Göm menyn
Utomhusområdet. Blåa ballonger och en general från manskören Röda Armens gosskör i fokus
Uppträdande. Dans på utomhusområdet.
Fullspikat och trångt på eftermiddagens mässa
Gapskratt i mässvimlet
Mässan sedd ovanifrån. Tjockt med folk överallt.
Monter med teknikprylar
Röda Armens Gosskör
Funktionär i LiU-tröja och besökare
DJ-föreningen Forte på scen. Balloonger och folk på golvet.
Entusiastiskt publikhav när Galantis dj-ar
Publikhav i rött ljus
Alumnikalas på Kalasmottagningen

Mässvimmel och Kalasyra

Festfina studenter, LiU-anställda i blå tröjor, mulliga maskotar, overallfolk, och en och annan spexare med horn som hårdekoration minglar runt i Saab Arena den 2 september. Surret är högt och det är som vanligt spikfullt när de nya studenterna hälsas välkomna på Kalasmottagningen.

På mässan som inleder dagen möts nya och mer erfarna studenter, föreningar, kårer, universitetets stödfunktioner för studenter och företag i regionen - ett lysande tillfälle att få veta det mesta som är värt att veta för att göra studentlivet njutbart och välfungerande. Och att ha kul med nya studiekompisar, såklart.

Biologstudenterna Julia och JosefinJulia Alm och Josefin Karlsson har tagit sig igenom studenternas aktiviteter under Nolle P och kommit igång med biologistudierna.

– Det har varit späckat, men jag kommer sakna det, säger Josefin Karlsson. Det har varit maffigt. Faddrarna har verkligen gjort det bra!

– Överväldigande och mycket skratt. Inte alls som jag hade förväntat mig. Jag hade en negativ bild av nollning, men det har verkligen vänt. Och jag har inte trott det skulle vara så mycket att göra, med studier och nolleperioden. Nu är jag trött men det har varit så värt det, säger Julia Alm.

Martin och JonathanNyblivna studenter är även Jonathan Helin, med kurser i engelska på schemat, och Martin Pitkänen, Teknisk fysik och elektroteknik.
De visar upp goodiebagen de fick vid entrén; morötter, matlåda, plåster, kondomer, godis och annat som kan vara användbart.

Andra besökare är veteraner i sammanhanget. Fotografen Göran Billeson har förevigat alla elva Kalasmottagingar för LiU:s räkning.

Fotograf Billeson, maxveteran på LiU:s Kalas– Det är alltid bra väder och bra stämning på Kalas. Och hög musik. Där jag brukar stå, i orkesterdiket, kan man känna basen vibrera, skrattar han.  

Öronpropparna som Studenthälsan delar ut, kan alltså komma väl till pass.

– Vi vill att folk ska vara rädda om sig, berättar Lisa Alsén Björneke som är kurator på LiU. Vi är här för att informera om att vi finns, och ge ett ansikte på vilka vi är för att sänka tröskeln att kontakta oss. Det är också bra att träffa studentföreningarna och lära känna dem. När man blir bättre på studenternas sammanhang är det till hjälp för att vägleda vilsna studenter. Och det är kul att träffa studenterna, det ger en nerv för oss. Det är stämning, fest i luften.

Ynn Eamrurksiri från Thailand har kommit hit för att läsa mastersprogrammet Statistic and Data Mining. Hennes starkaste intryck av de första veckorna är kyla.

Japanska studenterna Ynn och Lena– Även om det är sommar så tycker jag det är jättekallt, men det är så vackert här med skogen och parkerna i Linköping.
– Det är lugnt och tyst, tycker hennes kompis, Lena Sugita.
– Jag kommer från en storstad, Tokyo, så det är ovant. Jag älskar kulturen och landskapet. Jag har precis börjat på Business administration och det här är ett bra tillfälle att prata med olika föreningar.
– Ja, och det är jättebra att få information här om allt praktiskt som finns här som Campusbuss och Studenthälsan, säger Ynn Eamrurksiri.

Röda armens gosskör minglar runt i jakt på nya rekryter. De är ett gäng studenter som gillar att sjunga på ryska – dock utan att kunna ryska. Filip Polbratt, Andreas ”Pompom” Rydell, Daniel Häggmyr och Mikael Valter säger att det går alldeles utmärkt att tämja alla konsonanterna och ljuda ihop orden efter transkriberingar över hur det ska låta. Uniformerna är en del av konceptet.

– Man måste leva sig in i rollen, och inte ta det så seriöst. Vi gillar att skämta också.

Miljö och säkerhetsenheten vid LiU och LiU – Service låter kanske otippat som ett av det mest välbesökta borden. Men kön dit stoppar upp människoflödet i mässområdet. Hanna Westman berättar att det är de finurliga termosmuggarna, som kan användas för att fylla i kaffe lite billigare på campus, som lockar. Den vanliga bjudgodis-skålen är bytt mot frukt - också uppskattat. Men studenterna har även många frågor om sin campusmiljö, och diskuterar gärna och har egna idéer om hur studenter och universitet kan bli mer miljövänliga.

