Göm menyn

Balanskonstnär i New York

Katja Hvenmark-NilssonEtt år i New York ledde till att gymnasieläraren Katja Hvenmark-Nilsson kom hem med två bokmanus och en levd dröm. ”Det gick ju lika bra att sitta där och skriva som någon annanstans”.

Katja Hvenmark-Nilsson har varit lärare i svenska och engelska i fem år.

– Jag gillar verkligen att jobba i skolan. Men jag vill också föreläsa, och så får vi se vad bokskrivandet leder till.

För tre år sedan kom hennes första bok ut. Den heter ”Balanskonster för nya lärare” och handlar om dilemman i lärarrollen som hon inte var beredd att möta som ny lärare.

– Jag visste mycket om teorin i yrket, men inte mycket om praktiken och hur jag skulle tillämpa de teoretiska kunskaperna.

Så Katja bestämde sig för att skriva den bok hon själv hade velat läsa som nyutexaminerad lärare. Den handlar om svåra situationer en lärare ställs inför och där det krävs reflektion för att fatta kloka beslut. Alltifrån att sätta betyg utifrån sin professionalitet och inte utifrån sin önskan om att bli populär hos eleverna, deras föräldrar eller skolledningen – till att vara ledaren i ett klassrum men ändå lyhört lyssna in eleverna.

– Jag tyckte jag hade något viktigt att säga.

Det var det fler som tyckte. Flera förlag nappade. Boken ledde till att hon blev efterfrågad som föreläsare och att hon blev uppmanad att skriva ännu en handbok om läraryrket.

Katja Hvenmark-Nilsson– Så jag bestämde mig för att söka tjänstledigt från lärarjobbet i Göteborg, leva på sparpengar och det jag fått in från föreläsningarna och satsa på New York i ett år.

Det är något med dynamiken där som hon älskar.

– Sammanblandningen av människor från hela världen som kommer dit med en massa hopp och drömmar, alla livgivande möten som inspirerar och ger en kickar att fortsätta med det man själv tror på.

Uppföljaren, ”Välkommen in i mitt klassrum”, som utkommer i vinter, är baserad på femhundra brev till henne från lärarstudenter och nya lärare som mött henne eller läst hennes bok.

– Jag ser vissa mönster i deras frågor. Det handlar mycket om just detta att gå från teori till praktik. Till exempel hur planerar man lektioner? Vad gör man när ingen säger något på lektionen? Hur agerar man på föräldramöten?

Samtidigt som boken knyter an till pedagogisk forskning så följer den handfast och konkret upp frågorna de ställer.

Ett av Katja Hvenmark-Nilssons stora intressen är improvisationsteater. Under året i New York har hon ägnat en del tid åt det.

– Improvisationsteater hjälper mig massor som lärare. Att lyssna in elevgruppen och vara snabb med att plocka upp stämningar och kommentarer. Jag vet hur man kan bygga en atmosfär i en grupp som gör att eleverna kan känna sig trygga.

Under New York-året har hon också gått kurser i improviserad musikal där deltagarna tillsammans skapar handlingen och snabbt måste hitta på texter, rim och flashiga refränger till låtar de aldrig tidigare hört.

– Allt det här går ihop med läraryrket. Kreativitet. Lyhördhet. Hela tiden inlyssning av gruppen, lyssna vad andra har att säga, plocka upp det i resonemang – det är sådant man alltid måste göra som lärare.

Dialogen i klassrummet är grunden i lärandeprocessen, är Katjas erfarenhet.

– Lärandet kommer i samspel, kunskapen utvecklas i samtalet och reflektionen. En bra klassrumsdialog bygger på att man som lärare är oerhört observant på vad eleverna säger, att man plockar upp ”häret” och nuet. Lektionerna kan man planera innan, men inte vad eleverna kommer att säga.

Och det ställer stora krav på professionalitet?

– Absolut! På lärarutbildningen lär man sig teorierna, man har dem i huvudet. Men att sedan göra det i praktiken är mycket svårare, läraryrket är ett hantverk. Och man ska inte glömma lekfullheten, få eleverna att tycka att lektionerna är roliga, om än med ett seriöst innehåll. Jag tror det är viktigt för deras motivation. Känslan när de sedan erövrat ny kunskap, den övertrumfar nästan allt hos dem.

Katja Hvenmark-NilssonUnder året i New York växte också manuset fram till hennes första försök med en skönlitterär bok. Det är en roman tänkt för vuxna som vill upptäcka New York genom huvudkaraktären i boken. Manuset, snart klart, skrev hon disciplinerat, parallellt med lärarboken, på ett älsklingscafé i Harlem. Även om hon inte vet om något förlag kommer att nappa på manuset har hon redan en ny skrividé på gång, en sorts annorlunda guidebok om New York. Lärarjobb fortsätter hon gärna med, men kanske inte på heltid eftersom nya idéer och projekt tar allt större plats.

– Jag tror att vi människor har många egenskaper och sidor och man behöver aldrig sluta växa. Man måste inte hamna i något hamsterhjul, utan kan erövra terräng och vara utvecklingsbenägen. Den tanken ger i alla fall mig en enorm kick. Framtiden är oviss, men på ett spännande sätt.

Katja Hvenmark-Nilsson föreläser under Populärvetenskapliga veckan på LiU 20-22 oktober.

Text och foto: Eva Bergstedt

2015-10-14


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Håkan Olausson utsedd till Wallenberg Clinical Scholar

Håkan Olausson har utsetts till Wallenberg Clinical Scholar av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Det innebär att han får 15 miljoner kronor fördelat över fem år till sin forskning om den kliniska betydelsen av ett ultrasnabbt smärtsystem som han och hans medarbetare nyligen upptäckt.

Daniel Carlsson får första lärarpriset

Först ut att ta emot Ingemars Lärarpris är universitetsadjunkten och matematikläraren Daniel Carlsson, Matematiska institutionen, en lärare som brinner för att undervisa och för att ge studenterna verktyg och förmågor som rustar dem för livet.

Deras mjuka elektronik fångar energin

För första gången har en mjuk och töjbar termoelektrisk modul skapats i ett organiskt kompositmaterial. Materialet skördar energi från kroppsvärme, kan tryckas och lämpar sig för exempelvis smarta kläder, kroppsnära elektronik eller elektronisk hud.

Livet efter plötsligt hjärtstopp

Hur mår människor som överlevt ett hjärtstopp? Hur mår de anhöriga? Behandlingen av hjärtstopp har gått framåt, men forskningen om livet därefter har inte hängt med. Johan Israelsson sätter hälsorelaterad livskvalitet i fokus i en ny avhandling.

Kaffe, katter och lökchips

Många hemtentor lär det bli fram till midsommar. Bra, tycker Amanda Brämerson, lärarstudent, det blir mer reflektion och mindre nervositet. Och salstentor finns varken mjuka soffkuddar eller kattmys.

Så kan doktorerna lättare få arbete

Nyblivna doktorer har ofta svårt att få arbete som motsvarar deras kvalifikationer, både inom akademin och näringslivet. För att öka anställningsbarheten måste både doktorerna själva, arbetsgivarna och universiteten vara beredda att agera. Det är några slutsatser i en ny avhandling vid LiU.

Kvantmekaniska fenomen styr i organiska solceller

Forskare vid Linköpings universitet har upptäckt ett kvantmekaniskt fenomen som påverkar bildandet av fria laddningar i de organiska solcellerna. ”Kan vi förstå på djupet vad det är som händer kan vi också öka effektiviteten”, säger Olle Inganäs, professor emeritus.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-03-27