Göm menyn

Vill bidra till utsatta människors försörjning

Att tjäna pengar på sin företagsidé är inte grejen för möbelformgivarna Mattias Rask och Tor Palm. Genom samarbete med hantverkare över världen vill de skapa lokala jobb och utveckla sitt eget kunnande. Några pengar – nej, det blir det inte.

Tor Palm och Mattias RaskSydafrika, Vietnam, Peru och Rumänien. Där har de tidigare Malmstensstudenterna byggt upp kontakter med lokala hantverkare och startat projekt tillsammans med dem. Keramiker i Kapstaden, väverskor i Ho Chi Min city, möbelsnickare i Peru och hantverkare bland romer i Rumänien.

– Allt började med att vi båda kom tillbaka från praktik på designkontor i Stockholm. Det kändes rätt meningslöst, en trist miljö med datorer och skrivbord. Vi funderade på vad som är meningen med att vara formgivare, det behövs ju liksom inte fler prylar på vår jord. Så vi funderade på hur vi kunde göra något som skulle kännas både meningsfullt och kreativt, berättar Mattias Rask.

Pufftotempåle_VietnamTankarna ledde till att de gjorde sitt exjobb i Kapstaden och studerade hur keramiker på plats arbetar där.
Efter sin examen för några år sedan startade de sitt företag Glimpt (en blandning mellan svenskans och engelskans glimt, att få en glimt av ett annat hantverk, en annan kultur, ett annat land.)

Därpå följde en resa till Vietnam. Kontakten med väverskor där resulterade i en serie sittmöbler som via möbelföretaget Cappellini nu säljs världen över (bild tv).

– Vi själva tjänar inga pengar på det, men det är bra både för vårt erkännande och att det går att ta in hantverket i finrummet, påpekar Mattias Rask.

Därefter följde resor till Peru som ledde till en serie små vardagsrumsbord tillverkade av möbelsnickare i Anderna (bild nedan th).

Peruanskt träsnideri– Försäljningen går väldigt dåligt. Det är sorgligt, produkterna är fina. Men vi lär oss även av det, om brister i kommunikationen på grund av språket, till exempel.

Det senaste projektet har just startat i Rumänien där romska hantverkare ska tillverka loungemöbler, förmodligen genom pilflätning och något ytterligare material.

– Vi har kontakt med en rumänsk organisation som arbetar med att stötta romerna. Om det här leder till pengar för vår egen del vet vi inte, men eftersom Rumänien är med i EU så underlättar det handeln. Så vi får se.

Drivkraften för Mattias Rask och Tor Palm är inte att bli rika på projekten. Snarare att finna en mening i att bidra till att utsatta människor i andra länder får en möjlighet till försäljning på andra marknader.

Hittills har de delvis fått satsningen betald via stipendier. Försörjningen får de klara genom andra jobb.

– Nu har vi hållit på i fyra år. Vi kör på. Vi tror stenhårt på vår nisch och tror att det löser sig. Nån gång ska det nog betala tillbaka sig.

 

Hemsida: www.glimpt.se

Text: Eva Bergstedt
Foto: Marcus Lindberg & Glimpt

2014-12-22


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

77 nya doktorer på akademiska högtiden

På lördag, den 25 maj, är det dags för årets stora akademiska högtid på Linköpings universitet. 18 nya professorer, 77 doktorer och sju hedersdoktorer äras vid en ceremoni med åtföljande bankett i Louis de Geer Konsert & Kongress i Norrköping.

Förtjänstmedalj till framgångsrik projektledare

Anders Berg, projektchef på Akademiska Hus, får universitetets förtjänstmedalj i samband med promotions- och installationshögtiden den 25 maj. Anders Berg har spelat en avgörande roll för byggandet av Studenthuset på Campus Valla, som invigs efter sommaren.

Stora mervärden när industrin sparar energi

Energieffektiviseringar i industrin ger ofta upphov till stora positiva bieffekter. Ibland är dessa väl så viktiga som energibesparingen i sig. Trots detta vägs dessa mervärden sällan in i besluten om att sänka energianvändningen.

Deras podcast vann kontrakt

Tre poddar tävlade om ett kontrakt på tio avsnitt i ett samarbete mellan Linköpings universitet och poddplattformen Radioplay. Nu är vinnaren korad.

Internationella studentutbyten ger värdefulla perspektiv

Kunskap om hiv och fascination över att lärarna lyssnar på studenterna. Svenska och kenyanska vårdstudenter lär för livet när de under några månader byter land med varandra.

Forskning hjälper aluminiumindustrin att spara energi

Support från ledning och ägare och att företaget har en långsiktig strategi för energieffektivisering står högt upp på önskelistan när aluminiumindustrin arbetar för att minska sin energianvändning. LiU-forskare har undersökt hinder och drivkrafter.

LiU-alumner på lista över supertalanger

LiU-alumnerna Kin-Bond Wu och Erik Gutwasser hamnar högt när Veckans Affärer presenterar sin årliga lista över 101 supertalanger.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-05-23