Göm menyn

Framgångsrik höst för LiU-Elitidrott

SM-guld, Finnkampseger och VM-medaljer. Ja, att det varit en framgångsrik höst för universitetets idrottande studenter råder det ingen tvekan om. Kanske stavas en av framgångsfaktorerna LiU-Elitidrott.

Anton Sjökvist på Stafett-SM. Foto: Lars RönnolsLiU-elitidrott är ett koncept vid Linköpings Universitet som syftar till att stödja studenter som genomför en elitsatsning inom orientering och löpning. Projektet tog fart år 2007 då Peter Holgersson, universitetsadjunkt och före detta landslagstränare i orientering, ville ge elitidrottande studenter en möjlighet att kombinera sin satsning med krävande studier. Med argumentet att orienterare generellt presterar mycket goda studieresultat var det heller inte svårt att få med sig universitetsledningen på tåget.

Till en början var antalet adepter ganska litet. Snart spred sig dock ryktet och strömmen av löpare växte. Idag har LiU-Elitidrott utvecklats till att bli en stödverksamhet som helt bekostas av universitetet. Totalt arbetar sex ledare med att hålla organisationen i rullning. Träningar ska arrangeras, logistik ska lösas och de aktiva ska få stöd i sin satsning. En förutsättning för att klara av denna utmaning är ett nära samarbete med lokala klubbar och studentföreningar. Något som Krister Hultberg, samordnare för LiU-elitidrott, gärna framhåller.

- Vi har ett väldigt bra förhållande till andra klubbar och föreningar. LiTHe Vilse, LiTHe Syra, Linköpings OK och OK Denseln är ett par exempel. Det har gjort att vi kunnat utveckla ett koncept som faktiskt är ganska unikt i Sverige. Det är samtidigt viktigt att säga att vår träningsverksamhet är öppen även för de studenter som inte tillhör det absoluta toppskiktet.
Som det antyddes i inledning har arbetet burit frukt. Under hösten har studenterna radat upp prestationer av högsta klass. Bland dessa kan nämnas Anton Johanssons dubbla JVM-medaljer i orientering, Andreas Åhwalls silver på terräng-SM och Frida Jönsson Hellstadius JSM-brons på medeldistansen i orientering.

En säsongsavslutning av högsta valör fick orienteraren Anton Sjökvist. Han tävlar för Stora Tuna OK och tog i början av oktober SM-guld i stafett tillsammans med klubbkamraterna Joakim Svensk och Emil Svensk, som även de studerar vid Linköpings Universitet. Stödet från LiU-elitidrott är en viktig förklaring till framgångarna.
- Jag tror att vi alla tre hade varit på en lägre nivå utan det här stödet. Dels gör upplägget det lättare att få ihop livet med skola och träning. Dessutom så är LiU-Elitidrott den stora anledningen att vi alla tre bor i Norrköping. Något som gjort att vi kunnat bygga upp en bra lagsammanhållning, säger Anton Sjökvist (bilden ovan till höger, från Stafett-SM)  

Staffan Ek, Finnkampen 2012. Foto: Peter Holgersson.Just sammanhållningen och möjligheten att utvecklas tillsammans med andra löpare är något som Anton Sjökvist värderar högt.
- Genom att erbjuda en bra träningsverksamhet så lockar man hit många duktiga orienterare och löpare till både Norrköping och Linköping. Det gör i sin tur att nivån och kvalitéten på träningarna höjs.
En som håller med om det är löparen Staffan Ek (bilden till höger, från Finnkampen 2012). På SM fick han smaka silver på distansen 1500 meter. Ett resultat som följdes upp av seger på 5000 meter vid Finnkampen i Stockholm. Något som knappast varit möjligt utan åtskilliga timmar av träning.

- Vi är ett gäng löpare som tränar mycket tillsammans och det gör ju att man kanske höjer sig ett extra snäpp. Det är väl den allra största fördelen. Sedan är det också bra att man kan få hjälp med att anpassa sina studier lite efter sin satsning.
De positiva orden till trots, visst finns det utrymme för förbättringar. På Staffans önskelista står bland annat närmare kontakt med idrottsläkare och fysioterapeuter. Anton å sin sida skulle gärna vilja utveckla träningsverksamheten ytterligare.
- Jag skulle gärna vilja se att man kunde lägga mer tid och resurser på att anordna riktigt bra träningar. Fler pass där kontrollpunkterna är utmärkta i skogen och mer analys efteråt skulle kunna höja kvalitéten. Det skulle samtidigt gynna alla och inte bara de som tillhör den yttersta eliten.

Text: Joel Käll Karlsson, studentreporter
Foto: Lars Rönnols (Anton Sjökvist), Peter Holgersson (Staffan Ek)
 

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Drygt 30 miljoner kronor från Formas

Nio forskare från Linköpings universitet tilldelas medel från Formas forskarråd. Projekten handlar om allt från digital inkludering och hållbar stadsomvandling till migration av hushållsarbetare.

LiU-forskare bland världens mest citerade

Fyra forskare vid Linköpings universitet har kommit med på den globala listan över de mest citerade forskarna i världen. Resultatet presenteras av företaget Clarivate som varje år lyfter fram forskare med stort inflytande.

Effektiva organiska solceller för utomhusbruk

En liten gästmolekyl på rätt ställe gör det nu möjligt att tillverka energieffektiva organiska solceller i enbart miljövänliga material. Energieffektiviteten ligger över 17 procent och solcellen har också kunnat tillverkats på en större yta.

Markus Heilig: Professor mitt i samhällsdebatten

Diskussioner med de egna döttrarna sporrade honom att skriva den populärvetenskapliga boken Hon, han och hjärnan. Och i höstas spelade han en stor roll i SVT-serien Från savannen till Tinder. ”Jag älskar att berätta”, säger Markus Heilig.

LiU utreder kompetenscentrum för hållbar industri

Forskare vid LiU har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett nytt kompetenscentrum för framtidens hållbara industri. Konkurrensen är hård, men chanserna bedöms ändå som goda för att centret ska kunna bli verklighet inom några år.

Per Staffan Boström, 75, disputerar på LiU

Efter ett helt yrkesliv i svenska storföretag och 15 års forskarstudier är det äntligen dags. Nu disputerar Per Staffan Boström, 75, på sin avhandling i industriell ekonomi. ”Du blir aldrig för gammal för forskning”, säger han.

Metod avslöjar kemikaliers oönskade biologiska effekter

Hur påverkas vår hälsa av föroreningar och andra kemikalier som vi exponeras för? LiU-forskare har använt en metod för att identifiera vilka proteiner i kroppen som påverkas av kemikalier. Metoden skulle kunna användas för att i ett tidigt skede upptäcka att ett ämne kan ha biologiska effekter i en organism.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-26