Göm menyn
Mässan i Colosseum
Mässan i Colosseum
Beatrice Ombura och Tillahoma Xlassa
Mirheta Omerovic bjuder på favoritkakorna
Närbild bosniska bakverk
Zahid Aslam, president International Students Association i Linköping
Mässan i Colosseum
Mässan i Colosseum
Eugene Grasevics visar upp midsommarstång
Eugene Grasevics bjuder upp deltagarna till en sväng om
Eugene Grasevics håller ett tjärat midsommarrep

Internationell fläkt över LiU

Trångt, roligt och massor av mat. LiU:s internationella studenter hade inte sparat på ansträngningarna när de visade upp sina hemländer, regioner och kulturer på International Day.

- Bakningen tog väl en dag. Min mamma skulle kanske ha ett och annat att säga om resultatet, men ändå. Varsågod, säger Erasmusstudenten Mirheta Omerovic från Bosnien-Hercegovina och sträcker fram ett fat med sina favoritkakor som bakas i en speciell kakform.

Nu bjuder hon på elva olika kakor, inräknat salamikorv.

– Men det tog än längre tid för mig att bestämma mig för hur jag skulle presentera mitt hemland. Jag älskar det och vill ju visa allt. De flesta frågar om kakorna, men då tar jag tillfället i akt att få dem intresserade av mitt land, säger Mirheta Omerovic och skrattar.

Mitt i vimlet sitter Zahid Aslam, ordförande för ISA, International Students Association i Linköping som står bakom IDay. Han ser nöjd ut; i år är det 27 länder eller regioner som visar upp sig, några fler än förra året. Och därtill representation från tre ambassader: Bangladesh, Taiwan och Ryssland. Så är det också 10-årsjubileum för IDay på LiU.

– Det här är inte minst ett perfekt arrangemang för LiU:s masterstudenter, det är verkligen deras dag då de kan visa upp sina kulturer. Och det är fantastiskt att se hur de ansträngt sig. Tagit kontakt med ambassader och turistbyråer för att få informationsmaterial. Köpt råvaror, lagat mat och bakat, skickat efter saker hemifrån … Jobbet med IDay skapar också sammanhållning mellan de internationella studenterna.

Men också Sverige ingår i världen. LiU:s International Office, IO, gick år på midsommartemat. Med midsommarstång i miniformat, tjärdoft och snapsglas (tomma) samt jordgubbsbakelser (riktiga).

– Fast gubbarna är ju inte svenska, medger Eugene Grasevics som efter studierna i lingvistik på LiU praktiserat på IO och nu går vidare till jobb som teknisk skribent på Saab. Men dessförinnan hinner han ta sig en svängom med besökarna i Colosseum.

Och i IO:s monter står också Alla Khranovska från Ukraina, dagen till ära i Östergötlands landskapsdräkt från Skedevi.

– Jag har hunnit med att fira fem midsomrar med vänner och min mans familj. Midsommar gillar jag verkligen, hinner hon med att säga innan hon fortsätter att prata med nyfikna besökare.

Jo, IDay är ett bra initiativ. Och gott, säger systemvetarna Fritjof Höst och Shakin Dehgani med varsin tallrik indisk currygryta.

– Det gäller att komma före tolv, säger Fritjof Höst.

De internationella studenterna påpekar rätt ofta att de har svårt att få vänner bland svenska studenter. Hur ofta träffar ni på utbytesstudenterna?

– Nja, det blir inte särskilt ofta. Herrgårn har väl internationella kvällar, men numera får studierna ta all tid, säger Shakin Dehgani.

– Jag träffar en del som spelar squash i LiU AIF, men i övrigt blir det inte så mycket, medger Fritjof Höst.

Efter mässan i Colosseum flyttade festivalen över till Kårallens matsal, där de internationella studenterna gjorde en rad framträdanden under eftermiddagen.

Här finns lite film från de internationella studenternas framträdanden.

Text och bild: Gunilla Pravitz
2015-04-10
 


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Lantbruket en garant för fred och frihet

Det krävs en omvärdering av lantbrukets roll i samhällsdebatten. Nu behövs en storsatsning på innovationer, såväl för att mätta världens ökande befolkning som att undvika ännu fler krig och kriser, skriver LiU-forskaren Per Frankelius i tidskriften Lancet.

Han får fler att fatta matte

Det började med hjälp till klasskompisarna, fortsatte med vikariat som mattelärare och eget läxhjälpsföretag. Nu har LiU-studenten Björn Runow en egen Youtube-kanal där han i korta klipp förklarar matematikens mysterier.

Från LiU-student till minister

Åsa Lindhagen läste till civilingenjör på Linköpings universitet. Drygt tio år senare är hon jämställdhetsminister. Hon ger dagens studenter rådet att ibland stanna upp och reflektera.

Högtidlig invigning med överraskningar

Så där ja! Med tal, mingel, fanfar och ett par rejäla överraskningar invigdes forskningsprogrammet Agtech på onsdagskvällen. Planerna för framtiden är stora.

Delningsekonomin behöver både hjärta och plånbok

Det behövs både hjärta och plånbok för att få kollaborativ konsumtion – eller ägodelning – att fungera. Vissa verksamheter är mer ideella, andra mer affärsmässiga, men båda sidorna är lika viktiga. Det visar en ny avhandling vid LiU.

Teknikintresset ligger inte i generna

Vem bjuder du in för att lösa ett tekniskt problem tillsammans med dig? Kan det vara vårt fel att tjejer tappar intresset för teknik en bit upp i tonåren? Frågorna ställs av Ulrika Sultan, teknikpedagog och LiU-doktorand, under IVA:s Vera roadshow.

Ungas vardagsproblem inte alltid ohälsa

Larmen om den ökande psykiska ohälsan bland unga kan vara kraftigt överdrivna. Den slutsatsen drar LiU-forskare efter att ha studerat de ungas svar i nationella undersökningar. Forskarnas resultat väcker nu stort intresse i Sverige.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: Mon Mar 18 14:46:12 CET 2019