Göm menyn

De har grönt bälte i kvalitet

Kajsa och Anna har liksom Sergio, Gustavo och ytterligare tjugosex studenter erövrat grönt bälte i kvalitetsmetoden Six Sigma. De har kompetens att driva kvalificerat förändringsarbete i industrin.

Kajsa Kairento och Anna TegenfeldtKajsa Kairento och Anna Tegenfeldt pluggar båda sista året till civilingenjörer i industriell ekonomi och har just avslutat en 12-poängs projektkurs i kvalitetsmetoden Six Sigma. Att det är en projektkurs innebär också att de fått tillämpa sina kunskaper i ett företag, i deras fall Autoliv Electronics.

- Det var intressant att få göra detta tillsammans med ett företag, vi kunde ju inte bara åka dit och säga ”hej, nu ska vi göra förbättringar”. Vi behövde både deras engagemang och tid och det var en nyttig erfarenhet. De var intresserade av oss och ville nog i första hand veta om Six Sigma var något för dem och vilken nytta de kunde ha av metoden, berättar Anna Tegenfeldt.

De studerade en lina för produktion av radarenheter till personbilar, en högteknisk process i många steg.

- På Autoliv Electronics har de högt tryck och arbetar i skift dygnet runt i 365 dagar per år så de behövde öka andelen korrekta radarsystem från 93 procent till 98 procent, helt enkelt för att kunna leverera i tid, säger Kajsa Kairento.

Anna och Kajsa fick lägga ner mycket tid på att kartlägga och förstå processerna. De fick sedan mängder av produktionsdata från de olika stegen i processen att bearbeta med Six Sigma-metodiken.

- Det var en utmaning att få en överblick över så mycket mätdata, vi fick ta det systematiskt och steg för steg. Vi kände oss som detektiver, när en stapel i ett diagram stack ut gällde det att ta reda på vad det betydde. Det roliga är ju att här betyder det något på riktigt, säger Kajsa Kairento.

Det blev en hel del klurande och funderande över alla diagram.

- Vi hade ju kursledaren Peter Cronemyr att fråga när vi fastnade och för att kolla om vi var på rätt väg, men det roliga var ju att få klura själva, säger Anna Tegenfeldt.

Resultatet har de nu redovisat för Autoliv Electronics.

- Vi har gjort en simulering där vi visar hur de kan bygga bort problemen och de fick en lite mer allmän presentation av de delar vi trodde skulle intressera, men självklart fick de också hela den akademiska rapporten, säger Anna Tegenfeldt.

Nu är det alltså upp till företaget själva att ta tillvara resultatet.

Sergio Andres Brambila Macias och Gustavo Bonilla LaraSergio Andres Brambila Macias och Gustavo Bonilla Lara fick ta sig an företaget Exova Metech, sprunget ur Flygvapnets instrumentverkstad, och som i dag arbetar med mätteknisk konsultation och kvalificerade kalibreringstjänster.

- Det tog lite tid för oss att förstå vad de gör och hur processerna ser ut, vi fick massor av information som vi fick filtrera, berättar Sergio Andres Brambila Macias.

Sergio läser en master i Energy and Environmental Engineering och Gustavo är utbytesstudent från Tecnologico de Monterrey, Mexiko. Även Sergio kommer från Mexiko, men från Mexiko City och de båda kände inte varandra innan de hamnade på samma kurs i kvalitetsteknik på Linköpings universitet.

Även för dem handlade det om att försöka få upp leveransprecisionen, i detta fall från 92 till 95 procent.

Sergio och Gustavo är imponerade av den hjälpsamhet och det intresse de mötte på Exova Metech.

- När vi väl förstått processerna var det enkelt att samla in data  och att få tid med dem. Vi hade inte trott att de skulle vara så hjälpsamma och vi har kunnat ge dem konkreta rekommendationer. Vi har också tagit fram ett verktyg så att de kan planera bättre, när man studerar flödet ser man också var stoppen finns, berättar Sergio Andres Brambila Macias.

