Göm menyn

De valde sin egen väg

Bild: Lena Miranda, Elnaz Baghlanian, Erik Byrenius och moderator Marcus Höök. Foto: Anna Nilsen.

Ytligt sett är alumnerna som medverkade i årets Career talks ganska olika. Men gemensamt för de tre är att de gått sin egen väg. Och de är överens om att nätverk är viktigare än CV.

Career talks numera bekanta vardagsrums-scenografi hade i år flyttats till Kåkenhus. Efter två år i Linköping var det nu Norrköpingsstudenternas tur att få lyssna till tre tidigare LiU-studenters samtal om vägval, karriär och livet efter studierna.

Erik Byrenius var första alumnen att ta plats i soffan där moderatorn Marcus Höök tog emot med nybakade bullar och puttrande kaffebryggare. Eller borde han kanske bjudit på pizza? För Erik Byrenius är civilingenjören som, tillsammans med några kompisar, ville kunna beställa pizza på nätet och startade företaget Onlinepizza medan han pluggade teknisk fysik.
- Idag är det självklart att beställa på nätet, men då, 2005, var det nästan bara böcker och resor som folk köpte på nätet, berättar han.
Företaget såldes senare för mångmiljonbelopp, Erik Byrenius blev affärsängel och hjälper nu andra entreprenörer att göra verklighet av sina idéer.

Ingen spikrak karriär för en civilingenjör, men är han ändå nöjd med sitt studieval?
- Ja, även om det inte blev precis som jag tänkt. Jag har kanske inte haft så stor nytta av de kunskaper jag fick. Men jag lärde mig analytiskt tänkande. Och framför allt är jag nöjd med ATT jag pluggade. Jag träffade nya människor, människor som idag är ett värdefullt nätverk.
- Passa på att göra saker under studietiden! Det är mitt tips till dagens studenter. Heltidsstudier är bara 40 timmar i veckan, det finns mycket tid att engagera sig i andra saker. CSN står för uppehället – så länge man sköter studierna.

Bild: Lena Miranda, Elnaz Baghlanian, Erik Byrenius och moderator Marcus Höök. Foto: Anna Nilsen.Elnaz Baghlanian lät kärleken till litteraturen styra utbildningsvalet och tycker att hon haft stor användning för det hon lärde sig under studietiden.
- Studietiden, det är grunden till allt. Att få läsa all litteratur - vilken lyx! Mitt tips är att ta vara på de här åren. Man ska jobba i hela livet sen. För mig öppnade sig en ny värld, det var magiska år. Att läsa Brott och straff på två dagar var bara intressant, inte alls flummigt.

Men hon fick försvara sitt val, inte minst för sina föräldrar som tyckte hon skulle utbilda sig till ett ”riktigt” yrke som jurist eller läkare.
- Men jag visste att jag ville jobba med litteratur och jag är glad att jag gick på magkänslan, trots att alla sa att jag inte skulle få jobb.

Elnaz fick inte bara jobb, hon gick från drömjobb till drömjobb, från Svenska PEN:s första anställda, till litterär chef på förlaget Atlas där hon nyligen börjat.
- Här får jag göra alla de roliga sakerna som att läsa manus och ta hand om författare, medan förlagschefen tar hand om pengar och personal, de tråkiga sakerna.

Bild: Lena Miranda. Foto: Anna Nilsen. Lena Miranda fick också läsa Dostojevskij när hon pluggade på kulturvetarprogrammet och även hon fick höra att hon aldrig skulle få något jobb. Siktet var inställt på journalist men andra världar öppnades när hon hamnade i ett startuppföretag i elektronikbranschen och sedan på ett rekryteringsföretag som hon så småningom köpte och efter några år sålde. Idag är hon vd för Mjärdevi Science Park.
- Bristande insikt om var min gräns går har gjort att jag vågat prova saker utanför min komfortzon, säger Lena Miranda. Ett exempel är när jag under studietiden sökte och fick jobbet som redaktör för studenttidningen. Skriva kunde jag. Men jag hade varken redigerat eller fotograferat.

Men i sitt nätverk hitta Lena Miranda människor som kunde hjälpa henne med både redigering och fotografering.
- Jag bygger nätverk med människor som kan det jag inte kan. Mitt kårengagemang under studietiden gjorde att jag träffade studenter från andra utbildningar, discipliner och kulturer, det har varit väldigt värdefullt. 

Vikten av nätverk är något som alla tre alumnerna återkommer till under samtalet, människorna de mött och umgåtts med under studietiden, det är de som är nätverken idag. Men det är inget medvetet arbete med baktankar om att man någon gång kunna dra nytta av människor. Det handlar egentligen bara om att fortsätta umgås med människor man trivs med.
- Bygg ditt nätverk nu, tipsar Erik Byrenius. Det är mycket svårare efter studietiden. Killarna jag startade Onlinepizza med, de träffade jag under mitt engagemang i organisationen Free Dawit, och vi är fortfarande kompisar.
- Nätverken kommer naturligt om man är intresserad, nyfiken och öppen, menar Elnaz Baghlanian. Att bygga nätverk handlar inte om att gå runt och dela ut visitkort.

