Göm menyn

Hon basar över apoteksbyggena

Sara Dawidson är byggnadsingenjören som hittade hem – i apoteksbranschen. Nu har hon tagit klivet upp till byggchef på Apotek Hjärtat. Där ansvarar hon för ny- och ombyggnationer av butiker. Allt började på campus Norrköping och med ett timvikariat.

Sara Dawidson– Det är känns lite nostalgiskt att vara här igen. Det var inte i går.

Sara Dawidson tittar runt i kårhuset Kårallen på Campus Valla och slår sig ner för en kopp förmiddagskaffe. Under studietiden i Norrköping åkte hon emellanåt till Kårallen för fest eller föreningsaktiviteter. På morgonen har hon rest från Apotek Hjärtats kontor i Solna utanför Stockholm och dessutom hunnit besöka en av kedjans enheter i Linköping. Snart fortsätter resan mot Jönköping, där hon också är uppvuxen. Sedan några månader tillbaka är hon byggchef på apotekskedjan. Det är en nyinrättad tjänst.

– Det blir många resor i jobbet och många möten med fastighetsägare. Mitt ansvarsområde täcker allt det som händer från att kontraktet är skrivet till att apoteket kan öppna. Det handlar till exempel om att ta fram lokalkrav, att ha en dialog med underleverantörer och upphandla byggfirmor, berättar hon.

Vägen till chefskapet var inte helt utstakad från början.

– Jag har alltid gillat matte och fysik och tänkte först bli mattelärare. Sedan var jag och en kompis på en arbetsmarknadsmässa. Hon var jättesäker på att hon ville bli byggnadsingenjör, medan jag inte var det. Efteråt mässan var det precis tvärtom. Jag gillar när det händer mycket och när man får se något bli till.

Efter att ha ringt runt till flera lärosäten fastnade Sara Dawidson för LiU, flyttade till Norrköping och påbörjade ingenjörsstudierna.

– Studieåren är de tre bästa åren i mitt liv. Visst pluggade vi väldigt mycket, men oj vad roligt vi hade.  Så här i efterhand var till och med tentaperioderna roliga. Det mest lärorika var projekten. Då förstod jag inte varför vi hade projekt hela tiden. Jag lärde mig hur man samarbetar och läser av människor. Det som jag tyckte var onödigt då var i stället det bästa med utbildningen.

Parallellt med utbildningen arbetade hon som timvikarie på ett apotek. Den bakgrunden var värdefull när hon sökte jobb hos sin nuvarande arbetsgivare. Det var år 2010, strax efter att apoteksmarknaden hade avreglerats.

– Jag och många med mig var inriktade på att arbeta på något av de stora byggföretagen. Vi tänkte inte på att vi kunde behövas i retailbranschen. Men jag är väldigt glad att jag hamnade här. Apotek Hjärtat är ett roligt företag att jobba på, för beslutsvägarna är korta och man visar stort förtroende för mig trots att jag är ung. När jag började var vi nystartade och saknade etableringsprocesser. Det var ett tufft men jätteroligt arbete att ta fram de processerna, och det är en resa som jag nog aldrig får vara med om igen.

Sara DawidsonHon trivs i projektledarrollen och vill bli kvar i den.

– Jag vill fortsätta med det för att jag är duktig på det. Som projektledare behöver du vara lyhörd, kunnig och våga ta beslut. Jag tror också att man behöver älska sitt jobb och vilja att företaget ska lyckas. Jag drivs av att leverera. Det handlar inte om prestige, utan om att göra bra avslut. Dessutom är det viktigt att jobba i ett bra team, vilket jag verkligen gör.

Hennes rekommendationer till andra unga ingenjörer är två.

– Våga ta för dig och säga vad du tycker och tänker. Många tänker att som ung ska man hålla sig i bakgrunden men det är kompetensen som är det viktiga. Mitt andra råd är att inte oroa sig över om man får ett jobb. Det löser sig nästan alltid. När jag gick ut var jag ganska nervös över det, men det löste sig jättebra, säger Sara Dawidson.

Hennes mobiltelefon surrar till ännu en gång. Det är mycket som händer på en arbetsdag och det är dags att åka vidare till nästa möte. Från ett campus till ett apotek. Så som hennes karriär började.

 

Text: Adam Rindeskär, studentreporter
Bild: Ida Sörensen, studentreporter

2016-05-27


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

LiU rekommenderar studenter att lämna Hongkong

På grund av oroligheterna och säkerhetsläget i Hongkong rekommenderar nu Linköpings universitet studenter som befinner sig där att resa hem.

39 miljoner kronor till forskarskola

Nationella forskarskolan i naturvetenskapernas och teknikens didaktik fick i hård konkurrens 39 miljoner kronor från Vetenskapsrådet i årets utlysning till forskarskolor inom utbildningsvetenskap.

Cancerforskning får 14 miljoner kronor

Sex forskare vid LiU får sammanlagt 14 miljoner kronor från Cancerfonden i fondens stora utlysning 2019. Bakomliggande mekanismer vid avmagring vid cancersjukdom är ett exempel på frågorna som ska forskarna ska undersöka närmare.

LiU Game Conference växer för varje år

Först var det bara 23 studenter som bänkade sig i sal C3 inför den nya tävlingen LiU Game Awards. I år firar LiU Game Conference 10-årsjubileum med ett biljettsläpp på 1500. Intresset för spelutveckling, forskning och studenttävlingar bara växer.

Bibliotek minskar digitalt utanförskap

För den halva miljonen människor som lever i digitalt utanförskap har biblioteken blivit en samlingspunkt. Elin Wihlborg och hennes forskargrupp följer hur bland annat biblioteken arbetar för att hjälpa människor och för att minska det digitala utanförskapet.

Folkhögskolan ger människor ny chans

örra året deltog över en miljon svenskar i folkbildningens – folkhögskolornas och studieförbundens – utbildningar och cirklar. Historiskt har folkbildningen spelat en stor roll i samhällsutvecklingen och det fortsätter den att göra.

De bidrar med varsin pusselbit till forskningen om Alzheimers sjukdom

Den ena är proteinkemist, den andra är läkare. Båda forskar på Alzheimers sjukdom. De drar nytta av varandras kunskaper för att fortare göra framsteg. Målet: att göra skillnad för dem som drabbats av sjukdom.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-11-14