Göm menyn

Hon basar över apoteksbyggena

Sara Dawidson är byggnadsingenjören som hittade hem – i apoteksbranschen. Nu har hon tagit klivet upp till byggchef på Apotek Hjärtat. Där ansvarar hon för ny- och ombyggnationer av butiker. Allt började på campus Norrköping och med ett timvikariat.

Sara Dawidson– Det är känns lite nostalgiskt att vara här igen. Det var inte i går.

Sara Dawidson tittar runt i kårhuset Kårallen på Campus Valla och slår sig ner för en kopp förmiddagskaffe. Under studietiden i Norrköping åkte hon emellanåt till Kårallen för fest eller föreningsaktiviteter. På morgonen har hon rest från Apotek Hjärtats kontor i Solna utanför Stockholm och dessutom hunnit besöka en av kedjans enheter i Linköping. Snart fortsätter resan mot Jönköping, där hon också är uppvuxen. Sedan några månader tillbaka är hon byggchef på apotekskedjan. Det är en nyinrättad tjänst.

– Det blir många resor i jobbet och många möten med fastighetsägare. Mitt ansvarsområde täcker allt det som händer från att kontraktet är skrivet till att apoteket kan öppna. Det handlar till exempel om att ta fram lokalkrav, att ha en dialog med underleverantörer och upphandla byggfirmor, berättar hon.

Vägen till chefskapet var inte helt utstakad från början.

– Jag har alltid gillat matte och fysik och tänkte först bli mattelärare. Sedan var jag och en kompis på en arbetsmarknadsmässa. Hon var jättesäker på att hon ville bli byggnadsingenjör, medan jag inte var det. Efteråt mässan var det precis tvärtom. Jag gillar när det händer mycket och när man får se något bli till.

Efter att ha ringt runt till flera lärosäten fastnade Sara Dawidson för LiU, flyttade till Norrköping och påbörjade ingenjörsstudierna.

– Studieåren är de tre bästa åren i mitt liv. Visst pluggade vi väldigt mycket, men oj vad roligt vi hade.  Så här i efterhand var till och med tentaperioderna roliga. Det mest lärorika var projekten. Då förstod jag inte varför vi hade projekt hela tiden. Jag lärde mig hur man samarbetar och läser av människor. Det som jag tyckte var onödigt då var i stället det bästa med utbildningen.

Parallellt med utbildningen arbetade hon som timvikarie på ett apotek. Den bakgrunden var värdefull när hon sökte jobb hos sin nuvarande arbetsgivare. Det var år 2010, strax efter att apoteksmarknaden hade avreglerats.

– Jag och många med mig var inriktade på att arbeta på något av de stora byggföretagen. Vi tänkte inte på att vi kunde behövas i retailbranschen. Men jag är väldigt glad att jag hamnade här. Apotek Hjärtat är ett roligt företag att jobba på, för beslutsvägarna är korta och man visar stort förtroende för mig trots att jag är ung. När jag började var vi nystartade och saknade etableringsprocesser. Det var ett tufft men jätteroligt arbete att ta fram de processerna, och det är en resa som jag nog aldrig får vara med om igen.

Sara DawidsonHon trivs i projektledarrollen och vill bli kvar i den.

– Jag vill fortsätta med det för att jag är duktig på det. Som projektledare behöver du vara lyhörd, kunnig och våga ta beslut. Jag tror också att man behöver älska sitt jobb och vilja att företaget ska lyckas. Jag drivs av att leverera. Det handlar inte om prestige, utan om att göra bra avslut. Dessutom är det viktigt att jobba i ett bra team, vilket jag verkligen gör.

Hennes rekommendationer till andra unga ingenjörer är två.

– Våga ta för dig och säga vad du tycker och tänker. Många tänker att som ung ska man hålla sig i bakgrunden men det är kompetensen som är det viktiga. Mitt andra råd är att inte oroa sig över om man får ett jobb. Det löser sig nästan alltid. När jag gick ut var jag ganska nervös över det, men det löste sig jättebra, säger Sara Dawidson.

Hennes mobiltelefon surrar till ännu en gång. Det är mycket som händer på en arbetsdag och det är dags att åka vidare till nästa möte. Från ett campus till ett apotek. Så som hennes karriär började.

 

Text: Adam Rindeskär, studentreporter
Bild: Ida Sörensen, studentreporter

2016-05-27


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Kandidat till rektor för Linköpings universitet presenteras för samråd

Universitetsstyrelsens rekryteringsgrupp har beslutat att för samråd om ny rektor föra fram professor Jan-Ingvar Jönsson, Linköpings universitet.

Ämneslärarprogrammen vid LiU bland de bästa i landet

Vid Universitetskanslersämbetets granskning av landets ämneslärarutbildningar får Linköpings universitet fortsatt toppbetyg. Statistiken visar att LiU är det enda lärosätet som fått godkänt för sin ämneslärarutbildning i matematik, åk 7-9.

Fem framtida forskningsledare vid LiU

Stiftelsen för Strategisk Forskning har utsett 20 unga forskare till Framtidens forskningsledare. Fem av dem finns vid Linköpings universitet. Alla får de 12 miljoner kronor under fem år samt möjlighet att delta i ett ledarskapsprogram.

Föräldrars användning av digitala media leder till långsammare språkutveckling

Språket hos barn vars föräldrar ofta använder digitala media utvecklas långsammare visar ett forskningsprojekt vid Linköpings universitet.

Gymnasister i närkontakt med forskare på LiU

Hur tillverkar man nanopartiklar för att rena vatten? Går det verkligen att styra växters fotosyntes? Ett avancerat kemilabb – vad gör man där? Kanske man skulle bli ingenjör i nanoteknik...

Flera olika faktorer påverkar företags revisionskostnader

Kostnaderna för revision varierar stort mellan olika företag, både beroende på ägarform och bolagets resultat. Vid framtagandet av årsredovisningar kan enskilda personer sätta stor prägel på arbetet med årsredovisningen och dess innehåll. Det visar ny forskning vid LiU.

Artificiell intelligens hittar sjukdomsrelaterade gener

Ett artificiellt neuralt nätverk kan hitta mönster i stora mängder genuttrycksdata och upptäcka grupper av sjukdomsrelaterade gener. Detta enligt en ny studie ledd av LiU-forskare. Forskarna hoppas att deras tillvägagångssätt på sikt ska kunna tillämpas inom precisionsmedicin och individanpassad behandling.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-02-21