Göm menyn

Ingenjörer utan gränser på LiTH

Studentföreningen INUG, Ingenjörer och Naturvetare Utan Gränser, vid Linköpings universitet blir i vår en del av den nationella föreningen Ingenjörer utan gränser.

Alexandra Andersson, ordförande i INUGI vår tar Linköpings Universitets studentförening Ingenjörer och Naturvetare Utan Gränser, INUG, ett stort steg och går med i det större nationella nätverket Ingenjörer utan gränser. Det är en ideell, politiskt och religiöst obunden organisation som med hjälp av tekniska lösningar, sociala projekt och entreprenörskap vill bidra till en bättre värld.
- Detta kommer ge utökade möjligheter för oss att driva volontärprojekt, engagera fler studenter och synas, menar ordföranden Alexandra Andersson.

En lokal grupp har funnits knuten till Tekniska högskolan i Linköping sedan 2008 och har i dagsläget omkring 70 engagerade studenter. Ordföranden Alexandra Andersson beskriver föreningen:
- Vi arbetar främst med tekniska och humanitära volontärprojekt i utvecklingsländer, men syftet är också att inspirera och utveckla våra egna medlemmar på hemmaplan.

Ett flertal projekt är igång samtidigt och olika arbetsgrupper arbetar parallellt med dessa. Bland annat arbetar en grupp med ett belysningsprojekt i Tanzania där målet är att förse en flickskola med elektricitet. En annan grupp utvecklar vindkraftverk till ett barnhem i Ghana. Grupperna består av studenter från olika program och fakulteter på LiU, detta för att få en bred kompetens.
- Varje sommar åker ett par av volontärerna i arbetsgrupperna till länderna för att träffa lokalbefolkningen, utveckla idéerna och slutligen installera de tekniska anordningarna. Projekten tar tid och sker i flera etapper. Belysningsprojektet i Tanzania startade exempelvis år 2010 och väntas stå klart år 2016, säger Alexandra Andersson.

Alexandra Andersson, ordförande i INUGIngenjörer utan gränser bedriver, förutom volontärprojekt i utvecklingsländer, även seminarier och event vid universitet runt om i Sverige och arbetar också för att inspirera unga till att bli ingenjörer.
Läxhjälp för mellan- och högstadieelever på skolor i närheten av Campus Valla är ett etablerat projekt på hemmaplan som görs i samarbete med LiU. Projektet har varit mycket uppskattat och är ett exempel på en lyckad lokal satsning som man vill dela med sig av till andra lokalföreningar inom Ingenjörer utan gränser. Alexandra Andersson framhäver de möjligheter som nystarten kommer medföra:
- Vi kommer samarbeta och utbyta idéer med andra lokalgrupper, och hoppas också kunna växa här i Linköping. Vi vill vara en medveten förening och mötesplats för studenter från alla program.

Just nu genomförs satsningen Den Reflekterande Ingenjören, som är ett föreläsningsprogram under veckorna 14 och 15. Bland annat erbjuds föreläsningar på teman som Fair Trade och Ingenjörens roll i hållbar utveckling. Projektet är ett samarbete mellan INUG Linköping och Ingenjörer utan gränser. Föreläsningarna sker på Campus Valla och är öppna för alla.

Läs mer om Ingenjörer utan gränser i Linköping och gör anmälan till Den Reflekterande Ingenjören här: http://inug.se/linkoping/

Text och foto: Julia Bardh
2014-04-08

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Drygt 30 miljoner kronor från Formas

Nio forskare från Linköpings universitet tilldelas medel från Formas forskarråd. Projekten handlar om allt från digital inkludering och hållbar stadsomvandling till migration av hushållsarbetare.

LiU-forskare bland världens mest citerade

Fyra forskare vid Linköpings universitet har kommit med på den globala listan över de mest citerade forskarna i världen. Resultatet presenteras av företaget Clarivate som varje år lyfter fram forskare med stort inflytande.

Effektiva organiska solceller för utomhusbruk

En liten gästmolekyl på rätt ställe gör det nu möjligt att tillverka energieffektiva organiska solceller i enbart miljövänliga material. Energieffektiviteten ligger över 17 procent och solcellen har också kunnat tillverkats på en större yta.

Markus Heilig: Professor mitt i samhällsdebatten

Diskussioner med de egna döttrarna sporrade honom att skriva den populärvetenskapliga boken Hon, han och hjärnan. Och i höstas spelade han en stor roll i SVT-serien Från savannen till Tinder. ”Jag älskar att berätta”, säger Markus Heilig.

LiU utreder kompetenscentrum för hållbar industri

Forskare vid LiU har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett nytt kompetenscentrum för framtidens hållbara industri. Konkurrensen är hård, men chanserna bedöms ändå som goda för att centret ska kunna bli verklighet inom några år.

Per Staffan Boström, 75, disputerar på LiU

Efter ett helt yrkesliv i svenska storföretag och 15 års forskarstudier är det äntligen dags. Nu disputerar Per Staffan Boström, 75, på sin avhandling i industriell ekonomi. ”Du blir aldrig för gammal för forskning”, säger han.

Metod avslöjar kemikaliers oönskade biologiska effekter

Hur påverkas vår hälsa av föroreningar och andra kemikalier som vi exponeras för? LiU-forskare har använt en metod för att identifiera vilka proteiner i kroppen som påverkas av kemikalier. Metoden skulle kunna användas för att i ett tidigt skede upptäcka att ett ämne kan ha biologiska effekter i en organism.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-26