikation.

Robert EklundFör hans del är det en ny erfarenhet. Han har tidigare varit i medias blickfång, som språkteknolog på Telia och med arbetet att utveckla datasystem som kan föra dialoger med kunder, lyssna och svara på frågor.

– Också det var mycket uppmärksammat av media, men då blev inget ”neddummat”. Till skillnad från den här omgången, där mycket blir nerdummat. Som forskare måste man nog vara medveten om att vissa forskningsområden eller projekt öppnar för detta mer än andra.

Projektet Meowsic, Melody in human-cat communication, med en femårig finansiering från Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond och lett av Lunds universitet, startades officiellt i augusti 2016.
Men redan i februari hade kattforskarna i Meowsic, Susanne Schötz och hennes kollega Joost van de Weijer i Lund samt Robert Eklund på LiU uppmärksammats av media internationellt genom National Geographic, Washington Post, Der Spiegel, BBC med flera.

Katter jamar möjligen (eller till och med troligen) på en språkmelodi som kan härledas från deras ägare. Och bara tanken på att katter skulle kunna tillägna sig ett slags dialektalt jamande slog an.
Den mediala löpelden var ett faktum.

– Jag erbjöd forskargruppen att hålla koll på mediabevakningen, men då kunde jag inte ana vilken omfattning det skulle ta. Puh! Efter hundratals mediainslag tappade vi räkningen, säger Robert Eklund.
Och intresset har hållit i sig sedan dess.

Den 19 november fick han det särskilt hett om öronen och varvade sin undervisning på logopedprogrammet med tre radiointervjuer:
– En intervju gjordes i trappen mellan en föreläsningssal och mitt rum på US, en annan medan jag var på väg till Resecentrum och den sista gjordes live på tåget mellan Linköping och Norrköping, medan jag var på väg hem till Stockholm. Helt galet, säger han och skrattar.

Då hade kattpratandet med människor – Robert Eklund beskriver det som ett slags pidginspråk – ändå utförligt behandlats Vetenskapsradion Forum i Sveriges Radio i slutet av augusti.
– Vilket blev av de mest lyssnade och repriserade avsnitten i programmets historia, har vi fått höra.

John B.Moisant med katten Fifi, de första att åka passagerarflyg över engelska kanalen 1910.Sociala medier har forskarna inte ens försökt hålla koll på, det räcker med en översvämmad inkorg på mejlen. Det finns oräkneliga kattägare som gärna vill berätta om sina katter eller ha svar på sina frågor.

– Vi har inte en chans att besvara allt. Å andra sidan är det väldigt roligt att vår forskning blir uppmärksammad, så projektet har numera en egen hemsida som intresserade kan följa och som vi kan hänvisa till.

Vad är det som fascinerar folk så med katter?
– Den frågan får någon annan forskare ta! Inte en aning! Dessutom finns det ju en hel del forskning om många andra arters vokalisering, så i grunden är det inte något nytt. Valar, sälar, apor … redan Aristoteles konstaterade att fåglar i olika delar av antika Grekland uppvisade dialekter.

Men det räcker att googla katt så förstår man att det är något särskilt.
”Katt” ger 8 miljoner på svenska träffar, ”cat” 500 miljoner träffar. Antalet tamkatter i världen beräknas till 600 miljoner, så något är det ju med husdjuret som människor levt tillsammans med i sådär 10 000 år.

Robert Eklund framför datorn, med en bild som visar honom och geparden CaineOch något är definitivt nytt med forskningen i Meowsic och de kattstudier de tre forskarna ägnat sig åt i flera år innan projektet drog igång.

– För mig började det med geparder som jag spelade in som volontär i ett sydafrikanskt bevarandeprojekt. De spinner på både in- och utandning, det intresserade mig som fonetiker. Jag plöjde igenom oräkneliga forskningsartiklar om olika kattarter, men sällan nämns kattdjurens vokalisering eller deras läten i olika situationer annat än rent tillfälligt och anekdotiskt, säger Robert Eklund.

Ett roande undantag är studien ”Pussy and her language” från 1895 (Marvin R Clark), som innehåller sådant som ordlistor, ordföljd, prosodiska markeringar (rytm och tonhöjd) och också upplysningen att katter har ett ord för tillagat kött: bleeme-bl.

