Göm menyn

De skapar jobb åt sig själva

Det har inte varit svårt för första kullen civilingenjörer i energi, miljö, management att få jobb, tvärtom. Men Filip Celander och Johan Haglund vågar ta språnget och startar eget direkt efter examen.

- Det är ju nu man måste passa på, har man väl vant sig vid en fast lön är det säkert svårare att gå tillbaka till studentekonomin och nudlarna, skrattar Johan Haglund.

Att tjäna pengar från dag ett är naturligtvis inte det enklaste när man som Filip Celander och Johan Haglund väljer att starta egen verksamhet inom ett helt nytt område, med en helt ny yrkesroll.

Johan Haglund och Filip Celander- Vi vill verka som konsulter i jordbruket och erbjuda en helhetslösning för dem som har djur. När de utnyttjar sina resurser mer effektivt leder det till bättre ekonomi och mer pengar kvar i verksamheten, säger Filip Celander.

Beviset har de i sitt examensarbete där de studerande och analyserade gödselhanteringen på en stor mjölkgård i Östergötland. Examensarbetet utförde de i samarbete med de båda LEAD-företagen ReTreck och Againity, där det först nämnda tagit fram en gödselseparator för ströframställning och det andra producerar el från spillvärme. 

Filip Celander och Johan Haglund kom fram till att på den gården de specialstuderade var det möjligt att spara flera miljoner kronor årligen med hjälp av en gödselseparator.  De fasta beståndsdelarna i kornas avföring separeras från vattnet, torkas och görs om till bäddmaterial till kossorna. Den våta fraktionen innehåller all näring och den kan fortfarande användas som gödsel på åkrarna.

- Kossorna får det rent, mjukt och luktfritt och det blir billigare än att använda exempelvis halm, konstaterar Johan Haglund.

De har även en rad idéer hur den våta fraktionen kan förädlas.

- Handlar det om en eko-gård kan den bli helt självförsörjande på växtnäring, säger Filip Celander.

Som nyblivna civilingenjörer inom energi, miljö och management har de hela tiden systemperspektivet framför ögonen och de har studerat materialflöden på ett stort antal gårdar. Några saker har slagit dem med full kraft: Lantbruket och bönderna är en viktig kugge i övergången till cirkulär ekonomi, kanske den viktigaste, och att det finns stora vinster i att utnyttja de materialflöden som ändå finns på gårdarna på ett bättre och mer systematiskt sätt.

- Dagens bönder är pressade både tidsmässigt och ekonomiskt.  De behöver korta återbetalningstider och vi ser att det finns ett stort behov av vår kompetens. Vi kan hjälpa dem effektivisera så att lantbruket blir både ekonomiskt och miljömässigt hållbart, säger Johan Haglund.

Insikten att de ville jobba med lantbruk och växtnäring dök upp tidigt under studierna, trots att ingen av dem har bönder i familjen.  De började smida planer att starta något eget och insåg att de behövde kunskaper utöver dem de fick på universitetet:

- Förra sommaren ägnade vi åt en studieresa i Skåne och Halland där vi åkte runt för att lära oss mer om lantbruk. Vi besökte gårdar, vattenreningsverk och miljöteknikföretag – en snabbkurs i ”Hur gör bonden”, säger Filip Celander.

De har också gått på kurs hos Vreta kluster där de fick ännu fler grundläggande kunskaper om svenskt lantbruk. Och självklart har de lagt in valbara kurser om entreprenörskap i utbildningen, de har läst såväl kurser i innovativt entreprenörskap som miljödriven affärsutveckling.

- Lockelsen ligger i att få testa en egen idé och tjäna pengar på den. Vi har också fått mycket stöd, bland annat från InnovationskontorEtt, säger Filip Celander.

I dagarna har de registrerat företagsnamnet Agrilogik, fixat en hemsida och fått till en mängd praktiska saker som också ska till.

- Vi vill se till helheten. De som har djur har ofta för mycket gödsel, men med fel näringsämnen, medan växtodlingsgårdarna inte har någon stallgödsel alls och skulle spara mycket på att nyttja det överblivna från djurgårdarna. Får bönderna högre utnyttjande av sina resurser blir ekonomin också betydligt bättre, säger Johan Haglund.

Och går det bra för Agrilogik så väntar en världsmarknad med många stora gårdar i USA och Australien, där problemen med övergödning är stora.

Relaterade länkar

Följ dem på agrilogik.se

Företagsinkubatorn LEAD

InnovationskontorETT

Civilingenjör i energi, miljö management

 

Monica Westman Svenselius

2014-07-21

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

LiU rekommenderar studenter att lämna Hongkong

På grund av oroligheterna och säkerhetsläget i Hongkong rekommenderar nu Linköpings universitet studenter som befinner sig där att resa hem.

39 miljoner kronor till forskarskola

Nationella forskarskolan i naturvetenskapernas och teknikens didaktik fick i hård konkurrens 39 miljoner kronor från Vetenskapsrådet i årets utlysning till forskarskolor inom utbildningsvetenskap.

Cancerforskning får 14 miljoner kronor

Sex forskare vid LiU får sammanlagt 14 miljoner kronor från Cancerfonden i fondens stora utlysning 2019. Bakomliggande mekanismer vid avmagring vid cancersjukdom är ett exempel på frågorna som ska forskarna ska undersöka närmare.

LiU Game Conference växer för varje år

Först var det bara 23 studenter som bänkade sig i sal C3 inför den nya tävlingen LiU Game Awards. I år firar LiU Game Conference 10-årsjubileum med ett biljettsläpp på 1500. Intresset för spelutveckling, forskning och studenttävlingar bara växer.

Bibliotek minskar digitalt utanförskap

För den halva miljonen människor som lever i digitalt utanförskap har biblioteken blivit en samlingspunkt. Elin Wihlborg och hennes forskargrupp följer hur bland annat biblioteken arbetar för att hjälpa människor och för att minska det digitala utanförskapet.

Folkhögskolan ger människor ny chans

örra året deltog över en miljon svenskar i folkbildningens – folkhögskolornas och studieförbundens – utbildningar och cirklar. Historiskt har folkbildningen spelat en stor roll i samhällsutvecklingen och det fortsätter den att göra.

De bidrar med varsin pusselbit till forskningen om Alzheimers sjukdom

Den ena är proteinkemist, den andra är läkare. Båda forskar på Alzheimers sjukdom. De drar nytta av varandras kunskaper för att fortare göra framsteg. Målet: att göra skillnad för dem som drabbats av sjukdom.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-11-14