Kalasgeneral Alexandra på mässanÅrets kalasgeneral Alexandra Holmström står mitt i folkvimlet och besvarar en strid ström av frågor. Det är en del att fixa med för att ett event med runt 8 000 besökare ska flyta på. Första samtalet kom sju på morgonen och hon räknar med att hålla igång till tio dagen efter.

– Världens roligaste jobb! En häftig upplevelse. Bäst har varit att se hur det blev en helhet, och hur kommittén har utvecklats. De har vuxit in i sina roller och blivit experter. Så duktiga! Svårast har varit alla regler, som om upphandlingar, avtal och att veta vilken väg man ska gå för att lösa saker.

Kalasorganisationen har god hjälp av ”kalaspuffar”, studentfunktionärer. Amanda Helstad gör en insats i insatsgruppen och delar ut presentpåsar, och håller vakt i entrén.

- Det har gått bra, det är kul att vara här och mingla med folk, säger hon med ett stort leende.

Efter mässvimlet är det många som tar det lugnt och umgås på uteområdet. Sensommarkvällen är behagligt ljum, det är grilldoft i luften och studentuppträdanden står för underhållningen.

Scenen med dj:s sedd över publikhavetFramåt nio fylls scenområdet inne med folk. Karin Fälth-Magnusson, LiU:s prorektor, hälsar studenterna välkomna – till universitetet men också till Norrköping, Linköping och regionen.

– Ni har gjort kloka val som valt akademiska studier och Linköpings universitet, påpekar hon.

Sedan är det dags för det som många väntat på; DJ-duon Galantis på scen. En del eftersläntrare som dröjt sig kvar i ute kommer springande in när musiken börjar pumpa, och snart är det ett gungande hav av händer i luften framför scenen.

 

Fotnot  för oinvigda:
Nolle-P är nollningsperioden. En tid för nya studenter fylld med upptåg för att lära känna varandra. Den är ordnad av studenter som kommit längre i utbildningen.
Studentoverall är ett vanligt och tåligt klädesplagg som används vid en del student- fester och tillställningar. Ofta är den prydd med diverse märken. Dess färg visar vilket program man tillhör.

 

Vad tyckte du om Kalas 2015?
Århundradets kväll? Rätt trist? Har du tips på vad som kan göras bättre? Tyck till i årets enkät! Vi är nyfikna på vad du tyckte, så vi kan fortsätta arbeta för att göra Kalasmottagningen till en fantastisk upplevelse.
Besvara enkäten
Enkäten tar cirka 3-5 minuter att besvara. Stort tack för dina åsikter!

 

Text: Annika Johansson (samt bild på fotograf Billeson)
Foto: Göran Billeson

2015-09-03

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Drygt 30 miljoner kronor från Formas

Nio forskare från Linköpings universitet tilldelas medel från Formas forskarråd. Projekten handlar om allt från digital inkludering och hållbar stadsomvandling till migration av hushållsarbetare.

LiU-forskare bland världens mest citerade

Fyra forskare vid Linköpings universitet har kommit med på den globala listan över de mest citerade forskarna i världen. Resultatet presenteras av företaget Clarivate som varje år lyfter fram forskare med stort inflytande.

Effektiva organiska solceller för utomhusbruk

En liten gästmolekyl på rätt ställe gör det nu möjligt att tillverka energieffektiva organiska solceller i enbart miljövänliga material. Energieffektiviteten ligger över 17 procent och solcellen har också kunnat tillverkats på en större yta.

Markus Heilig: Professor mitt i samhällsdebatten

Diskussioner med de egna döttrarna sporrade honom att skriva den populärvetenskapliga boken Hon, han och hjärnan. Och i höstas spelade han en stor roll i SVT-serien Från savannen till Tinder. ”Jag älskar att berätta”, säger Markus Heilig.

LiU utreder kompetenscentrum för hållbar industri

Forskare vid LiU har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett nytt kompetenscentrum för framtidens hållbara industri. Konkurrensen är hård, men chanserna bedöms ändå som goda för att centret ska kunna bli verklighet inom några år.

Per Staffan Boström, 75, disputerar på LiU

Efter ett helt yrkesliv i svenska storföretag och 15 års forskarstudier är det äntligen dags. Nu disputerar Per Staffan Boström, 75, på sin avhandling i industriell ekonomi. ”Du blir aldrig för gammal för forskning”, säger han.

Metod avslöjar kemikaliers oönskade biologiska effekter

Hur påverkas vår hälsa av föroreningar och andra kemikalier som vi exponeras för? LiU-forskare har använt en metod för att identifiera vilka proteiner i kroppen som påverkas av kemikalier. Metoden skulle kunna användas för att i ett tidigt skede upptäcka att ett ämne kan ha biologiska effekter i en organism.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-26