Göm menyn

Med skräckblandad förtjusning

En invigningsfilm för Visualiseringscenter C:s domteater blev avstampet för startup-bolaget Ixel, som nu jobbar med virtuella miljöer där besökare blir helt omslutna av bild och ljud.

Anna ÖstAnna Öst svävar inte på målet. På klingande finlandssvenska beskriver hon sitt nya liv som egen företagare:

– Med skräckblandad förtjusning. Man har frihet att själv forma det man vill göra, men kan har också allt ansvar.

Som 18-åring i Pedersöre i finländska Österbotten var det bildkonstnär hon skulle bli. Men när hon väl kom in på konstskolan var motivationen borta.

– I den livskrisen började jag leta efter en möjlighet att kombinera teoretiska kunskaper med praktiska moment, och det kunde KSM-programmet vid Campus Norrköping erbjuda.

Som det skulle visa sig var det helt rätt. Den tvärvetenskapliga profilen vid KSM, uttytt Kultur, samhälle och mediegestaltning, passade Annas intressen väl. Hon fick jobba med projekt i gränslandet mellan innehåll och teknik, med människor som hade helt olika bakgrund och inriktning.

Efter examen fick hon jobb som webbprogrammerare men ville snart tillbaka till Norrköping, där planerna på Visualiseringscenter C var i full gång.

– Jag blev ganska omgående involverad i projektet som var otroligt dynamiskt och spännande men också diffust. Jag jobbade bland annat med idéer om kommande utställningar och installationer i samarbete med både producenter, ingenjörer och forskare. Drivande för projektet var professor Anders Ynnerman.

En stor uppgift var att producera invigningsfilmen till Visualiseringscentrets domteater. En världsberömd guru på området, hedersdoktorn Carter Emmart från Haydenplanetariet, övertalades att lämna New York för ett vintrigt Norrköping för att regissera filmen ”Allt vi är”.

– Det var ett kamikazeprojekt med snäva tidsramar och liten budget. Det som i New York görs av 30 medarbetare på tre år, det gjorde vi tre personer på tre månader, säger Anna Öst.

Filmen blev en succé och för Anna Öst en ögonöppnare för vad som går att åstadkomma i domformatet, där åskådarna är omslutna av ljud och bild, en ”immersiv” miljö. Sedan dess har intresset ökat, men tekniken är komplex och krävande.

De är Ixel: Joakim Kilby, Anna Öst och Miroslav Andel.Det som saknas är nya idéer om innehåll och smarta mjukvarulösningar – och ur den tanken har företaget Ixel, Immersive Pixel Productions, växt fram. De tre grundarna, Anna Öst, vd och creative director,  Miroslav Andel, technical director samt Joakim Kilby, creative engineer, har alla en bakgrund på Visualiseringscenter och förenas i sitt intresse för immersiva miljöer.

– Vi drivs av nyfikenhet, att undersöka vad som är möjligt att göra med tekniken, säger Joakim Kilby (tv på bilden)

Sedan starten på försommaren 2014 har det lilla startup-bolaget stöttats av Norrköpings Science Park och InnovationskontorEtt, framförallt som bollplank kring affärsstrategier. Att lära sig konsten att begränsa sig och fokusera på ett fåtal produkter har varit ett viktigt budskap.

– Vi jobbar fortfarande med flera olika utvecklingsprojekt på mjukvarusidan, men tanken är att integrera dem till en helhet. Vi sitter inte i en bubbla och funderar själva utan vi har ägnat en hel del tid åt att prata med framtida köpare, säger Anna Öst.

Företaget jobbar också med innehållsproduktion för immersiva miljöer. Det handlar om att ge besökaren en känsla av att bli helt omsluten av mediet och virtuellt förflytta sig till en annan plats.

Ett exempel kan vara en husfirma som vill sälja lägenheter ”på rot”. Man kan förstås visa ritningar och kalkyler och tredimensionella modeller. Så mycket bättre skulle det vara att bjuda in spekulanterna i det ännu obyggda huset, gå runt och få en konkret känsla för hur det kommer att se ut – antingen på byggplatsen med VR-hjälm på huvudet eller tillbakalutad i domteatern.

Just nu arbetar Ixel bland annat med ett experimentellt projekt i gränslandet mellan teater, film och immersiva medier och med en domfilm om hur virus fungerar och bekämpas.

Anna Öst tvivlar inte på att företaget är en riktig satsning.

– Varför inte? Vi har unika kompetenser och ser att intresset växer sig allt större. Däremot är det en myt att folk som startar företag är särskilt orädda. Entreprenörer är nog lika rädda för att misslyckas som alla andra. Skillnaden är väl egentligen bara hur man hanterar det.

Var står Ixel om tre år? Svaret kommer snabbt och väl formulerat.

– Vi är en etablerad innehållsleverantör för branschen vars produkter distribueras över hela världen, säger Anna Öst.

Text: Åke Hjelm
Foto: Peter Holgersson

2015-01-07


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Utvidgad kritik för oredlighet i forskning

Två tidigare LiU-forskare har gjort sig skyldiga till oredlighet i forskning. Styrelsen för tekniska fakulteten riktar skarp kritik mot de båda forskarna för betydande brister i sättet att behandla forskningsdata och begär att den aktuella vetenskapliga artikeln dras tillbaka.

Ingen tydlig koppling mellan lokalproducerad mat och cancerrisk i glasbruksområde

Det finns ingen tydlig koppling mellan cancerförekomst och lokalt producerad mat från ett glasbruksområde med förorenad mark, enligt en ny studie från bland annat LiU.

Fika med Figur

I trappan i Studenthusets cafédel finns ett tiotal små snillrikt konstruerade cafébord. Det är bordet Figur och upphovsmannen är Björn Sundelin som skapade bordet som en del i sin utbildning på Malmstens LiU.

Fler operationer bokas in om läkaren är utvilad

Forskare vid Linköpings universitet har undersökt hur ortopedläkare tar beslut om operation och hur besluten hänger ihop med hur stor del av arbetspasset de arbetat. Resultaten visar att patienter som träffar en kirurg i slutet av dennes arbetspass bokas in för färre operationer.

Maskininlärning ska öka kunskapen om den sociala ojämlikheten

Forskare vid Institutet för analytisk sociologi, IAS, får 13 miljoner kronor för att med maskininlärning fördjupa kunskapen om ojämlikheten i samhället. ”De svenska befolkningsregistren är en guldgruva”, säger projektledaren Maria Brandén.

Ett halvsekel sedan första civilingenjörerna kom

Det har gått 50 år sedan de första civilingenjörsstudenterna började sin utbildning på det som då var Linköpings tekniska högskola. Då kunde de välja mellan tre program, varav två var helt nya för svenska lärosäten. Idag har de vuxit till totalt 34.

LiU-student vinner pris för uppsats inom grafisk design

Elin Strandberg tilldelas ett pris för examensuppsatsen ”Ljuskällors påverkan på teckensnitts läsbarhet”.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-09-20