Göm menyn
Studenter framför scen med flerfärgade lampor
Tarzan, LiU:s mest kända väktare
Student
Folkhav
Linköpings symfoniorkester
Folksamling
Uppträdande
Folkhav

Sensommarkvällen inbjöd till häftig Kalasyra

Kalasväder att slappa i framför utescenen och tjockt kalasvimmel inne på mässorna. Tioårsjubilerande Kalasmottagningen firade med allt fler studenter på plats i Saab Arena, såväl gamla rävar som nyfikna nykomlingar.

Jonathan Allvin i företagsmässan– Det är lite häftigt att kunna visa upp hela LiU:s studentliv på ett ställe, föreningsmässan inne på arenan är helt unik, säger årets kalasgeneral Jonathan Allvin där han står vid ingången och blickar ut över en ringlande kö av studenter en knapp timme efter kalasstarten klockan 14.00 på eftermiddagen.

Han ser nöjd ut, de sådär 170 jobbande kalaspuffar han basar över har skött sig. Förutom lite inledande parkeringskaos har Jonathan haft kontroll på allt inför detta kollosalkalas. Det är ingen snabbfix att stå som värd för 8 000 gäster.

– Allt är på plats. Nu kan jag se fram mot scenshowen, säger han.

Men jämfört med nio tidigare Kalas tog detta jubileumskalas en oväntad vändning – årets rutinerade konferencier Christer Lundberg strök lugnt sitt långa skägg och såg ut över publiken:

– Oj, 134 stycken! Men man vet väl hur studenter är. De står förstås därute och hänger, dricker öl och snackar!

Movits, studenter som hänger

Jo, det var precis så det blev. Kalasyran flyttade ut i den återuppståndna sommarkvällen och det var knappt ens årets dragplåster Movits! fick in folk i arenamörkret - men allteftersom spelningen pågick höjdes temperaturen också inne vid scenshowen och allt blev som det brukar på Kalasmottagningen.

Ett utökat uteområde, fler serveringar och spelningar på utescenen fick studenterna helt enkelt välja kamrathänget och det låg en konstant ljudmatta av kalasprat över hela området.

Lite synd var det onekligen att merparten missade en högkvalitativ minikonsert med en stråkensemble med Linköpings Symfoniorkester, fina framträdanden av LiTHe Blås och studentkören Skön och välkomsttalen från kårordförandena och rektor Helen Dannetun som också avtackade kalasgeneralen Jonathan Allvin från scenen.

läkarstudenter hittar elektronikföreningen AdminttansenUtbudet på eftermiddagens föreningsmässa brukar ta andan av nya studenter men i år var det gott om ”gamlingar” som också hittade något nytt.

– Det här jag ingen aning om fanns, säger Rebecka Andersson, läkarstudent på termin fem som tillsammans med några kurskamrater stannat upp framför alla blippande teknik hos elektronikföreningen Admittansen .

– Hade jag inte läst till läkare hade det här varit helkul, konstaterar Astrid Ekman (längst th i bild) efter det Nils Hallqvist, föreningens vice ordförande, demonstrerat nybörjarkittets robot som tar sig runt sin bestämda bana.

– Föreningen grundades 1976, vi har hängt med ett tag. Vi har vårt eget labb på Rydsvägen där vi tillhandahåller allt som behövs för att man ska kunna löda ihop det man vill, hinner Nils Hallqvisti berätta innan nästa studentgäng drar i honom och vill veta ett och annat om 3D-skrivaren som står inklämd bland all elektronik på bordet.

Kerstin Rydgren och Marie Plantin informerar om tentamenStudentmässan på Kalaset är inget annat än en salig blandning - inte minst av godis och ett annat äpple.
I ett hörn information från tentamenservice (bilden th), biblioteket och lika villkor. Mitt i vimlet står Tarzan, LiU:s mest kända väktare, han plockar papperslappar med frågor om säkerhet ur sin gröna plasthink och får ett intresserat gäng nybörjarpsykologer runt sig i ett långt samtal om allt från konsekvenserna av korvar som glömts på spisen och eller var hjärtstartarna finns.

I ett annat hörn sjunger studenter från Damkören Linnea och Lihkören och sången blandas med folkmusik med Strängar & Rör.