De är båda mer än nöjda med kursen.

- Det har varit intressant att få kontakt med ett internationellt företag med en för oss annorlunda och dynamisk kultur, och för dem var vi ett internationellt inslag. Det har varit så roligt, tiden har bara försvunnit, säger Gustavo Bonilla Lara, som absolut kan tänka sig att arbeta med kvalitetsutveckling när han har tagit sin examen i vår.

I veckan före jul hade de slutpresentation.

Peter Cronemyr- De ansvariga ville att även cheferna skulle lyssna för att det ska leda till förändring, berättar Sergio Andres Brambila Macias

De båda är också imponerade av Peter Cronemyr, universitetslektor på Avdelningen för kvalitetsutveckling.

- Han har haft föreläsningar, hållit i handledningen av alla 14 grupperna under projektarbetet gång och har hittat och övertygat företagen om att vara med i projektet. Det är imponerande, säger de.

 

Six Sigma

En metod för ständiga förbättringar som går ut på att minska den statistiska variationen i tillverknings- och affärsprocesser. Genom att studera de delar av processen där den statistiska variationen är som störst kan man upptäcka felkällor och därmed öka tillförlitligheten i processerna.  

Den grekiska bokstaven sigma används för att beteckna standardavvikelser inom matematiken. Om toleransområdet motsvarar 6 standardavvikelser anses risken för fel vara tillräckligt låg för att hålla Six Sigma-kvalitet.

Beteckningarna på förbättringsledarna har rötter i japanska kampsporter. Utbildningarna börjar med vitt eller gult bälte, det gröna bältet innebär att man både kan delta i och leda mindre projekt. Nästa steg är sedan Black Belt för dem som leder förbättringsprojekt i en organisation på heltid.

Metoden användes tidigt av Motorola, har spritt sig över världen och används idag av många stora industriföretag och organisationer.

Relaterade länkar

Avdelningen för kvalitetsutveckling, IEI

Civilingenjör i industriell ekonomi

Master in Energy and Environmental Engineering

Monica Westman Svenselius  2013-12-20

monica.westman@liu.se

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

77 nya doktorer på akademiska högtiden

På lördag, den 25 maj, är det dags för årets stora akademiska högtid på Linköpings universitet. 18 nya professorer, 77 doktorer och sju hedersdoktorer äras vid en ceremoni med åtföljande bankett i Louis de Geer Konsert & Kongress i Norrköping.

Förtjänstmedalj till framgångsrik projektledare

Anders Berg, projektchef på Akademiska Hus, får universitetets förtjänstmedalj i samband med promotions- och installationshögtiden den 25 maj. Anders Berg har spelat en avgörande roll för byggandet av Studenthuset på Campus Valla, som invigs efter sommaren.

Stora mervärden när industrin sparar energi

Energieffektiviseringar i industrin ger ofta upphov till stora positiva bieffekter. Ibland är dessa väl så viktiga som energibesparingen i sig. Trots detta vägs dessa mervärden sällan in i besluten om att sänka energianvändningen.

Deras podcast vann kontrakt

Tre poddar tävlade om ett kontrakt på tio avsnitt i ett samarbete mellan Linköpings universitet och poddplattformen Radioplay. Nu är vinnaren korad.

Internationella studentutbyten ger värdefulla perspektiv

Kunskap om hiv och fascination över att lärarna lyssnar på studenterna. Svenska och kenyanska vårdstudenter lär för livet när de under några månader byter land med varandra.

Forskning hjälper aluminiumindustrin att spara energi

Support från ledning och ägare och att företaget har en långsiktig strategi för energieffektivisering står högt upp på önskelistan när aluminiumindustrin arbetar för att minska sin energianvändning. LiU-forskare har undersökt hinder och drivkrafter.

LiU-alumner på lista över supertalanger

LiU-alumnerna Kin-Bond Wu och Erik Gutwasser hamnar högt när Veckans Affärer presenterar sin årliga lista över 101 supertalanger.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-05-23