Göm menyn

Mer av allt på Kalas 2014

Beskuren Kalaslogga2014Från symfoniorkester till Movits! på scen, ännu större uteområde med fler lokala band. På LiU:s tionde Kalasmottagning för nya studenter kommer det att hända mer hela tiden.

Kalaskontoret i Kårallen har rensats på nyss anlända kartonger och årets general, Jonathan Allvin, ser helt avslappnad ut.
– Läget är bra, säger han med eftertryck.
– All planering var klar redan innan sommaren.

Återstår alltså bara genomförandet på SAAB Arena, (före detta Cloetta Center) den 3 september. Start klockan 14.00 och slutstreck satt till 01.00.
8000 väntade besökare. Ett hundratal studentföreningar, organisationer och olika enheter på LiU ställer ut på eftermiddagens mässa inne på arenan och ett trettiotal företag i mässan ute i foajén – så långt är Kalaset sig rätt likt från de nio tidigare årgångarna.

Kalasgeneralen Jonathan Allvin med årets kalasprylar– Men på uteområdet växer Kalaset. Kårservice har utvidgat serveringen och det kommer att stå lokala band med anknytning till LiU på utescen redan från eftermiddagens mässtart. I år kommer det att hända något hela tiden, säger Jonathan Allvin (bilden th).

Därtill kommer närmare ett dussin av kårsektionernas festerier hålla stämningen igång redan på köstadiet, utanför området. Där kommer också årets huvudsponsor, Mecenatkortet, att finnas på plats.

– Studenterna från Campus Norrköping har som vanligt egna bussar hit, men de kan ju inte som Linköpingsstudenterna cykla hem en stund mellan mässor och scenshow. På årets Kalas vill vi se till att det finns att göra för dem hela tiden.

Kvällens show startar 20.00 med inget mindre än en symfoniorkester på scen. Därefter följer bland annat framträdanden av LiTHe Blås, studentkören Skön vid Campus Norrköping, tal av rektor och kårordföranden och som avslutning står Movits! på scen.

Och årets konferencier för showen är Christer Lundberg, kanske mest känd från Christer i P3.

– Min vision för årets Kalas är att visa upp hela universitetet för de nya studenterna på en enda dag, säger Jonathan Allvin, som själv på ett otal sätt engagerat sig i student- och kårlivet under de tre år som han läst till civilingenjör i design- och produktutveckling, bland annat som dagsansvarig på Kårallen.

Årets Kalasbyxor för KalaskomitténFörra läsåret året tog han dock studieuppehåll, för att först jobba ett halvår som boendeombud på Kårservice för att sedan, i sista stund, lämna in ansökan om jobbet som projektledare för Kalasmottagningen.

– Bra erfarenheter och jätteroliga jobb. Studentlivet på LiU är fantastiskt och för mig har det handlat om projektledning för allt större arrangemang. Kalaset har en omslutning upp mot två miljoner, det är det största hittills. Men projektledning är ju det som hela min utbildning går ut på – och problemlösning är det jag gillar bäst. När någon kommer och säger: vad gör vi nu då, det här går inte … Och så löser vi det hela.

Kalaspåsar och ballongerNu börjar det dra ihop sig på allvar för generalen, de tio i Kalaskommittén och sådär 160 Kalaspuffar, alltså studenter som jobbar som funktionärer. Flera tusen Kalaspåsar ska packas och under studenternas Nolle-P det ska märkas på de olika campusområdena att Kalas 2014 är på gång.

Och den första september intar kalasgänget SAAB Arena. Då ska allt börja komma på plats. Nervöst?
– Egentligen inte. Även om vi är nya på arrangemanget räknar vi med gott stöd från Arenabolaget. De har ju erfarenhet från nio års kalasande.

Biljettförsäljningen börjar veckan innan Kalaset.
– Nya studenter går in gratis, faddrarna betalar 40 kronor för sina biljetter. För övriga studenter och anställda är priset 60 kronor.

Vilket verkligen får betraktas som en ringa peng för väldigt mycket underhållning på ett väldigt stort Kalas.

Mer om Kalasmottagningen 2014

Text och bild:
Gunilla Pravitz
2014-08-15


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Drygt 30 miljoner kronor från Formas

Nio forskare från Linköpings universitet tilldelas medel från Formas forskarråd. Projekten handlar om allt från digital inkludering och hållbar stadsomvandling till migration av hushållsarbetare.

LiU-forskare bland världens mest citerade

Fyra forskare vid Linköpings universitet har kommit med på den globala listan över de mest citerade forskarna i världen. Resultatet presenteras av företaget Clarivate som varje år lyfter fram forskare med stort inflytande.

Effektiva organiska solceller för utomhusbruk

En liten gästmolekyl på rätt ställe gör det nu möjligt att tillverka energieffektiva organiska solceller i enbart miljövänliga material. Energieffektiviteten ligger över 17 procent och solcellen har också kunnat tillverkats på en större yta.

Markus Heilig: Professor mitt i samhällsdebatten

Diskussioner med de egna döttrarna sporrade honom att skriva den populärvetenskapliga boken Hon, han och hjärnan. Och i höstas spelade han en stor roll i SVT-serien Från savannen till Tinder. ”Jag älskar att berätta”, säger Markus Heilig.

LiU utreder kompetenscentrum för hållbar industri

Forskare vid LiU har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett nytt kompetenscentrum för framtidens hållbara industri. Konkurrensen är hård, men chanserna bedöms ändå som goda för att centret ska kunna bli verklighet inom några år.

Per Staffan Boström, 75, disputerar på LiU

Efter ett helt yrkesliv i svenska storföretag och 15 års forskarstudier är det äntligen dags. Nu disputerar Per Staffan Boström, 75, på sin avhandling i industriell ekonomi. ”Du blir aldrig för gammal för forskning”, säger han.

Metod avslöjar kemikaliers oönskade biologiska effekter

Hur påverkas vår hälsa av föroreningar och andra kemikalier som vi exponeras för? LiU-forskare har använt en metod för att identifiera vilka proteiner i kroppen som påverkas av kemikalier. Metoden skulle kunna användas för att i ett tidigt skede upptäcka att ett ämne kan ha biologiska effekter i en organism.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-26