Göm menyn

Fjärde året gillt

Nu är den äntligen klar, besiktigad och godkänd att tas i trafik: fyra år och lika många årskullar studenter har klurat och byggt. Resultatet är en SmartCar från 1999 ombyggd till en full fungerande elhybrid.

SmartCar-hybrid

Den är liten, grå och svart och det sitter silvertejp lite varstans, men när LiU-nytt är på besök i verkstaden återstår en del arbete med karossen. Bara en vecka senare fotograferas det nytvättade och blänkande slutresultatet. Studenter på den avslutande projektkursen i maskinkonstruktion har under höstterminen både lyckats göra klart konstruktionen av den ombyggda hybriden och få bilen genom inte mindre än tre olika besiktningar.

- Nu är allt klart så att vi kan köra i ett år, till nästa kontrollbesiktning, säger Jacob Gunnefur, en av de 13 studenter som arbetat med bilen under hösten och blivande civilingenjör i maskinteknik.

Den första besiktningen gjordes av Bilbyggarföreningen, SFRO, som kollat svetsfogar, elsäkerhet med mera under projektets gång. Därefter den besiktning som behövs för att registrera om bilen som hybrid och så slutligen den tredje som är den vanliga, årliga kontrollbesiktningen som kollar att ljus, bromsar och allt annat fungerar.

Bilen går inte så fort, 40 km/h, och batteriet räcker till en halvtimmes körning, sedan få man koppla över till bensin och den motor som satt i bilen från början.

Emma, Linnea och Jacob

Jacob Gunnefur har tillsammans med Emma Thelin, Linnea Wessman och Denise Arro (ej med på bilden) jobbat i den grupp som haft konstruktion och chassi som sin uppgift, vilket också innebar att få bilen genom besiktningarna. En annan grupp studenter har sett över yttre design och en tredje jobbat med simuleringar och test.

- Ingen av oss är väl bilnörd annars. Jag har aldrig mekat med bilar, men det här har varit en bra och rolig kurs där vi har lärt oss samarbeta, och att våga fråga. Vi vet vad som behöver göras för att bygga om en vanlig bensinbil till hybrid och vi vet vem som kan göra det, berättar Emma Thelin, som pluggar sista året på utbildningen civilingenjör i design och produktutveckling.

Kursen är en projektkurs på 12 poäng, vilket betyder att den går över en hel termin. Under sista året ska civilingenjörsstudentera få användning för sina teoretiska kunskaper i konkreta projekt som också innebär kontakter med världen utanför universitetet. Den första projektkursen med mål att bygga om en bensinbil till en hybrid startade 2010. Kursen har haft olika delmål varje år sedan dess, men i år gällde det alltså att få bilen ut i trafik, något som de alltså lyckades utmärkt med.

- Kursen är helt studentstyrd, vi har en handledare, men det finns ingen fast kursplan. Utmaningen har varit att få fatt i ett stort antal olika företag under en begränsad tid. I början satt vi mest och planerade och höll kanske på lite för länge med det, berättar Jacob Gunnefur.

Tekniska problem hade de också att hantera.

- Elmotorerna blev överhettade och vi förstod inte riktigt varför. Men det visade sig att året före hade de ökat strömstyrkan för att få mera kraft i bilen, vilket ledde till att motorn blev överhettad. Vi sänkte strömstyrkan och hade planer på att ändra utväxlingen, men tyvärr klarade inte vår budget det, säger han.

Pengarna fick istället gå till att bygga en ny glasfiberkaross.

Men nu är bilen alltså klar och det enda som återstår av studierna för de flesta av studenterna på kursen är examensarbetet.

Relaterade länkar

Avdelningen för maskinkonstruktion

Civilingenjörsutbildning i maskinteknik

Civilingenjörsutbildning i design och produktutveckling

Monica Westman Svenselius

monica.westman@liu.se  2014-01-08

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Drygt 30 miljoner kronor från Formas

Nio forskare från Linköpings universitet tilldelas medel från Formas forskarråd. Projekten handlar om allt från digital inkludering och hållbar stadsomvandling till migration av hushållsarbetare.

LiU-forskare bland världens mest citerade

Fyra forskare vid Linköpings universitet har kommit med på den globala listan över de mest citerade forskarna i världen. Resultatet presenteras av företaget Clarivate som varje år lyfter fram forskare med stort inflytande.

Effektiva organiska solceller för utomhusbruk

En liten gästmolekyl på rätt ställe gör det nu möjligt att tillverka energieffektiva organiska solceller i enbart miljövänliga material. Energieffektiviteten ligger över 17 procent och solcellen har också kunnat tillverkats på en större yta.

Markus Heilig: Professor mitt i samhällsdebatten

Diskussioner med de egna döttrarna sporrade honom att skriva den populärvetenskapliga boken Hon, han och hjärnan. Och i höstas spelade han en stor roll i SVT-serien Från savannen till Tinder. ”Jag älskar att berätta”, säger Markus Heilig.

LiU utreder kompetenscentrum för hållbar industri

Forskare vid LiU har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett nytt kompetenscentrum för framtidens hållbara industri. Konkurrensen är hård, men chanserna bedöms ändå som goda för att centret ska kunna bli verklighet inom några år.

Per Staffan Boström, 75, disputerar på LiU

Efter ett helt yrkesliv i svenska storföretag och 15 års forskarstudier är det äntligen dags. Nu disputerar Per Staffan Boström, 75, på sin avhandling i industriell ekonomi. ”Du blir aldrig för gammal för forskning”, säger han.

Metod avslöjar kemikaliers oönskade biologiska effekter

Hur påverkas vår hälsa av föroreningar och andra kemikalier som vi exponeras för? LiU-forskare har använt en metod för att identifiera vilka proteiner i kroppen som påverkas av kemikalier. Metoden skulle kunna användas för att i ett tidigt skede upptäcka att ett ämne kan ha biologiska effekter i en organism.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-26