Göm menyn

Inspirationsdag för tjejer

Datateknologföreningen Donna vill att fler tjejer ska få upp ögonen för hur spännande och kul det kan vara att gå på data- och it-utbildningar. De tog saken i egna händer och bjöd in till en inspirationsdag.

Visst söker sig allt fler tjejer till teknikutbildningarna, men när det gäller just utbildningar i data och it sitter det hårt inne, tjejerna räknas knappast ens i tiotal i varje årskurs. Många satsningar har gjorts för att få en större andel till utbildningarna och företagen önskar inget hellre än att få en mer blandad personalstyrka på data- och it-avdelningarna. Men det går trögt.

Datateknologföreningen Donna beslöt att ta saken i egna händer och bjöd in tjejer från tekniskt basår och från gymnasierna i Linköping och Mjölby till en eftermiddag och kväll på Campus Valla.

-  Vi gjorde en liten miniturné på gymnasieskolorna för att berätta om vårt event.  Vi har planerat jättelänge eftersom det är första gången, berättar Fanny Lindmark, ordförande i Donna.

17 tjejer mötte upp och de bjöds på en dag fylld av inspirationsföreläsningar, en programmeringsworkshop och på kvällen en sittning med god mat och underhållning.

- Vi ville att de skulle få se så många sidor av studentlivet som möjligt och få upp ögonen för hur kul det kan vara, säger Fanny Lindmark, som själv läser tredje året på en civilingenjörsutbildning  i informationsteknologi.

Hon och de övriga i Donna är mer än nöjda med dagen.

- Det blev verkligen lyckat och det var jätteroligt både att planera och genomföra. Alla var så positiva, det gällde både de inbjudna inspirationsföreläsarna och gymnasietjejerna.

Helena Michel, MicrosoftInspirationsföreläsare var bland andra datalogiprofessor Simin Nadjm-Therani, universitetslektor Inger Klein Erlander och studievägledare Siv Söderlund från LiU. Föreläsare kom också från Ericsson, Microsoft och föreningen Datatjej. Helena Michel från Microsoft på bilden till vänster.

Efter föreläsningarna bjöd Donnorna in till en programmeringsworkshop.

- Det behövdes inga förkunskaper för att delta och flera av tjejerna funderade varför de inte hade provat på att programmera förut eftersom det var så kul, berättar Fanny Lindmark.

Hon tror också att det kan vara ett av skälen till att så få tjejer söker till data- och it-utbildningar:

- Många tror att man måste vara duktig på att programmera för att söka. Det är naturligtvis en fördel om man kan, men absolut inget måste. De flesta av oss i Donna hade aldrig programmerat innan vi började på LiU, säger hon.

Ett annat skäl kan vara att det är svårt att veta vilka jobb som finns när man är klar.

- Branschen utvecklas ju hela tiden. Det går så fort och det kommer att finnas ännu fler spännande arbetsuppgifter när vi är klara som inte ens finns idag, säger Fanny Lindmark.

Eventet gav mersmak så nästa år hoppas hon och de andra att det ska komma många, många fler.

- Det här var bara en testomgång!

 

Donna Pernilla EilertDonna Pernilla Eilert i full aktion.

Glada minerRoligare än förväntat. Inga förkunskaper behövdes för att delta i programmeringsworkshopen.

Roligt att programmeraMånga glada skratt där de 17 tjejerna tampades med sina programmeringsuppgifter.

Avslutande sittningKvällen avslutades med en sittning dit även fler LiU-studenter bjöds in för mat, mingel och trevligt umgänge.

Donnorna med gästerHela gänget, med Donnorna sittande i förgrunden. Ordförande Fanny Lindmark sitter som tredje tjej från höger på bilden.

 

Foto: Cecilia Olsson,studentfotograf
Text: Monica Westman Svenselius

2015-12-01

 


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

77 nya doktorer på akademiska högtiden

På lördag, den 25 maj, är det dags för årets stora akademiska högtid på Linköpings universitet. 18 nya professorer, 77 doktorer och sju hedersdoktorer äras vid en ceremoni med åtföljande bankett i Louis de Geer Konsert & Kongress i Norrköping.

Förtjänstmedalj till framgångsrik projektledare

Anders Berg, projektchef på Akademiska Hus, får universitetets förtjänstmedalj i samband med promotions- och installationshögtiden den 25 maj. Anders Berg har spelat en avgörande roll för byggandet av Studenthuset på Campus Valla, som invigs efter sommaren.

Stora mervärden när industrin sparar energi

Energieffektiviseringar i industrin ger ofta upphov till stora positiva bieffekter. Ibland är dessa väl så viktiga som energibesparingen i sig. Trots detta vägs dessa mervärden sällan in i besluten om att sänka energianvändningen.

Deras podcast vann kontrakt

Tre poddar tävlade om ett kontrakt på tio avsnitt i ett samarbete mellan Linköpings universitet och poddplattformen Radioplay. Nu är vinnaren korad.

Internationella studentutbyten ger värdefulla perspektiv

Kunskap om hiv och fascination över att lärarna lyssnar på studenterna. Svenska och kenyanska vårdstudenter lär för livet när de under några månader byter land med varandra.

Forskning hjälper aluminiumindustrin att spara energi

Support från ledning och ägare och att företaget har en långsiktig strategi för energieffektivisering står högt upp på önskelistan när aluminiumindustrin arbetar för att minska sin energianvändning. LiU-forskare har undersökt hinder och drivkrafter.

LiU-alumner på lista över supertalanger

LiU-alumnerna Kin-Bond Wu och Erik Gutwasser hamnar högt när Veckans Affärer presenterar sin årliga lista över 101 supertalanger.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-05-23