Göm menyn

Ett lyft för flyg- och miljö

Kalla och varma strömmar flyter galant genom gasturbinen på skärmen. När Jörg Schminder lägger till en störning påverkas flödet direkt. En ny flygmotor- och gasturbinsimulator har tagit plats i A-huset.

GasturbinsimulatorDet är trångt i A-huset på Linköpings universitet när många verksamheter ska samsas. När Jörg Schminder, doktorand på Avdelningen för mekanisk värmeteori och strömningslära, ska visa det senaste nytillskottet till ingenjörsutbildningarna - en gasturbin- och flygmotorsimulator - får vi trassla oss igenom två dörrar, in i en laboratoriesal och vidare in i en liten skrubb.  Men här står den och studenterna har redan börjat hitta hit, trots att den bara varit fullt brukbar sedan årsskiftet.

Gasturbiner och flygmotorer för naturligtvis tanken till utbildningar i flygteknik, och simulatorn ska självklart användas i det internationella masterprogrammet Aeronautical Engineering, men även i utbildningarna för de blivande civilingenjörerna i Energi, miljö och management och Maskinteknik. Gasturbiner är nämligen centrala i utvecklingen av framtidens fossilfria energisystem.

Jörg Schminder- Vi behövde någon typ av utrustning för kursen i gasturbinteknik och för undervisningens skull spelar det ju ingen roll om gasturbinen står på marken eller är i luften i ett flygplan, säger Jörg Schminder.

Han sökte runt och fann att allt färre universitet har körbara gasturbiner för undervisningsändamål, de är dyra att driva och underhålla och kräver strikt säkerhet. Något som också den franska jetmotorutvecklaren Price Induction insett. En ny affärsidé föddes när ett närbeläget universitet knackade på och undrade om de var möjligt att kopiera simuleringsmiljön för undervisningsändamål.

- Det är ett ungt företag och de lyssnar när vi som är lärare har synpunkter. Våra idéer implementeras snabbt.  Det är också flera universitet som har köpt simulatorn så våra internationella studenter kan mycket väl ha arbetat i samma miljö tidigare. De kan ta med sig sina resultat och fortsätta här, säger Jörg Schminder.

Han har hunnit testa simulatorn i en del av en kurs och upptäckt att inlärningen blir mycket intuitiv. När studenterna direkt ser hur olika parametrar påverkar flöden och prestanda är det betydligt enklare att förstå hur tekniken fungerar.

Gasturbinsimulator- Det är ju viktigt att studenterna kan sitta här och utföra sina uppgifter utan att jag står bredvid hela tiden, säger han.

En simulator har ju också den fördelen att man kan testa olika randvillkor, vad som händer exempelvis på 10 000 meters höjd eller i extrem kyla eller värme och också vad som händer när man går över gränserna.

Gasturbinsimulatorn är också kopplad direkt till en liten flygsimulator. När Jörg Schminder drar igång planet och lyfter kan jag i detalj se på skärmarna vad som händer i motorn. Och inte heller här innebär ett haveri något annat än nya kunskaper, samt att man får stänga av och starta om.

Flygsimulatorn- Jag hoppas ju att vi ska få en lite mer realistisk miljö så småningom, med en riktig cockpit och en stor skärm, men det här är en bra början, säger han.

På Avdelningen för fluida och mekatroniska system håller Patrick Berry kurser i flygplanskonstruktion. Tanken är nu att studenterna ska utveckla en egen flygplansmodell med den jetmotor som finns i simulatorn. Flygplansmodellen läggs sedan in i simulatorn och används i kursen i gasturbinteknik.

Även om undervisningen av LiU:s egna studenter är den huvudsakliga användningen har även kontakter tagits med flygtekniker-utbildningen på Anders Ljungstedts gymnasium och såväl Saab som Siemens Turbomachinery har visat intresse.

- Vi har också skickliga civilingenjörer och doktorer därifrån som gästföreläsare på våra kurser och det är vi mycket tacksamma för, säger Jörg Schminder.

FlygplansmodellEn modell från Patrick Berrys kurs i flygplanskonstruktion, utvecklad med tanke på motorn i simulatorn.

Relaterade länkar

Civilingenjör i energi, miljö, management

Master Aeronautical Engineering

Avdelningen för mekaniska värmeteori och strömningslära

Avdelningen för fluida och mekatroniska system

Monica Westman Svenselius 2014-03-05

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Utvidgad kritik för oredlighet i forskning

Två tidigare LiU-forskare har gjort sig skyldiga till oredlighet i forskning. Styrelsen för tekniska fakulteten riktar skarp kritik mot de båda forskarna för betydande brister i sättet att behandla forskningsdata och begär att den aktuella vetenskapliga artikeln dras tillbaka.

Ingen tydlig koppling mellan lokalproducerad mat och cancerrisk i glasbruksområde

Det finns ingen tydlig koppling mellan cancerförekomst och lokalt producerad mat från ett glasbruksområde med förorenad mark, enligt en ny studie från bland annat LiU.

Fika med Figur

I trappan i Studenthusets cafédel finns ett tiotal små snillrikt konstruerade cafébord. Det är bordet Figur och upphovsmannen är Björn Sundelin som skapade bordet som en del i sin utbildning på Malmstens LiU.

Fler operationer bokas in om läkaren är utvilad

Forskare vid Linköpings universitet har undersökt hur ortopedläkare tar beslut om operation och hur besluten hänger ihop med hur stor del av arbetspasset de arbetat. Resultaten visar att patienter som träffar en kirurg i slutet av dennes arbetspass bokas in för färre operationer.

Maskininlärning ska öka kunskapen om den sociala ojämlikheten

Forskare vid Institutet för analytisk sociologi, IAS, får 13 miljoner kronor för att med maskininlärning fördjupa kunskapen om ojämlikheten i samhället. ”De svenska befolkningsregistren är en guldgruva”, säger projektledaren Maria Brandén.

Ett halvsekel sedan första civilingenjörerna kom

Det har gått 50 år sedan de första civilingenjörsstudenterna började sin utbildning på det som då var Linköpings tekniska högskola. Då kunde de välja mellan tre program, varav två var helt nya för svenska lärosäten. Idag har de vuxit till totalt 34.

LiU-student vinner pris för uppsats inom grafisk design

Elin Strandberg tilldelas ett pris för examensuppsatsen ”Ljuskällors påverkan på teckensnitts läsbarhet”.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-09-20