Göm menyn

Forskningskritik får vika för stjärnglansen

Forskning, labb, händer och provrör

 

– Misstankar om forskningsfusk bör utredas av en oberoende instans utanför universiteten.
Det konstaterade Göran Collste, professor i tillämpad etik, vid vårens första Samtal vid Strömmen i Norrköping.

Utgångspunkten för föreläsningen var Macchiarini-skandalen på Karolinska Institutet och de utförda operationerna med konstgjorda luftstrupar. Fallet Macchiarini aktualiserar många olika frågor kring forskningsetik, alltifrån hur forskning på människor och djur ska utföras till hur elitism och stjärnstatus inom universitetsvärlden kan påverka enskilda forskare och universitetsledningar.

Göran Collste pekade på flera forskningsskandaler genom historien och fram till idag. Däribland den medicinska forskningen på levande människor i NaziTyskland, syfilisforskning i Guatemala och USA:s sydstater där medicinska forskare, istället för att ge smittade personer antibiotika, lät sjukdomen få utvecklas fritt för att se vad som då hände, och en studie i 50-talets Sverige där forskare lät utvecklingsstörda barn få äta så mycket godis de ville för att se vad som då hände med tänderna.

– Det krävs regler för att forskningen inte ska spåra ur och det är viktigt att regelsystemet fungerar.

Men det gör det alltså inte alltid.

Göran Collste, porträttFallet Macchiarini visar på strukturella problem inom den svenska högskolan, påpekade Göran Collste (bilden). Den hårdare konkurrensen mellan forskare om tjänster, anslag och meriter riskerar att leda till att fusk och oetiska förhållningssätt kan öka. Forskaren kan tendera att brista i noggrannhet för att snabbt få färdig en publikation. Konkurrensen mellan lärosätena, i sin tur, gör att de värnar om sina varumärken och knyter internationella toppforskare till sig som förväntas sprida glans åt universiteten och öka den vetenskapliga publiceringen.

– Riskerna med detta verkar ha förbisetts. Som exemplet med Karolinska Institutet visar finns det en risk för att misstankar om vetenskaplig oredlighet sopas under mattan när det är universiteten själva som utreder frågorna. Att de försöker minimera problemet med oredlighet inom sin egen verksamhet i en tid av hårdnande konkurrens om studenter och forskningsanslag.

Därför är det så viktigt med en oberoende instans som utreder eventuella forskningsfusk, poängterade Göran Collste.

En fråga som kom upp under kvällen var hur det kunde komma sig att en forskare som Macchiarini kunde få fortsätta och få ett stöd inom KI, trots den kritik som på ett tidigare stadium riktades mot hans forskning.

Det är ett exempel på ett fenomen som många säkert upplevt i universitetsvärlden, menade Collste.

– Hur kommer det sig att auktoriteter så ofta accepteras utan att auktoriteten är baserad på kompetens utan snarare på makt?

En förklaring kan man kanske hämta inom psykologisk forskning kring auktoriteter, sade han.

– Ett känt exempel är Stanley Milgrams experiment där slumpmässigt utvalda forskningspersoner delade ut elstötar på människor för att de var tillsagda att göra det – och för att alla andra gjorde det.

Ccnema, exteriör, kvällstidVad finns det för andra förklaringar till att forskare fuskar med resultaten, var en annan fråga som ställdes under kvällen.

– Det kan till exempel vara att du får resultat som gör dig lite besviken. Med en liten, liten twist går det att modifiera resultaten något, du vet ju att du har rätt. Den övertygelsen, att din hypotes är sann, kan göra att du ändrar något för att snabbt få fram ett resultat, även om det är felaktigt.

En annan stark drivkraft, i alla fall inom medicinsk forskning, kan vara att forskaren verkligen tror att människor blir hjälpta av den nya behandlingen och att det blir en ursäkt för att skynda på processen på ett otillåtet sätt.

Medicinska fakulteten vid LiU har nyligen riktat kritik om oredligt förfarande mot en forskningsledare på fakulteten. Kritiken gäller bland annat en studie som genomförts utomlands där blinda patienter med hornhinneskador transplanterats med implantat som inte varit godkända för användning på människor. Det är ett ärende som Göran Collste inte är insatt i.

– Men det tycks ha hanterats på ett korrekt sätt, var hans kommentar.

Göran Collste lyfte också fram de ideal som all akademisk forskning vilar på; kritik och självkritik, öppenhet och oberoende. Han pekade också på att universiteten skulle vinna på mer långsiktiga satsningar.

– Rekrytera unga lovande forskare istället för redan etablerade stjärnor. Det blir billigare och leder säkert i längden till bättre resultat.

 

Artikel om hantering av forskningsfusk i Vetenskapsrådets tidning Curie
Medicinska fakulteten kritiserar forskare för oredlighet
Samtal vid Strömmen är öppna föreläsningar på Visualiseringscenter C i Norrköping.

 

Foto: Forskningsbild: Wikimedia (överst), Charlotte Perhammar (Göran Collste), Cnema (exteriörbild)
Text: Eva Bergstedt

2016-03-10


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Forskning mellan liv och död

I över ett sekel har nedsövning med olika typer av narkos har använts inom sjukvården. Ändå återstår mycket forskning om narkosens effekter. Upp till var femte patient kan få skador som liknar dem vid hjärtinfarkt.

Bloggare, psykisk ohälsa och brukarinflytande gav pris för bästa artikel

2019 års pris för bästa artikel i tidskriften Sociologisk forskning går till Erik Eriksson, forskare vid Centrum för kommunstrategiska studier (CKS).

Ett steg närmare en stabil lysdiod i perovskit

Forskare vid Linköpings universitet har, tillsammans med kollegor i Storbritannien, Kina och Tjeckien, fått fram en lysdiod i perovskit som både har hög effektivitet och är stabil över tid Resultatet är publicerat i Nature Communications.

Kommunikation inom företaget förbättrar återtillverkningen

Återtillverkning av produkter underlättas om konstruktionen redan från början anpassas för att tillverkas flera gånger. I flera undersökta företag saknas dock samarbete mellan avdelningarna för återtillverkning och
konstruktion. Det visar en ny avhandling vid LiU.

LiU gör plats för fler studenter

I ett allvarligt läge med pågående pandemi och rekordstora varsel är Linköpings universitet redo att ordna flera hundra nya utbildningsplatser. Det handlar till en början om att öka antagningen till befintliga utbildningar men det kan också bli helt nya satsningar i framtiden.

Studenthuset Årets Bygge 2020

Det skulle varit stort kalas och gala. Det blev en webbsändning, på grund av den rådande pandemin. Men vad spelar det för roll när Studenthuset på Campus Valla utsetts till Årets Bygge 2020 av tidningen Byggindustrin.

Nya insikter om upplevda negativa effekter av hormonella preventivmedel

Kvinnor som mådde psykiskt dåligt av hormonella preventivmedel värderade sitt mentala välmående högre än ett välfungerande sexliv. Upplevelserna kan påverka deras val av framtida preventivmedel. Det är ett av fyra teman som LiU-forskare ringat in i en intervjustudie med kvinnor som upplevt negativ påverkan av en del hormonella preventivmedel.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-04-03