Göm menyn

Gör idrottspod vid sidan av studierna

Ekonomistudenten Anton Edman kombinerar radio, idrott och välgörenhet i en egen podcast. Han intervjuar kända idrottsprofiler och de skänker idrottsprylar som sedan auktioneras ut till förmån för välgörenhet.

Marcus Hellner och Anton EdmanAllt började hösten 2014. Anton Edman hade länge velat göra en podcast och intresset för idrott har han haft hela livet. Efter en vinter med planering och bokning av gäster köpte han mikrofoner och annan utrustning. Under sommaren 2015 reste han land och rike runt för att spela in intervjuerna. J-O Waldner, Stefan Holm, Nicklas Lidström och Marcus Hellner (bilden th) är bara några av gästerna som låtit sig intervjuas och skänkt bland annat tröjor, klubbor och tävlingskläder.

Anton Edman är idag inne på sitt tredje år som ekonomistudent på LiU samtidigt som han driver ”Tack Sverige” ideellt. En podcast han har tänkt fortsätta att utveckla.

Ett av målen är att lyfta fram svensk idrott och systemet med ideella föreningar som är grunden till Sveriges idrottsliga framgångar. Svensk idrott är unik på många sätt, inte minst ”den svenska modellen” med alla ideella föreningar. Genom att lyssna på idrottsprofilerna hoppas vi kunna inspirera till att flera ska idrotta samtidigt som vi vill ta reda på mer om vad som gör Sverige så framgångsrika inom idrott.

Förutom att höra framgångsrika idrottares berättelser insåg Anton Edman att det fanns goda möjligheter att ge någonting tillbaka. Hittills har de intervjuade idrottarna valt organisationer som bland annat Ung cancer, Barncancerfonden, UNICEF och Rädda Barnen. Förutom sportartiklar som auktioneras ut skriver även alla gäster sin autograf på Tack Sverige-tröjan. En unik landslagströja som kommer auktioneras ut när podcasten nått 25 avsnitt.

Det andra målet med podcasten är att samla in pengar till välgörenhet. Namnet ”Tack Sverige” har kopplingar till att Sverige är ett land med bättre förutsättningar än många andra länder. Förhoppningsvis kan vi hjälpa andra som inte fick samma goda förutsättningar att få det lite bättre. Det är möjligt tack vare att idrottarna verkligen har ställt upp, det ska de ha en stor eloge för, säger Anton Edman.

Helena Ekholm och Anton EdmanI takt med att fler gäster har tackat ja och lyssnarna har ökat har han blivit inspirerad att hela tiden göra podcasten bättre. Projektet har tagit lite mer tid än vad Anton Edman först räknat med och studierna har hamnat lite i skymundan av redigering och resor. För tillfället bor han i Stockholm och siktar på att ta ut en kandidatexamen i ekonomi till sommaren. Förutom resorna lägger han mycket tid på förberedelser och att vara påläst, allt för att kunna ställa bra följdfrågor till gästernas svar.

– Det är lärorikt och man känner att man hela tiden blir bättre på att intervjua. Idrottarna har varit schyssta, ställt upp och tagit sig tid. Det är kul att ha lite längre samtal med idrottarna. En timmes intervju ger en mer målande bild av personerna jämfört med de korta intervjuer man får ta del av vid tävlingar och matcher. Dessutom är det oerhört roligt och inspirerande att få vara med och hjälpa andra människor.

I början har Anton satsat på etablerade namn för att kunna attrahera lyssnare. Utöver det har han blivit intervjuad i diverse lokaltidningar samt var med i Musikhjälpen där han auktionerade ut några av de signerade prylarna. I framtiden vill han gärna intervjua profiler inom lite mindre idrotter. Elitidrottare inom exempelvis segling, orientering och fäktning lägger ned minst lika hårt arbete som idrottare i mer mediala sporter, vilket är något Anton Edman vill lyfta fram. 

Bilder: överst Marcus Hellner, längdskidåkare, tillsammans med Anton Edman. Undre bilden Helena Ekholm, skidskytte.

 

Lyssna på intervjuerna på hemsidan "Tack Sverige"

 

Text: Joachim Hörnqvist, studentreporter
2016-02-18


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Forskning mellan liv och död

I över ett sekel har nedsövning med olika typer av narkos har använts inom sjukvården. Ändå återstår mycket forskning om narkosens effekter. Upp till var femte patient kan få skador som liknar dem vid hjärtinfarkt.

Bloggare, psykisk ohälsa och brukarinflytande gav pris för bästa artikel

2019 års pris för bästa artikel i tidskriften Sociologisk forskning går till Erik Eriksson, forskare vid Centrum för kommunstrategiska studier (CKS).

Ett steg närmare en stabil lysdiod i perovskit

Forskare vid Linköpings universitet har, tillsammans med kollegor i Storbritannien, Kina och Tjeckien, fått fram en lysdiod i perovskit som både har hög effektivitet och är stabil över tid Resultatet är publicerat i Nature Communications.

Kommunikation inom företaget förbättrar återtillverkningen

Återtillverkning av produkter underlättas om konstruktionen redan från början anpassas för att tillverkas flera gånger. I flera undersökta företag saknas dock samarbete mellan avdelningarna för återtillverkning och
konstruktion. Det visar en ny avhandling vid LiU.

LiU gör plats för fler studenter

I ett allvarligt läge med pågående pandemi och rekordstora varsel är Linköpings universitet redo att ordna flera hundra nya utbildningsplatser. Det handlar till en början om att öka antagningen till befintliga utbildningar men det kan också bli helt nya satsningar i framtiden.

Studenthuset Årets Bygge 2020

Det skulle varit stort kalas och gala. Det blev en webbsändning, på grund av den rådande pandemin. Men vad spelar det för roll när Studenthuset på Campus Valla utsetts till Årets Bygge 2020 av tidningen Byggindustrin.

Nya insikter om upplevda negativa effekter av hormonella preventivmedel

Kvinnor som mådde psykiskt dåligt av hormonella preventivmedel värderade sitt mentala välmående högre än ett välfungerande sexliv. Upplevelserna kan påverka deras val av framtida preventivmedel. Det är ett av fyra teman som LiU-forskare ringat in i en intervjustudie med kvinnor som upplevt negativ påverkan av en del hormonella preventivmedel.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-04-03