Göm menyn

Framtidens nobelpristagare?

Bild: Elever från Skäggetorpsskolan utanför Campushallen.

I våras sökte och fick Anna Lindström och Monika Lopez på IKK medel för sitt initiativ i flyktingfrågan ”Framtidens nobelpristagare”. Och studiebesöken av nyanlända ungdomar blev faktiskt ännu bättre än de hade tänkt sig.

Ett 30-tal killar i högstadieåldern från Skäggetorpsskolan samlas utanför Campushallen. Det är det tredje studiebesöket i initiativet Framtidens nobelpristagare, där nyanlända ungdomar får besöka universitetet. Första punkten på dagens schema är ett gemensamt pass i dansen Sh’bam.
- Vi har märkt att det funkar bättre när man får göra något fysiskt först. Alla är lite nervösa, vi också, säger Anna Lindström, doktorand på IKK, efter danspasset medan gruppen promenerar upp mot Key-huset där fika och föreläsning väntar.

Bild: Elever från Skäggetorpsskolan dansar Sh'bam i Campushallen.Ursprunget till projektet namn finns på Skäggetorpsskolans entréfasad formulerat enligt parollen ”Många nobelpristagare lever i dubbla kulturer. Vi vill utbilda framtidens nobelpristagare!” På Skäggetorpsskolan har 98 procent av eleverna ett annat modersmål än svenska och 75 procent räknas som nyanlända.
Tanken är att visa på vilka möjligheter som universitetet kan erbjuda, i sinom tid. Att göra steget till universitetet kortare och skapa en känsla av att ”universitetet är öppet för just mig”. Ett studiebesök kan så frön som kanske skördas senare i livet.

- Många av eleverna har en föreställning om vad de vill bli och de har också viljan. Men de vet inte möjligheterna och kan inte systemet, bekräftar Malin Ramström, lärare i matte, NO och teknik på Skäggetorpsskolan. Studiebesöken ger en morot att vilja plugga, här får de se vad som finns och att möjligheten finns, även för dem. För många av de här eleverna är det bra bara att få komma utanför Skäggetorp.

I Key-huset väntar fika och LiU-studenterna Ahmed Dia Jeber, som läser ingenjörsutbildning i datavetenskap och Summia Al-Mufti, som läser civilingenjörsutbildning i informationsteknik. När de berättar om sina resor från hemlandet till LiU blir det nästan andäktigt tyst i salen, inget stök, fniss och småprat som det ofta annars kan bli när 30 stycken 14-åriga killar kommer samman.

Ahmed Dia Jebers berättelse om hur han pluggade och samtidigt jobbade på Mc Donalds föra att lära sig svenska bättre, hans uppmaningar om att ha mål i livet, att nå dit genom att sätta enkla delmål som att komma i tid till skolan, göra läxan och respektera läraren, och om att våga misslyckas – den berättelsen når fram. Kanske en av eleverna uttryckte det alla kände: ”Tack för att du var här och berättade för oss.”

Bild: Anna Lindström, Ahmed Dia Jeber, Summia Al-Mufti och Monika Lopez.- Det här var jättebra, säger eleven Jack Georges som vill bli sångare och skådespelare. De sa hur man ska göra och att man måste kämpa hårt. Alla andra säger bara ”gör som du vill”.
Kompisen Alamin Abdullah håller med.
- Ja, de var också lite yngre, de förstår hur det är att vara i vår ålder. Min pappa har läst på universitet och min storebror ska börja läsa psykologi. Själv vill jag bli astrofysiker.

- Vi har velat visa bredden som finns på universitetet, och då även studentsidan. Summia och Ahmed är ett bra inslag. De har samma bakgrund som de här eleverna, jag tror de når eleverna på ett annat sätt, säger Monika Lopez, universitetsadjunkt på IKK.
Både Monika Lopez och Anna Lindström är mer än nöjda med sitt projekt.

- Det blev till och med bättre än vad vi tänkt, säger Anna Lindström. Flera av eleverna har varit eld och lågor och vi har fått kramar när de åkt härifrån.
- Även om de här eleverna har lång väg kvar innan de eventuellt ska välja en universitetsutbildning tror jag det här studiebesöket kan finnas kvar någonstans i bakhuvudet och komma fram när det är dags att välja. En liten, enskild erfarenhet kan betyda mycket, tror Monika Lopez.

Dagens studiebesök är inte färdigt med det här. Efter gemensam promenad, via bland annat biblioteket, till lunch i Kårallen väntar Fredrik Löfgren och hans robotar. Och innan eleverna återvänder till Skäggetorp får de med sig en goodie bag med bland annat program- och kurskatalogen.
Framtidens nobelpristagare är inte heller slut med det här, i vår kommer Monika och Anna att följa upp höstens studiebesök med besök på Campus US för att eleverna ska få se vårdyrkena.

Vill du vara med och visa upp just din verksamhet, undervisning eller forskning under studiebesöken på US? Och på så sätt sprida kunskap om universitetet och dess breda verksamhet?

Hör av dig till Monika Lopez och Anna Lindström! Kanske finns en blivande nobelpristagare bland just de här ungdomarna!

 

Text och foto: Elisabet Wahrby
2016-11-23

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Konferens om vårdens svåra val

Vem ska få vård när samhällets resurser är begränsade? Den frågan diskuteras på konferensen ”Prioritering på tvärs – att tänka brett och nytt” den 20-21 oktober.

Kreativt maraton för en bättre värld

En spännande utmaning och ett bra sätt att knyta kontakter. Och dessutom en chans att visa vad man kan för framtida arbetsgivare. Se där, flera viktiga skäl att ställa upp i ECIU Creathon 13–14 november.

Terapiutbildning för sjukvårdspersonal ledde till att färre patienter sjukskrevs

Sjukvårdspersonal inom primärvården har utbildats i terapiformen ACT för att stärkas i sin egen yrkesroll och kunna fatta bättre medicinskt motiverade beslut. Utbildningen har lett till att sjukskrivningarna för deras patienter minskat med 21 procent. Studien har letts från Linköpings universitet.

Susanna Alakoski och Per Holmberg installerade som gästprofessorer

Humanism och det skrivna ordets kraft, lekfullhet och disciplin. Det var ledorden när Susanna Alakoski och Per Holmberg föreläste och välkomnades som gästprofessorer i Moa Martinsons och Tage Danielssons namn.

"Han visar vad exil och migration gör med människan"

Författaren Abdulrazak Gurnah, född i Tanzania och verksam i England, får årets Nobelpris i litteratur. Litteraturforskaren Ann-Sofie Persson, på Institutionen för kultur och samhälle (IKOS), kommenterar en pristagare som hon tycker är ett bra val, även om hon hellre sett att Maryse Condé fått priset.

Pristagaren: ”Jag inser vilken förödande sjukdom epilepsi är”

Fredrik Elinder, professor i molekylär neurobiologi, har utsetts till 2021 års mottagare av Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten vid Linköpings universitet.

Forskning för lugnare klassrum

Många lärare kämpar med att få till en lugn klassrumsmiljö. Marcus Samuelsson vid LiU medverkar i en rapport om hur lärare kan arbeta för att upprätthålla studieron i klassrummet. Rapporten är framtagen på uppdrag av Skolforskningsinstitutet.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-10-15