Göm menyn

Idel vinnare i Sommarmatchen 2014

Tjugo studenter satte 16 forskningsidéer i verket under sex veckor i årets Sommarmatch. Mathias Nordvall, doktorand på IDA, fick se två av sina projektidéer ta rejäla kliv mot kommersialisering.

Mathias Nordvall, porträtt– Dygnet har trots allt inte 50 timmar. Det är mycket man vill göra och så många idéer man skulle kunna gå vidare med. Att på det här sättet kunna ta hjälp av drivna studenter är lite häftigt. Jag får något viktigt gjort som jag aldrig hunnit med själv, säger Mathias Nordvall (bilden th).

Redan förra året fanns ett av hans projekt med i Sommarmatchen, ett dataspel för dövblinda.

I år har han haft två projektidéer med.
Det ena handlar om utveckling av ett dataspel, som kan fungera som ett screeningsverktyg för att upptäcka dyslexi på tidigt stadium.
Det andra är en slags lärplattform, en digital kollaborativ kunskapsatlas öppen likt wikipedia. Den visar vad olika kunskapsbegrepp och ämnen står för och hur de hänger ihop med varandra. Nu i höst kommer den att testas i en introduktionskurs i programmering inom datavetenskap.

– När man börjar läsa ett nytt ämne är det svårt att veta vad man bör veta och i vilken ordning man ta det. Kunskapsatlasen är ett verktyg för att strukturera kunskap, genom den blir det tydligt: det här kan jag, så här kan jag gå vidare, förklarar Mathias Nordvall.

Till nästa år kommer han nog att återkomma med fler projektidéer.
– LiU ger otroligt bra utbildningar. Sommarmatchen har gett mig som forskare möjlighet att ta del av den kompetens studenterna har.

Richard Gränzelius demonstrerar projektetSex veckor pågår Sommarmatchen, som arrangeras av InnovationskontorEtt. Både forskare och studenter får ansöka om att komma med och kontorets coacher gör ett gott jobb med att para ihop rätt studenter med rätt forskningsprojekt.

Lönen motsvarar studiemedel under perioden – men pengarna är inte det viktigaste, påpekar alla under ett gemensamt fredagsfika när matchen är inne på sluttampen.

– Det är inte så lätt att få sommarjobb som är relaterat till min utbildning. Den chansen har jag haft nu. För mig har det betytt mycket, nu vet jag att min programmering verkligen fungerar – inte bara i kurssammanhang. Det ger en trygghet, säger Richard Gränzelius, blivande civilingenjör i medieteknik och med i Sommarmatchen för andra året i rad (bilden th samt nedan th).

Han har jobbat med kunskapsatlasen tillsammans med Jennifer Bodén (tv på bilden nedan). Hon läser grafisk design och kommunikation, GDK, och är den som utvecklat designen.

Jennifer Bodén, Tobias Palmér och Richard Gränzelius– Det har varit jättekul, fast det tog några veckor innan vi började känna att allt verkligen tog form. Konceptet var rätt löst i början och vi hade många öppna diskussioner med Mathias Nordvall. Det var utvecklande att få känna att han verkligen lyssnade på oss och litade på vår kompetens, säger hon.

Dagen innan fredagsfikat har det kommit en rapport om som visar på stora brister i vetenskaplig utvärdering av dylexitester. Bättre timing kan man väl inte tänka sig för Emil Ericsson och Tobias Palmér, som jobbat med Mathias Nordvalls projekt med ett screeningverktyg för dyslexi.

– Vi har i stort sett hunnit bli klara. Ett spel för lågstadieelever som de tycker är kul – de ska fly från ett monster. Hela klassen kan spela, ingen behöver kännas sig utpekad. Men läraren kan av resultatet se vilka barn som visar tecken på dyslexi, berättar Tobias Palmér som läser till civilingenjör i mediateknik (i mitten på bilden ovan).