– Det är kanske säkrast att understryka att Clark inte bör tas på allvar, påpekar Robert Eklund med glimten i ögat.

Hur arters talorgan påverkar möjligheten att framställa ljud och olika arters kognitiva förmåga att lära sig kommunicera med ljud är förstås intressant, inte bara för lingvister.
– Kommunikation mellan olika arter har blivit en ny vetenskapsgren som intresserar allt fler. Rent allmänt visar dagens forskning också att djur har imponerande kommunikationsförmågor, långt större än vi någonsin kunnat ana.

– I Meowsic vill vi studera just katternas förmåga till kommunikation över artgränser. De har lärt sig att använda språkmelodin på ett specifikt sätt i vardagsinteraktionen med sina ägare. Deras språkinlärning har en hel del att säga om vi själva utvecklat vår språkförmåga.

Vilken nytta har då katterna av projektet?
– Ju större förståelse vi har för deras kommunikation, desto bättre liv får de som husdjur. Vi kan anpassa katthållningen till deras behov. Och när de till exempel behöver vård kommer veterinärerna att ha andra förutsättningar att kunna tolka sina kattpatienter.

 

Projektet hemsida
Lyssna till Vetenskapsradion Forum: Hur katter och människor pratar.

Tidigare artiklar på LiU.se:
Talar din katt dialekt? (LiU-forskningsnyheter, 2016-04-06)
Han ska lösa spinnandets gåta

Första Sverigekonferensen Vocal Interactivity in-and-between Humans, Animals and Robots (VIHAR)

 

Text: Gunilla Pravitz
Foto: Gunilla Pravitz, Meowsic blog (löpsedel Le Matin) samt Wikipedia Commons: John B. Moisant med sin berömda katt Mademoiselle Fifi, de första passagerarna på flyg över Engelska kanalen den 23 augusti 1910.

2016-12-07

 


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Bostadsområdet Colonia väx(t)er så det knakar

Ett nytt studentbostadsområde har bokstavligen växt fram på Campus Valla, Linköping. Här finns Sveriges första växtvägg på ett flerbostadshus, lägenheter med smarta planlösningar för en eller flera studenter och sociala ytor för både plugg och umgänge. Allt bara ett stenkast bort från universitetet.

Så bidrar studier i svenska till migranters inkludering

Det finns en stark vilja hos migranter i Sverige att inkluderas i samhället, de betraktar språket som ”nyckeln” till inkludering och utbildningsinsatserna ses som viktiga för att lära sig svenska, men också för att få stöd och hjälp i vardagen.

Ny maskin snabbar upp försök på celler

Genom höghastighetsförsök i en inlånad maskin kan LiU-forskarna inom elektrofysiologi effektivisera arbetet med att se hur jonkanaler i celler påverkas av läkemedel. Det är resultatet av ett nytt samarbete med bioteknik-industrin.

Demokrati på distans under pandemin

Under pandemin har vi sett hur landets kommuner förlagt fullmäktigemöten till idrottsarenor eller utomhus, minskat antalet deltagare genom kvittning och – framför allt – rekordsnabbt gått över till digitala möten. Konsekvenserna har bland annat blivit mindre debattvilja bland politikerna.

Tänkvärt humorpris till LiU:s kattforskning

Lingvisten Robert Eklund får tillsammans med två andra forskare IG Nobelpriset för sin forskning om katters sätt att jama, kurra, spinna och på andra sätt kommunicera med oss människor. Det annorlunda nobelpriset går till forskning som först får oss att skratta – och sedan tänka.

Hur ska kyrkan styras?

Den 19 september är det dags för kyrkoval. Då röstar Svenska kyrkans medlemmar om hur kyrkan ska styras. I fokus för årets val står frågan om hur politisk kyrkan ska vara, men även frågor om bland annat miljö, ekonomi och utbildning finns på agendan.

Bristfällig digitalisering bromsar frivilligarbete

Brist på digitalisering försvårade de frivilligas insatser vid de stora skogsbränderna sommaren 2018. De tekniska lösningarna finns, men strategi, ledning och finansiering saknas. ”Någon måste ta taktpinnen”, säger forskaren Maria Murphy.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-09-16