Göm menyn

Elever från årskurs två mötte forskare

Har du jobbat på NASA? Hur startar solen? Finns det aliens? Ett regn av frågor möter forskaren Magnus Herberthson när han besöker Björnkärrsskolan årskurs två. Han har blivit utlånad dit från sitt ordinarie arbete som professor i tillämpad matematik vid LiU. "Låna en forskare" är en del av evenemanget Forskarfredag, där det finns möjlighet för skolor och allmänhet att få träffa forskare och få veta mer om deras arbete.

Läraren Maria Nilsson berättar att de ville få besök av en rymdforskare eftersom de ska arbeta med rymden framöver.

– Det här får bli en inspiration inför det. Vi har också diskuterat vad en forskare är och gör. Oftast har barnen en bild av en forskare, vem det är och hur han eller hon ser ut. De fick rita en bild och de flesta ritade forskaren som väldigt gammal med skägg och glasögon.

Magnus HerberthsonMagnus Herberthson, som varken har skägg eller glasögon eller ens är särskilt ålderstigen, forskar bland annat om Einsteins relativitetsteori och elektromagnetism. Hans plan är att berätta om vad som finns i rymden - om hur oändligt stor den är, säger han innan föredraget.

– Det ingår i lärartjänsten att samverka med samhället. Och så är det är kul att försöka väcka elevernas intresse för naturvetenskap. Lite nervöst är det, barn kan fråga vad som helst, men det är roligt.

Eleverna har en hel del förkunskaper och engagemanget är stort. Händerna vajar ivrigt i luften. De har förberett frågor och en och annan spontan reflektion delar de också med sig av.

Magnus Herberthson berättar om avstånd i rymden. Hur lång tid tar det med buss till Stockholm? Eller med samma buss runt jorden (17 dygn), till solen (170 år) eller ända bort till utkanten av vårt solsystem (5000 år!)? En av eleverna påpekar att det då krävs det att det finns broar och vägar för bussen att åka på, och det gör det ju inte till solen.

Publiken

– Det är det forskning handlar om, berättar Magnus Herberthson. Att kunna föreställa sig någonting, som hur lång tid det skulle ta, om man nu kunde åka buss till solen, och sedan komma på ett sätt att ta reda på det.

– Ingen visste från början hur gamla dinosaurierna är, de kommer ju inte med ett bäst-före-datum eller hur? Det måste man ta reda på. Och det är det man gör som forskare. Man måste vara nyfiken och vilja ta reda på svaret på alla frågor som dyker upp. Själv tar jag matematiken till hjälp för att räkna ut saker.

Tiden tar slut även om frågorna inte riktigt vill sina. Men nästa skola väntar på besök och rymdlektionen är över för denna gång.

Tre av elevernaEfter föredraget får tre elever ur åhörarskaran frågan om de tycker forskning verkar roligt.

– Jag tycker besöket är jättekul. Jag har drömt om att få träffa en forskare och kan tänka mig att forska, men jag har också många andra drömmar, säger Hugo Kolleger.

– Jag blev intresserad av rymden efter jag varit på en utställning om rymden, säger hans klasskompis Charles Lindkvist. Det är spännande hur jätteliten jorden egentligen är. Jag skulle vilja forska om rymden. Då skulle jag forska om det finns multiuniversum, alltså mer än ett universum. Det vore spännande att ta reda på.

Evelina Sjölin-Bevonius har också drömt om att få träffa en forskare, från att hon var fem år, berättar hon. Men hon skulle hellre forska om kemi.

– Det är väldigt svårt. Och farligt. Man måste ha glasögon och handskar.

Björnkärrsskolans forskarbesök var en del av Linköpings universitets medverkan i Forskarfredag 26/9. Ett femtiotal skolor fick låna en forskare, för att få veta mer om vad de gör. Dagen hade även ett späckat program för allmänheten, med möjlighet att lyssna till föredrag över en frukost eller lunch. Man kunde också träffa forskare på Stora torget och ställa frågor om deras arbete.

Researchers’ Night arrangeras den sista fredagen i september runt om i Europa. En rad orter i Sverige deltar också, men under namnet ForskarFredag. Syftet är att allmänheten, inte minst barn och unga, ska få inblick i forskares vardag och se hur spännande och kul forskning är.

 

Text och bild Annika Johansson 2014-09-26

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Drygt 30 miljoner kronor från Formas

Nio forskare från Linköpings universitet tilldelas medel från Formas forskarråd. Projekten handlar om allt från digital inkludering och hållbar stadsomvandling till migration av hushållsarbetare.

LiU-forskare bland världens mest citerade

Fyra forskare vid Linköpings universitet har kommit med på den globala listan över de mest citerade forskarna i världen. Resultatet presenteras av företaget Clarivate som varje år lyfter fram forskare med stort inflytande.

Effektiva organiska solceller för utomhusbruk

En liten gästmolekyl på rätt ställe gör det nu möjligt att tillverka energieffektiva organiska solceller i enbart miljövänliga material. Energieffektiviteten ligger över 17 procent och solcellen har också kunnat tillverkats på en större yta.

Markus Heilig: Professor mitt i samhällsdebatten

Diskussioner med de egna döttrarna sporrade honom att skriva den populärvetenskapliga boken Hon, han och hjärnan. Och i höstas spelade han en stor roll i SVT-serien Från savannen till Tinder. ”Jag älskar att berätta”, säger Markus Heilig.

LiU utreder kompetenscentrum för hållbar industri

Forskare vid LiU har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett nytt kompetenscentrum för framtidens hållbara industri. Konkurrensen är hård, men chanserna bedöms ändå som goda för att centret ska kunna bli verklighet inom några år.

Per Staffan Boström, 75, disputerar på LiU

Efter ett helt yrkesliv i svenska storföretag och 15 års forskarstudier är det äntligen dags. Nu disputerar Per Staffan Boström, 75, på sin avhandling i industriell ekonomi. ”Du blir aldrig för gammal för forskning”, säger han.

Metod avslöjar kemikaliers oönskade biologiska effekter

Hur påverkas vår hälsa av föroreningar och andra kemikalier som vi exponeras för? LiU-forskare har använt en metod för att identifiera vilka proteiner i kroppen som påverkas av kemikalier. Metoden skulle kunna användas för att i ett tidigt skede upptäcka att ett ämne kan ha biologiska effekter i en organism.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-26