Göm menyn

Fullspikad Kalasmottagning med Sabina Ddumba

Tusentals studenter vallfärdar till Saab Arena när det är dags för Kalasmottagningen, Sveriges största evenemang för nya studenter.

Mässan i Saab ArenaSom vanligt är det fullt med folk redan på eftermiddagen den 7 september då mässan och uteområdet öppnar. Det gäller att vara bland de 3 000 första för att få en Kalaspåse, en goodiebag med saker och erbjudanden från olika företag.

De blå LiU-påsarna syns överallt i vimlet. Annars kommer folk bärande på kaffe, godis, popcorn – och morötter. De sistnämnda delas ut av Moderata studenter i Linköping under devisen ”Hellre morot än piska”.

Studentföreningar, företag, kommuner, olika enheter vid LiU – alla vill visa upp sig. Det finns ett hundratal utställare på plats i arenan.

Kalasmottagningen är kulmen på de intensiva mottagningsveckorna för de nya studenterna.

Hur har första tiden varit?

– Rolig! säger Rebecca Nygrén.

Logopedstudenterna Rebecca och ÅsaHon och Åsa Wahlqvist (bild t.h.) har båda börjat på logopedprogrammet och de bär sina nollebrickor med utsträckta röda tungor om halsen.

– Det händer mycket grejer hela tiden, säger Åsa.

– Faddrarna är duktiga och jättesnälla, fortsätter Rebecca. Det är lite förvirrande med PBL, men det kommer att bli bra.

PBL, problembaserat lärande, är en av LiU:s paradgrenar. Medicinska fakulteten var först i Sverige med utbildningsformen som har visat sig vara mycket framgångsrik.

Konferencier BjörnPå uteområdets scen avlöser universitetets kulturföreningar varandra. Konferencier är Björn Lagerström, i LiU-kretsar mer känd som Fröken Björn (bild t.h.). Numera alumn, men med en fot kvar i studentlivet. Trots att han fick förfrågan kvällen innan tvekade han inte att tacka ja.

– Det är jättekul att vara här! Det här anade man inte 2005.

Det visar sig att Björn var en av krafterna bakom den första Kalasmottagningen, som ägde rum just 2005. Då var han mottagningsansvarig på studentkåren Stuff och höll ihop det hela tillsammans med mottagningsgeneralen på Lintek. Ett litet extrauppdrag som blev större än någon tänkt sig.

– I vår utvärdering kom vi fram till att Kalas måste ha en person som jobbar med det på heltid och så blev det sedan.

Arrangemanget har vuxit betydligt sedan starten. Årets kalasgeneral Irma Hamzic basar över en stor organisation med närmare 170 kalaspuffar, som funktionärerna kallas.

Nytt för i år är att VIP-minglet för universitetets samarbetspartner är hopslaget med minglet för nyblivna alumner, dit alla som har tagit examen under det senaste året bjuds in. Minglet har också flyttat från arenan till ett tält på uteområdet.

Alumnerna Adam och HenrikDet blir snart fullt i VIP-tältet. Vid ett bord står Adam Aili och Henrik Bäckman (bild t.h.), nybakade civilingenjörer i teknisk fysik och elektroteknik.

Vilket är det bästa minnet från LiU?

– Det mesta, förutom tentaperioderna, säger Adam och skrattar.

– Starkaste minnet är nog fortfarande från nolle-p, säger Henrik.

Ja, för många blir mottagningen ett minne för livet. Och nu har nya nollan, som de nyblivna studenterna kallas, snart avslutat sin nolleperiod.

Längre fram på kvällen samlas studenter, LiU-anställda, samarbetspartner och alumner för att höra och se Sabina Ddumba, en av Sveriges mest omtalade nya artister och årets nykomling på Grammisgalan. Sedan fortsätter festen in på småtimmarna. Så ska det vara när det är Kalas!

Text: Maria Karlberg

Foto: Josefine Loftenius

Scenshow med Sabina Ddumba

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Nytt studenthus firas med festivalvecka

Linköpings universitet firar det nya Studenthuset med en hel festivalvecka, som inleds med en invigningsceremoni den 30 augusti och avslutas med Kalasmottagningen av nya studenter på Campus Valla den 5 september.

Här sitter forskningen i väggarna

Fukt är ett problem som kan bli både dyrt och besvärligt för fastighetsägare. I Studenthuset finns 750 inbyggda fuktsensorer som i ett tidigt skede upptäcker eventuell fukt. Tekniken bygger på universitetets egen forskning inom tryckt elektronik.

Gamla möbler får nytt liv i Studenthuset

Miljö och hållbarhet har varit en ledstjärna för Studenthuset redan från idéstadiet. Det innebär också återbruk av möbler. Närmare 1 500 olika möbler har fått ny design och nytt liv i Studenthuset.

Lönnspringare tar form

En del av golvytan på plan 3 i Studenthuset utgörs av ett stort schackspel. Pjäserna har formgivits av två studenter som under sommaren fått tillverka sin egen idé, Lönnspringare.

Ärftlig risk för diabetes kopplad till bakteriefloran

Barn med hög risk att utveckla typ 1-diabetes har delvis en annan bakterieflora i tarmen jämfört med individer med låg risk, enligt en ny studie. Fynden, som publicerats i Nature Communications, tyder på att ärftlig risk kan forma hur individen reagerar på miljöfaktorer vid uppkomsten av autoimmuna sjukdomar.

Stora utmaningar för hållbara transporter

Östergötland står inför en rad stora utmaningar om de klimatpolitiska målen ska nås för länets transporter. Det måste bli svårare att ta bil och lättare att åka kollektivt samtidigt som nya bränslen ersätter gamla. Kanske måste vi också resa mindre i framtiden.

Digitala tvillingar hjälpmedel för skräddarsydd medicinering

Avancerade datormodeller av sjukdomar kan användas för att förbättra diagnos och behandling. Målet är att utveckla modellerna till ”digitala tvillingar” av enskilda patienter för att kunna prova ut den bästa medicinen för just den patienten.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-08-23