Göm menyn

Fullspikad Kalasmottagning med Sabina Ddumba

Tusentals studenter vallfärdar till Saab Arena när det är dags för Kalasmottagningen, Sveriges största evenemang för nya studenter.

Mässan i Saab ArenaSom vanligt är det fullt med folk redan på eftermiddagen den 7 september då mässan och uteområdet öppnar. Det gäller att vara bland de 3 000 första för att få en Kalaspåse, en goodiebag med saker och erbjudanden från olika företag.

De blå LiU-påsarna syns överallt i vimlet. Annars kommer folk bärande på kaffe, godis, popcorn – och morötter. De sistnämnda delas ut av Moderata studenter i Linköping under devisen ”Hellre morot än piska”.

Studentföreningar, företag, kommuner, olika enheter vid LiU – alla vill visa upp sig. Det finns ett hundratal utställare på plats i arenan.

Kalasmottagningen är kulmen på de intensiva mottagningsveckorna för de nya studenterna.

Hur har första tiden varit?

– Rolig! säger Rebecca Nygrén.

Logopedstudenterna Rebecca och ÅsaHon och Åsa Wahlqvist (bild t.h.) har båda börjat på logopedprogrammet och de bär sina nollebrickor med utsträckta röda tungor om halsen.

– Det händer mycket grejer hela tiden, säger Åsa.

– Faddrarna är duktiga och jättesnälla, fortsätter Rebecca. Det är lite förvirrande med PBL, men det kommer att bli bra.

PBL, problembaserat lärande, är en av LiU:s paradgrenar. Medicinska fakulteten var först i Sverige med utbildningsformen som har visat sig vara mycket framgångsrik.

Konferencier BjörnPå uteområdets scen avlöser universitetets kulturföreningar varandra. Konferencier är Björn Lagerström, i LiU-kretsar mer känd som Fröken Björn (bild t.h.). Numera alumn, men med en fot kvar i studentlivet. Trots att han fick förfrågan kvällen innan tvekade han inte att tacka ja.

– Det är jättekul att vara här! Det här anade man inte 2005.

Det visar sig att Björn var en av krafterna bakom den första Kalasmottagningen, som ägde rum just 2005. Då var han mottagningsansvarig på studentkåren Stuff och höll ihop det hela tillsammans med mottagningsgeneralen på Lintek. Ett litet extrauppdrag som blev större än någon tänkt sig.

– I vår utvärdering kom vi fram till att Kalas måste ha en person som jobbar med det på heltid och så blev det sedan.

Arrangemanget har vuxit betydligt sedan starten. Årets kalasgeneral Irma Hamzic basar över en stor organisation med närmare 170 kalaspuffar, som funktionärerna kallas.

Nytt för i år är att VIP-minglet för universitetets samarbetspartner är hopslaget med minglet för nyblivna alumner, dit alla som har tagit examen under det senaste året bjuds in. Minglet har också flyttat från arenan till ett tält på uteområdet.

Alumnerna Adam och HenrikDet blir snart fullt i VIP-tältet. Vid ett bord står Adam Aili och Henrik Bäckman (bild t.h.), nybakade civilingenjörer i teknisk fysik och elektroteknik.

Vilket är det bästa minnet från LiU?

– Det mesta, förutom tentaperioderna, säger Adam och skrattar.

– Starkaste minnet är nog fortfarande från nolle-p, säger Henrik.

Ja, för många blir mottagningen ett minne för livet. Och nu har nya nollan, som de nyblivna studenterna kallas, snart avslutat sin nolleperiod.

Längre fram på kvällen samlas studenter, LiU-anställda, samarbetspartner och alumner för att höra och se Sabina Ddumba, en av Sveriges mest omtalade nya artister och årets nykomling på Grammisgalan. Sedan fortsätter festen in på småtimmarna. Så ska det vara när det är Kalas!

Text: Maria Karlberg

Foto: Josefine Loftenius

Scenshow med Sabina Ddumba

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Forskning mellan liv och död

I över ett sekel har nedsövning med olika typer av narkos har använts inom sjukvården. Ändå återstår mycket forskning om narkosens effekter. Upp till var femte patient kan få skador som liknar dem vid hjärtinfarkt.

Bloggare, psykisk ohälsa och brukarinflytande gav pris för bästa artikel

2019 års pris för bästa artikel i tidskriften Sociologisk forskning går till Erik Eriksson, forskare vid Centrum för kommunstrategiska studier (CKS).

Ett steg närmare en stabil lysdiod i perovskit

Forskare vid Linköpings universitet har, tillsammans med kollegor i Storbritannien, Kina och Tjeckien, fått fram en lysdiod i perovskit som både har hög effektivitet och är stabil över tid Resultatet är publicerat i Nature Communications.

Kommunikation inom företaget förbättrar återtillverkningen

Återtillverkning av produkter underlättas om konstruktionen redan från början anpassas för att tillverkas flera gånger. I flera undersökta företag saknas dock samarbete mellan avdelningarna för återtillverkning och
konstruktion. Det visar en ny avhandling vid LiU.

LiU gör plats för fler studenter

I ett allvarligt läge med pågående pandemi och rekordstora varsel är Linköpings universitet redo att ordna flera hundra nya utbildningsplatser. Det handlar till en början om att öka antagningen till befintliga utbildningar men det kan också bli helt nya satsningar i framtiden.

Studenthuset Årets Bygge 2020

Det skulle varit stort kalas och gala. Det blev en webbsändning, på grund av den rådande pandemin. Men vad spelar det för roll när Studenthuset på Campus Valla utsetts till Årets Bygge 2020 av tidningen Byggindustrin.

Nya insikter om upplevda negativa effekter av hormonella preventivmedel

Kvinnor som mådde psykiskt dåligt av hormonella preventivmedel värderade sitt mentala välmående högre än ett välfungerande sexliv. Upplevelserna kan påverka deras val av framtida preventivmedel. Det är ett av fyra teman som LiU-forskare ringat in i en intervjustudie med kvinnor som upplevt negativ påverkan av en del hormonella preventivmedel.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-04-03