



Heligt maktlustspel
Ljus är en förutsättning för allt seende, och är även en förutsättning för ett lyckat studentspex. När det nu ska kastas ljus på Vatikanen och påvliga maktkamper gäller det att som ljusansvarig hänga med i svängarna.
Maktspel och girighet. Dessa kanske inte helt fromma teman utgör stommen i "Påvarna och troföljden - En revisionsberättelse." Med Vatikanen som skådeplats för allt från giriga bankirer till mäktiga kungar har den 36:e upplagan av Linköpings Studentspex premiär på lördag den 11 februari.
Studentspex har en lång tradition med rötter i 1800-talets studentmiljöer i Uppsala, som sedan spridit sig över landets lärosäten. Vad ett spex egentligen är råder det ingen samstämmig uppfattning om, men själva beskriver Linköpings Studentspex skillnaden mellan spex och vanlig teater som att "Spex är som teater fast roligt”.
Studentspexet är omgärdat av flera traditioner, varav en den kanske allra heligaste som återkommer år efter år, är att det utspelar sig kring en något modifierad historisk händelse, vilket i år resulterar i en excentrisk blandning av huvudkaraktärer, bland annat bestående av Avicii Medici, Caterina Sforza och Henrik VIII.
Även en annan Henrik spelar en viktig roll i årets spex. Henrik Henriksson, civilingenjörsstudent på fjärde året, är den som ser till att publiken faktiskt kan se föreställningen. Från en strategisk position i bakre änden av lokalen styr han via sin dator hur strålkastarna ska riktas.
Henrik Henriksson har flera års erfarenhet inom området och ser ljusdesign som ett utlopp för både kreativitet och tekniskt kunnande.
Men att engagera sig i spexet är inte bara en rolig grej, utan även något han sätter på sitt CV.
- Absolut, det står kanske inte högst upp på CV:t, men det står där tillsammans med andra aktiviteter, helt klart. Men sen vet jag inte vad företag tycker om det. Det är inget man ska hoppa in i bara för att få det på CV:t.
I ett spex är publiken en aktiv del av föreställningen. Genom ropande av uppmaningar till skådespelarna kräver de inte sällan att vissa scener tas om, spelas upp baklänges eller framförs på olika språk och dialekter. Som ljusansvarig gäller det med andra ord att vara på alerten.
- Publiken påverkar ju rätt mycket här. En vanlig teater är ju oftast likadan varje kväll, medan spexet verkligen är helt olika. Man får hänga med i svängarna.
Trots sin viktiga roll hamnar den ljusansvarige ofta i skuggan av manusförfattare och skådespelare, som istället blir de som får stå i rampljuset. Det är dock inget Henrik lägger någon vikt vid.
- Om ingen klagar så har man nog gjort ett bra jobb. Ljud och ljus är ju roller många inte tänker så mycket på. De som tänker på det är ofta ljus- och ljudtekniker själva.
Bakom årets föreställning ligger cirka ett års förberedelser, som med premiären runt knuten befinner sig i en extra intensiv fas. Återstår gör för de cirka 70 allt från att repetera till att bygga klart scenografin. Trots de många återstående förberedelserna är Henrik Henriksson inte nervös inför premiären, men känner ändå ett stort ansvar.
- Trycker man på fel knapp blir det ju svart. Det gäller ju att trycka på rätt knapp om man säger så.
Vad är det värsta som kan hända?
- Att allt blir svart och tyst. Det har dock aldrig hänt mig under spexet, som tur är.
Premiär den 11 februari på Forumteatern i Kårhuset Kollektivet. Övriga speldagar är 14, 15, 17, 18, 21, 22, 24 och 25 februari.
Text: Fredrik Olofsson
Foto: Anton Kurkkio, studentfotograf
2017-02-08
Lika intresserade
Heligt maktlustspel
Snart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.
Akademisk bojkott mot USA
Riskfylld perfektionism
social hållbarhet
Kritiserar socialstyrelsen
träffade ÖB
klimatvänligare bränsle
äger rockscenen
när forskare möter sårbarhet
Malin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.
spelkurs gav AF-pris
LinTek på Nobelfest
Kårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.
Ger studenter ny bild av afrika
global mediahit
Hälsa som religion
Svart i Sverige
sista filmen
Revolutionerande ordvrängeri
Upprättelse för vanvård
succé för Master i migration
Följ LiU-nytt
Notiser
Jonpumpen ska kunna användas i behandling av hjärncancer
Trots kirurgi och efterbehandling i form av cytostatika och strålning återkommer ofta elakartade hjärntumörer. Forskare vid Linköpings universitet har tillsammans med medicinska universitetet i Graz, visat i cellförsök att en jonpump kan användas för mer precis läkemedelsdosering i hjärnan vilket leder till mindre biverkningar vid cytostatikabehandling.
Studera på distans: En sorts frihetskänsla
Helena Graham, som läser HR-programmet, har just avverkat en fyra timmars digital föreläsning och är lite mör. Men i det stora hela tycker hon att det funkar bra att plugga på distans. Att kunna styra var och när hon pluggar passar henne. Nackdelen är att studentlivet blir lidande.
Biogas av bajs – en vinst för både klimat och ekonomi
Forskare vid Linköpings universitet har visat att en samordnad hantering av avföring från djur och människor skulle kunna spara hundratals miljoner kronor varje år i Sverige. Nyckeln är att producera biogas av bajset och sedan använda restprodukten som gödsel. Det skulle även kunna minska Sveriges växthusgasutsläpp med cirka 1,5 miljoner ton koldioxid.
En generös man före sin tid
En man före sin tid som gjort viktiga bidrag till datavetenskapen och som ständigt ville dela med sig av sin kunskap. Så beskrivs Harold ”Bud” Lawson som inrättat ett stipendium vid Linköpings universitet.
Är en sportig chef en hälsosam ledare?
Det har blivit vanligt att arbetsplatser lyfter fram rörelse som ett sätt för anställda att må bra. Det har också blivit vanligare att idrottande chefer tar sin träningsfilosofi med sig in i ledarskapet. Men, bygger ett hälso- och sportorienterat ledarskap på omtanke om medarbetarna och gynnar det hälsa? Det frågar sig forskare i en nypublicerad artikel i tidskriften Leadership.
Genombrott möjliggör spinntronik av halvledare
Framtida informationsteknologi som utnyttjar elektroners spinn för att bearbeta information skulle kunna användas i kvantdatorer. Forskare har länge strävat efter att få spinnbaserad informationsteknlogi att fungera vid rumstemperatur. Nu har forskare från Sverige, Finland och Japan konstruerat en halvledarkomponent där information effektivt kan överföras mellan elektronspinn och ljus vid högre temperaturer.
Design - mellan kreativitet och effektivitet
God design är en balansgång. Den ska vara ny, men inte alltför avvikande, och samtidigt ta hänsyn till ekonomi, funktion och marknadens krav. Dessutom ska den enkelt kunna användas på nya produkter och även förändras i framtiden. Det visar en ny avhandling i industridesign vid Linköpings universitet.
Sidansvarig:
webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-04-16