Lukas Marhevka och Emma Värbrand redovisar. T h Moa Yngve, coach.Det var som brukligt stor bredd på projekten i årets Sommarmatch. Till exempel utveckling av diagnosverktyg för tidig upptäckt av Alzheimer, en ny metod att mäta risken för trycksår, en plattform för pulsbaserad träning, smärthantering, utveckling av ellipsometri webbsystem för personalhantering eller enklare mejlhantering. Med mera. (Bild th: Lukas Merhevka och Emma Värbrandt berättar om ellipsometri-projektet).
Efter två månaders jobb har studenterna bidragit med till exempel marknadsundersökningar, produktutveckling och konkreta marknadsplaner.

Ibland går det inte helt efter de ursprungliga projektplanerna. Sådant hör också till.
Anton Persson läser civilingenjörsprogrammet industriell ekonomi och gav sig i kast med ett digitalt verktyg för musikgenering, användbart till exempel för kompositörer.
– Det visade sig att produkten redan fanns. Då gällde det att hitta en ny, unik position för produkten. Och det gick ju bra.

Men det kan vara motigare att komma igång än tänkt, påpekar Alexandra Asklund Andersson som läser grafisk design och kommunikation. Hon får medhåll av andra i gruppen: dels ska man på kort tid sätta sig in forskningen som projektet bygger på, dels vänja sig vid att möta en ibland skeptisk marknad.

Lisa Norrgren demonstrerar hur Alzheimer påverkar hjärnanLisa Norrgren, blivande civilingenjör i industriell ekonomi, nickar igenkännande. Av de 50 bolag hon hade på sin lista utkristalliserades fem som riktigt intressanta när det gäller kommersialiseringen av en ny diagnosmetod för Alzheimer.

– Men när vi väl hittat dem har projektet rullat på. Och det har varit roligt att jobba med något som kan få så stor betydelse, säger Lisa Norrgren som lärt sig det mesta om sjukdomen på kuppen (bilden t h).

– Fast ett tag ville jag helst gå och sätta mig i en garderob, säger Alexandra Asklund Andersson och skrattar. Men vändningen kom:
– Jag började tänka efter vad företagens ”nej” stod för och började tänka i termer av produktutveckling. Det gav verkligen en nyttig erfarenhet att ta med sig i ett kommande yrkesliv. Och det var bra att få den redan som student!

Text och bild: Gunilla Pravitz
2014-08-26


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Drygt 30 miljoner kronor från Formas

Nio forskare från Linköpings universitet tilldelas medel från Formas forskarråd. Projekten handlar om allt från digital inkludering och hållbar stadsomvandling till migration av hushållsarbetare.

LiU-forskare bland världens mest citerade

Fyra forskare vid Linköpings universitet har kommit med på den globala listan över de mest citerade forskarna i världen. Resultatet presenteras av företaget Clarivate som varje år lyfter fram forskare med stort inflytande.

Effektiva organiska solceller för utomhusbruk

En liten gästmolekyl på rätt ställe gör det nu möjligt att tillverka energieffektiva organiska solceller i enbart miljövänliga material. Energieffektiviteten ligger över 17 procent och solcellen har också kunnat tillverkats på en större yta.

Markus Heilig: Professor mitt i samhällsdebatten

Diskussioner med de egna döttrarna sporrade honom att skriva den populärvetenskapliga boken Hon, han och hjärnan. Och i höstas spelade han en stor roll i SVT-serien Från savannen till Tinder. ”Jag älskar att berätta”, säger Markus Heilig.

LiU utreder kompetenscentrum för hållbar industri

Forskare vid LiU har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett nytt kompetenscentrum för framtidens hållbara industri. Konkurrensen är hård, men chanserna bedöms ändå som goda för att centret ska kunna bli verklighet inom några år.

Per Staffan Boström, 75, disputerar på LiU

Efter ett helt yrkesliv i svenska storföretag och 15 års forskarstudier är det äntligen dags. Nu disputerar Per Staffan Boström, 75, på sin avhandling i industriell ekonomi. ”Du blir aldrig för gammal för forskning”, säger han.

Metod avslöjar kemikaliers oönskade biologiska effekter

Hur påverkas vår hälsa av föroreningar och andra kemikalier som vi exponeras för? LiU-forskare har använt en metod för att identifiera vilka proteiner i kroppen som påverkas av kemikalier. Metoden skulle kunna användas för att i ett tidigt skede upptäcka att ett ämne kan ha biologiska effekter i en organism.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-26