Göm menyn

Jodel skapar gemenskap bland studenter

Bild: Mobiltelefon med appen Jodel.

Mobilapplikationen Jodel har växt sig stark bland LiU:s studenter. Appen används inte enbart i ett underhållande syfte – studenterna upplever också att Jodel fyller en funktion i deras vardag.

I slutet av 2014 lanserades applikationen Jodel, vilket undgått få studenter. Mobilappen kan jämföras med en digital anslagstavla där vem som helst kan publicera anonyma inlägg som syns för användare inom en radie av tio kilometer. Användarna, som till störst del är studenter, interagerar med varandra genom att ”gilla” och kommentera varandras inlägg.

Under våren 2015 fick Jodel ett ordentligt fäste bland Linköpings universitets studenter och än håller intresset i sig. Majoriteten av studenterna som använder appen gör den i ett underhållande syfte, när de har tråkigt, behöver en paus eller prokrastinerar. Flera av studenterna är överens om att Jodel hjälper dem att vara uppdaterade kring saker som berör studentlivet, till exempel när fester och evenemang äger rum. En student berättar att man som användare kan bli varnad för vilka grupprum man bör undvika på campus. En annan berättar att han en gång fått hjälp med en svårlöst ekvation på Jodel.

Bild: Reidunn Palmkvist.Reidunn Palmkvist (bilden till höger) studerar kandidatprogrammet Grafisk design och kommunikation på Campus Norrköping och var under årets nolleperiod general för fadderiet Legionen. Hon berättar att Jodel var ett bra verktyg för fadderisterna. Tack vare appen kunde de ta reda på vad de nya studenterna tänkte och tyckte om dem, och om Nolle-P generellt.
- Under Nolle-P svarade jag på inlägg och frågor från de nya studenterna, som exempelvis var de skulle befinna sig och när. Vi fadderister planerade ju Nolle-P så vi kunde enkelt svara på frågor från nya studenter.

Linköpingsstudenten Alba Stjärnkvist läser Politices Kandidatprogram och laddade ner Jodel i våras. Hon fick upp intresset för appen när hon träffade ambassadörer för appen på campus i Linköping. Alba Stjärnkvist (bilden nedan) uppskattar att många av inläggen på Jodel är kopplade till studierelaterade frågor och evenemang. Hon tycker också att Jodel fyller en funktion i vardagen.
- Det är roligt att Jodel öppnar upp möjligheten att kommunicera med andra studenter. Det spelar ingen roll vilket program du går, du har chansen att kommunicera med alla. Det är roligt att få läsa om andra studenters verklighet och vardag.

Trots att Jodel tycks skapa en gemenskap bland LiU:s studenter uppskattas inte alla inlägg.
- Det är många användare som publicerar onödiga och grova inlägg men det kan man nog inte komma undan, berättar Reidunn Palmkvist.
En stor anledning till att många inlägg uppfattas onödiga och politiskt inkorrekta är att alla inlägg publiceras anonymt. LiU:s studenter anser att anonymiteten både är bra och dålig. Det positiva är att man upplever en frihet att få skriva om vad som helst vilket ofta leder till roliga inlägg. Samtidigt anses denna frihet även vara ett problem. Anonymiteten gör att inlägg kan uppfattas stötande och elaka. Studenterna tar även upp de hot som flera av Sveriges universitet på senaste tiden fått på Jodel, varav LiU var ett.

Bild: Alba StjärnkvistÖverlag tycks ändå inte anonymiteten vara ett särskilt stort problem, det är just anonymiteten som gjort applikationen så populär. Studenterna uppskattar just möjligheten att få uttrycka sig fritt i ett forum där andra studenter deltar. Framförallt tycks gemenskapen bland studenterna öka tack vare Jodel. Senast i oktober spreds en artikel som rapporterade om en LiU-student som funnit en dejt tack vare appen.

 

 

Text:Linda Åkerman, studentreporter
Foto: Melinda Danielsson, studentfotograf

2015-11-16

 

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Bygger datalabb för AI-utveckling på medicinska bilder från SCAPIS

Samma teknik som utnyttjas för att göra deepfake-videor ska användas av forskare till att skapa AI-genererade medicinska bilder. De syntetiserade bilderna ska representera data från SCAPIS-studien om hjärt- och lungsjukdom och kunna användas till forskning om AI-lösningar för vården.

AI- forskning i väntans tider

EU-kommissionen har nyligen stakat ut vägen för en gemensam satsning på artificiell intelligens. ”Detta ligger helt i linje med de tankar vi har framfört inom det Europeiska forskarnätverket CLAIRE”, säger LiU-forskaren Fredrik Heintz.

Hur ska vi bygga förtroende för robotarna?

Redan idag används artificiell intelligens på många områden för att underlätta människans jobb, exempelvis i produktion och vid beslutsfattande. Men framöver kan AI även komma att användas för att vårda människor, och då är det robotar som ska göra jobbet. Två forskare vid Linköpings universitet ska leda ett nytt projekt om förtroende och tillit i förhållandet mellan människa och robot.

LiU-studenter bäst i Sverige på företagsvärdering

Professionella aktieanalytiker sätter ”behåll” eller ”köp”, men studenterna
från LiU rekommenderar ”sälj” för bygghissföretaget Alimak. Med den analysen har de precis vunnit SM i företagsvärdering för ekonomistudenter.

Humanistdygnet vill få oss att tänka nya tankar

Nu är det dags igen. Lördag den 19 september kommer kårhuset Kollektivet i Linköping att fyllas med humanister. I tolv timmar kommer föreläsningar och panelsamtal kring vetenskap och kultur att varvas med musik, dans, konst och teater.

Kandidat till rektor för Linköpings universitet presenteras för samråd

Universitetsstyrelsens rekryteringsgrupp har beslutat att för samråd om ny rektor föra fram professor Jan-Ingvar Jönsson, Linköpings universitet.

Ämneslärarprogrammen vid LiU bland de bästa i landet

Vid Universitetskanslersämbetets granskning av landets ämneslärarutbildningar får Linköpings universitet fortsatt toppbetyg. Statistiken visar att LiU är det enda lärosätet som fått godkänt för sin ämneslärarutbildning i matematik, åk 7-9.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-02-27