Göm menyn

Hemma igen från Nepal

I augusti förra året tog de cyklarna och styrde kosan mot Nepal och ett hem för socialt utsatta flickor. Nu är de tillbaka i Sverige, med nyvunna insikter om att vara tacksam för det man har och att inte ta allt för givet.

Flickhem i Nepal18 000 insamlade kronor till flickhemmet, 4000 kilometer cykling, en lång rad nyupptäckta länder på vägen och blodad tand för både resor och samhällsengagemang. Det är några av följderna för de båda Linköpingsstudenterna David Falk (ståendes th på bilden) och Johan Alsterhag (som sitter) efter deras sex månader långa resa till Nepal.

David Falk läser medieteknik i Norrköping och Johan Alsterhag läste till läkare när de förra året bestämde sig för att göra något utöver det vanliga av sina resedrömmar. De ville förena nytta med nöje, äventyr med en samhällsinsats. Målet blev att samla in pengar till flickhemmet i Nepal, satsa på att jobba som volontärer på plats där och att cykla delar av rutten.

Samtliga planer genomfördes.

- Vi har haft ett väldigt, väldigt härligt äventyr, säger David Falk som precis satt sig ner på skolbänken i Norrköping igen.

- Och det känns också så bra att göra något för behövande. Vi har fått 20 nya syskon på barnhemmet, lägger han till.

HygienundervisningUtöver de insamlade pengarna som har gått till att förbättra standarden på flickhemmet, så har Johan Alsterhag undervisat skolbarn i hygien och David Falk håller på att slutföra en dokumentärfilm om hur Nepal hanterar fattigdom och barns situation.

- Jag intervjuade bland annat representanter för Rädda barnen och för myndigheter i Nepal som arbetar med barns och kvinnors rätt.

Det är en lång och händelserik resa ni gjort – vilka är de mest bestående intrycken?

David funderar ett bra tag innan han svarar, intrycken är så många och skiftande. Alltifrån cyklandet genom en lång rad europeiska länder, däribland Slovenien, Montenegro, Albanien och Makedonien, till mötet med barnen på flickhemmet, arbetet där och de lärdomar det förde med sig – till couchsurfing (sova på soffan hemma hos folk) och mötet med alla människor under resans gång.

Cykling mot Nepal- Vi cyklade från Malmö till Istanbul i Turkiet, det tog två månader. Sedan flög vi till Nepal och var där till i mitten av december. På hemvägen backpackade vi i Asien och Australien. Så vi har ju hunnit uppleva så mycket.  Men det största intrycket är nog alla häftiga människor man träffat.

I Nepal bodde de i ett volontärsrum på flickhemmet och hjälpte till med renovering och andra sysslor. De 20 barnen får utbildning och kan bo där tills de kan försörja sig själva.

Den viktigaste lärdomen är insikten om att man inte ska ta allt för givet, säger David.

- Vi har det så bra i Sverige, bara det här med varmvatten, dusch och varma kläder. Man ska vara glad för det man har, det är en stark lärdom. När man är på plats och ser barn tigga så känns det som att man bara måste jobba för att göra skillnad.

En annan lärdom är att man klarar mer än man tror, påpekar han.

- Om man vill något så klarar man det om man kämpar tillräckligt mycket. Det är något som jag hoppas komma ihåg genom hela livet.

(Johan Alsterhag var på intervju för ett AT-läkarjobb i Lidköping när denna intervju gjordes.)

Läs även intervjun som gjordes innan de åkte.

Eva Bergstedt

Foton: Privata

2014-03-27

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Bygger datalabb för AI-utveckling på medicinska bilder från SCAPIS

Samma teknik som utnyttjas för att göra deepfake-videor ska användas av forskare till att skapa AI-genererade medicinska bilder. De syntetiserade bilderna ska representera data från SCAPIS-studien om hjärt- och lungsjukdom och kunna användas till forskning om AI-lösningar för vården.

AI- forskning i väntans tider

EU-kommissionen har nyligen stakat ut vägen för en gemensam satsning på artificiell intelligens. ”Detta ligger helt i linje med de tankar vi har framfört inom det Europeiska forskarnätverket CLAIRE”, säger LiU-forskaren Fredrik Heintz.

Hur ska vi bygga förtroende för robotarna?

Redan idag används artificiell intelligens på många områden för att underlätta människans jobb, exempelvis i produktion och vid beslutsfattande. Men framöver kan AI även komma att användas för att vårda människor, och då är det robotar som ska göra jobbet. Två forskare vid Linköpings universitet ska leda ett nytt projekt om förtroende och tillit i förhållandet mellan människa och robot.

LiU-studenter bäst i Sverige på företagsvärdering

Professionella aktieanalytiker sätter ”behåll” eller ”köp”, men studenterna
från LiU rekommenderar ”sälj” för bygghissföretaget Alimak. Med den analysen har de precis vunnit SM i företagsvärdering för ekonomistudenter.

Humanistdygnet vill få oss att tänka nya tankar

Nu är det dags igen. Lördag den 19 september kommer kårhuset Kollektivet i Linköping att fyllas med humanister. I tolv timmar kommer föreläsningar och panelsamtal kring vetenskap och kultur att varvas med musik, dans, konst och teater.

Kandidat till rektor för Linköpings universitet presenteras för samråd

Universitetsstyrelsens rekryteringsgrupp har beslutat att för samråd om ny rektor föra fram professor Jan-Ingvar Jönsson, Linköpings universitet.

Ämneslärarprogrammen vid LiU bland de bästa i landet

Vid Universitetskanslersämbetets granskning av landets ämneslärarutbildningar får Linköpings universitet fortsatt toppbetyg. Statistiken visar att LiU är det enda lärosätet som fått godkänt för sin ämneslärarutbildning i matematik, åk 7-9.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-02-27