Fiolspelande student, presentatör, folkhav

– Kalaset är ett jättebra tillfälle för oss att visa att vi finns, säger Annika Maathz sedan hon lagt ned fiolen. Hon började läsa till läkare förra året, värvades omgående till studenternas folkmusikband och fick börja studentlivet med att spela på Kalaset redan förra året.

Bredvid henne har Carl-Gunnar Hörberg lagt ifrån sig klarinetten – hur går det i årets StudentspelmansVM som väntar runt hörnet, är inte Strängar & Rör favorittippade?

– Nja, senast vi vann var väl 2004 … men vi ska göra vårt bästa, lovar han.
Fast att vinna är väl kanske inte det viktigaste.

Olle Skogmyr anmäler sig till GosskörenFör Röda Armens Gosskör kan rödbetssoppan vara nog så viktig. I år är det Daniel Häggmyr som lagat till den och Anders Rydell slevar upp en mugg till Olle Skogmyr, ny student på japanskt basår.

– Jag är bas, kan jag gå med, frågar han omgående och får inte bara muggen utan också körens notpärm i famnen och upplysning om att det är repetition nu på söndag.

Det var ett snabbt beslut?
– Jag såg faktiskt skyltar om kören redan de första dagarna. Det tyckte jag verkade kul. Jag har sjungit i kör förr, säger Olle Skogmyr som kommit till LiU från Nynäshamn tillsammans med gymnasiekompisen Alexander Kristiansen. Båda ska läsa japansk basår med sikte på en fortsättning i Industriell ekonomi.

Att de skulle läsa vid LiU hade de bestämt sedan länge, förutseende nog ställde de sig i bostadskö redan i nian.

– Vi bodde tre i mitt studentrum första veckan men nu har allt ordnat sig.

Movits på scenSå är ännu en lyckad Kalasmottagning över. Fortsatt den största välkomstfesten för nya studenter i hela landet – och nästa år blir den väl ännu större, ännu mer innehållsrik. Så har det varit hittills.

Fotnot: Kanske undrar ni vad kalasfolket stoppat i årets kalaspåse?
Lite av varje som en student kan behöva: öronproppar, skrivblock, våtservetter som stoppar svettlukten i en vecka, några kondomer, en smörkniv med numret till sjukvårdsrådgivningen – och massor av träningserbjudanden.

 

Information om Kalasmottagningen på LiU.se

Text: Gunilla Pravitz
Foto: Göran Billeson

2014-09-04


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Drygt 30 miljoner kronor från Formas

Nio forskare från Linköpings universitet tilldelas medel från Formas forskarråd. Projekten handlar om allt från digital inkludering och hållbar stadsomvandling till migration av hushållsarbetare.

LiU-forskare bland världens mest citerade

Fyra forskare vid Linköpings universitet har kommit med på den globala listan över de mest citerade forskarna i världen. Resultatet presenteras av företaget Clarivate som varje år lyfter fram forskare med stort inflytande.

Effektiva organiska solceller för utomhusbruk

En liten gästmolekyl på rätt ställe gör det nu möjligt att tillverka energieffektiva organiska solceller i enbart miljövänliga material. Energieffektiviteten ligger över 17 procent och solcellen har också kunnat tillverkats på en större yta.

Markus Heilig: Professor mitt i samhällsdebatten

Diskussioner med de egna döttrarna sporrade honom att skriva den populärvetenskapliga boken Hon, han och hjärnan. Och i höstas spelade han en stor roll i SVT-serien Från savannen till Tinder. ”Jag älskar att berätta”, säger Markus Heilig.

LiU utreder kompetenscentrum för hållbar industri

Forskare vid LiU har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett nytt kompetenscentrum för framtidens hållbara industri. Konkurrensen är hård, men chanserna bedöms ändå som goda för att centret ska kunna bli verklighet inom några år.

Per Staffan Boström, 75, disputerar på LiU

Efter ett helt yrkesliv i svenska storföretag och 15 års forskarstudier är det äntligen dags. Nu disputerar Per Staffan Boström, 75, på sin avhandling i industriell ekonomi. ”Du blir aldrig för gammal för forskning”, säger han.

Metod avslöjar kemikaliers oönskade biologiska effekter

Hur påverkas vår hälsa av föroreningar och andra kemikalier som vi exponeras för? LiU-forskare har använt en metod för att identifiera vilka proteiner i kroppen som påverkas av kemikalier. Metoden skulle kunna användas för att i ett tidigt skede upptäcka att ett ämne kan ha biologiska effekter i en organism.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-26