Och nätverk är viktigare än CV, de tycker de alla tre. Idag handlar rekrytering om kontakter, gemensamma bekanta och sociala medier, inte enbart om de där två pappren, CV och personligt brev.
- Jag har aldrig haft ett CV, avslöjar Erik Byrenius.
- Jag jobbade i rekryteringsbranschen i tio år men hade ingen koll på hur man söker ett jobb, erkänner Lena Miranda. Det är ju nästan tjänstefel! Innan jag sökte jobbet som vd på Mjärdevi Science Park hade jag aldrig använt ett CV.

Engagemang vid sidan av studierna, är däremot något som Lena Miranda tittar på i en ansökan. Engagemang i kårer, studentföreningar eller extrajobb.
- Det spelar ingen roll om det bara är ett extrajobb på ICA, det är viktigt att visa att man är en driftig person.

Några avslutande goda råd på vägen då?
- Passa på att göra saker innan du kommer ut i arbetslivet, våga! CSN står för försörjningen, säger Erik Byrenius

- Gå på magkänslan, säger Elnaz Baghlanian. Man utbildar sig för att få ett jobb. Men utbildningen är mer än det. Den formar dig som person. Bildning är viktig, använd de här åren till att bilda dig!

- Gå utanför din komfortzon, rekommenderar Lena Miranda. Och sök dig utanför universitetet innan studierna är klara!

 

Varför ville du ställa upp på Career talks, Lena Miranda?

Bild: Kajsa Fredriksson Franzen. Foto: Anna Nilsen- Studentlivet påverkar. Utöver själva utbildningen var jag väldigt aktiv i kårlivet, nämnder och styrelser. Även efter studierna jobbade jag i ett avknoppningsföretag, jag har aldrig riktigt släppt taget från LiU. Så för mig var det helt självklart att tacka ja till det här.

 

Vad tar du med dig från Career talks?
Kajsa Fredriksson Franzén, som läser medieteknik och går ut om ett år.

- Intressant! Ingen av dem har gjort den klassiska karriären. De har gjort egna val och är glada för det. Det visar att man kan lyckas ändå, även om man inte gör precis som ”man ska”.

 

Text: Elisabet Wahrby

Foto: Anna Nilsen

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Håkan Olausson utsedd till Wallenberg Clinical Scholar

Håkan Olausson har utsetts till Wallenberg Clinical Scholar av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Det innebär att han får 15 miljoner kronor fördelat över fem år till sin forskning om den kliniska betydelsen av ett ultrasnabbt smärtsystem som han och hans medarbetare nyligen upptäckt.

Daniel Carlsson får första lärarpriset

Först ut att ta emot Ingemars Lärarpris är universitetsadjunkten och matematikläraren Daniel Carlsson, Matematiska institutionen, en lärare som brinner för att undervisa och för att ge studenterna verktyg och förmågor som rustar dem för livet.

Deras mjuka elektronik fångar energin

För första gången har en mjuk och töjbar termoelektrisk modul skapats i ett organiskt kompositmaterial. Materialet skördar energi från kroppsvärme, kan tryckas och lämpar sig för exempelvis smarta kläder, kroppsnära elektronik eller elektronisk hud.

Livet efter plötsligt hjärtstopp

Hur mår människor som överlevt ett hjärtstopp? Hur mår de anhöriga? Behandlingen av hjärtstopp har gått framåt, men forskningen om livet därefter har inte hängt med. Johan Israelsson sätter hälsorelaterad livskvalitet i fokus i en ny avhandling.

Kaffe, katter och lökchips

Många hemtentor lär det bli fram till midsommar. Bra, tycker Amanda Brämerson, lärarstudent, det blir mer reflektion och mindre nervositet. Och salstentor finns varken mjuka soffkuddar eller kattmys.

Så kan doktorerna lättare få arbete

Nyblivna doktorer har ofta svårt att få arbete som motsvarar deras kvalifikationer, både inom akademin och näringslivet. För att öka anställningsbarheten måste både doktorerna själva, arbetsgivarna och universiteten vara beredda att agera. Det är några slutsatser i en ny avhandling vid LiU.

Kvantmekaniska fenomen styr i organiska solceller

Forskare vid Linköpings universitet har upptäckt ett kvantmekaniskt fenomen som påverkar bildandet av fria laddningar i de organiska solcellerna. ”Kan vi förstå på djupet vad det är som händer kan vi också öka effektiviteten”, säger Olle Inganäs, professor emeritus.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-03-27