Göm menyn

Zou Cairong i samspråk med Helen Dannetun

Rektor x 2. Professor Zou Cairong, rektor för Guangzhou University fångad på bild tillsammans med Helen Dannetun.

De 40 åren firades med Jubileumskonferens

När LiU:s rektor bjöd in till jubileumskonferens i Campus Norrköping blev det en dag fylld av vetenskap, nya lärdomar, mycket glädje och många möten.

Helen Dannetun- Under konferensen vill vi visa forskningens bredd och djup, men också vår samhällsrelevans. Vi har en fördel i att vara ett relativt ungt universitet, vi kan vara lite modigare och lite mer flexibla, sa rektor Helen Dannetun när hon hälsade gästerna välkomna till konferensen och till campus Norrköping.

I publiken fanns gäster bland annat från universitetet i Guangzhou, Kina, Moi University i Kenya, representanter för European Consortium of Innovative Universities, ECIU, svenska forskningsfinansiärer, Norrköpings kommun och kolleger från LiU:s olika fakulteter.

Välkomsttalade gjorde även Anna Ekström, generaldirektör för Skolverket och LiU-styrelsens ordförande:

- Universiteten har två viktiga roller, dels att ge möjligheter för unga kvinnor och män att utnyttja sin fulla potential, men också för att forskarna kan visa vägen och vara starka lobbyister för framtiden. Och det är ett rent nöje att arbeta för Linköpings universitet, sa hon.

I två skilda spår, ledda av moderatorerna Sharon Jåma och Karin Fälth-Magnusson, fick gästerna sedan lyssna på presentationer om hanteringen av naturresurser och klimat, både ur tekniskt och humanistiskt perspektiv, om svensk teknik i jakten på tjuvskyttar och hur vår djurhållning påverkar djurens arvsmassa, bioelektroniken som kan diagnosticera sjukdomar i kroppen så samma vis som vi idag kan köra diagnosprogram på våra bilar, hur vi kan ta tillvara energi med nya material och hur neutronkrisen i ESS kunde undvikas tack vare LiU-forskares insatser. TV-spel för hjärtsjuka och nya metoder att behandla alkoholism var andra ämnen på programmet liksom hjärnforskning och utvecklingen av nya hornhinnor.

En stor del av programmet kommer inom kort att finnas tillgängligt via Utbildningsradions Samtiden.

I samband med lunchen visades domen i Visualiseringscenter liksom vad forskningen inom visualisering uträttat inom medicinen men även för möjligheter till virtuella obduktioner och att flertusenåriga mumier kan packas upp och blottläggas för vetenskapen, lager för lager, utan att något rörs.

Dagen avslutades med middag på Flygvapenmuseet i Linköping och med underhållning av Gunhild Karling med band.

 

Anna Ekström

- Idag tar unga kvinnorna för sig av universitets hela utbud, medan unga män bara väljer från en delmängd. Det är en tradition vi måste bryta, sa Anna Ekström, ordförande i styrelsen för Linköpings universitet.

 

Anders ynnerman och Anders Persson

Professorerna Fredrik Gustafsson, Anders Ynnerman och CMIV:s föreståndare Anders Persson fångade i en kort paus mellan presentationerna.

 

Anna Ekström, Göran Blomqvist och Karin Mårdsjö Blume

Svensk fika när den är som bäst, LiU:s styrelseordförande Anna Ekström, vd för Riksbankens Jubileumsfond Göran Blomqvist och LiU:s Karin Mårdsjö Blume i glatt samspråk.

 

Mats Eklund

Mats Eklund, professor i industriell miljöteknik förstärker sina argument med tomater.  En tomat odlad på normalt vis ger upphov till utsläpp av koldioxid motsvarar tomatens vikt - 100 gram tomat ger upphov till 100 g koldioxid. En tomat odlad i Elleholm, Mörrum, där spillvärme från Södra cell och restprodukter från andra industrier i närheten bidrar, ger upphov till 5 g koldioxid per tomat

- Jag ägnar mig inte åt att kritisera människors värderingar. Min roll är att visa på att vi kan öka resursutnyttjandet med en faktor 20, så låt oss då göra det. Men det kommer att ta några decennier innan vi är där, säger han.

 

May GriffithMay Griffith, professor i regenerativ medicin, berättade om sitt arbete att ge blinda synen åter med nya hornhinnor, här i samspråk med kollegor.

Jens Birch och Stefan Klintström

Glada att de tog sig tid: professor Jens Birch och universitetslektor Stefan Welin Klintström var fulla av fascination över kollegernas arbete.

 

Domen, Anders Ynnerman berättar

Anders Ynnerman och Anders Persson fascinerade åhörarna med berättelser om datavolymer, uppackade mumier, virtuella obduktioner och medicinska landvinningar i spåren av visualiseringsteknikens utveckling.

 

Per Jensen

Hunden är en mästare i kommunikation, framför allt är de mästare i att kommunicera med oss människor. Ställs en hund inför ett olösligt problem ber den sin människa om hjälp, ett beteende vi aldrig sett hos en varg. - Vi har visat att kromosom 26 är signifikant involverad i det beteende, sa professor Per Jensen.

 

Beslutsarenan

Självklart fick gästerna från Guangzhou även en visning av beslutsarenan i Norrköping.

 

Jonas Ludvigsson

Konferensen avslutades med de två senaste årens Årets LiU-alumner som vittnade om universitetets betydelse för liv och karriär: Elnaz Baghlanian och Jonas Ludvigsson, LiU alumner 2014 och Mihai Aldén och Kajsa Andersson, LiU alumner 2015. Jonas Ludvigson stämde upp en hyllningssång till studentstaden Norrköping.

 

Monica Westman Svenselius 2015-11-12

Foto Thor Balkhed

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Drygt 30 miljoner kronor från Formas

Nio forskare från Linköpings universitet tilldelas medel från Formas forskarråd. Projekten handlar om allt från digital inkludering och hållbar stadsomvandling till migration av hushållsarbetare.

LiU-forskare bland världens mest citerade

Fyra forskare vid Linköpings universitet har kommit med på den globala listan över de mest citerade forskarna i världen. Resultatet presenteras av företaget Clarivate som varje år lyfter fram forskare med stort inflytande.

Effektiva organiska solceller för utomhusbruk

En liten gästmolekyl på rätt ställe gör det nu möjligt att tillverka energieffektiva organiska solceller i enbart miljövänliga material. Energieffektiviteten ligger över 17 procent och solcellen har också kunnat tillverkats på en större yta.

Markus Heilig: Professor mitt i samhällsdebatten

Diskussioner med de egna döttrarna sporrade honom att skriva den populärvetenskapliga boken Hon, han och hjärnan. Och i höstas spelade han en stor roll i SVT-serien Från savannen till Tinder. ”Jag älskar att berätta”, säger Markus Heilig.

LiU utreder kompetenscentrum för hållbar industri

Forskare vid LiU har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett nytt kompetenscentrum för framtidens hållbara industri. Konkurrensen är hård, men chanserna bedöms ändå som goda för att centret ska kunna bli verklighet inom några år.

Per Staffan Boström, 75, disputerar på LiU

Efter ett helt yrkesliv i svenska storföretag och 15 års forskarstudier är det äntligen dags. Nu disputerar Per Staffan Boström, 75, på sin avhandling i industriell ekonomi. ”Du blir aldrig för gammal för forskning”, säger han.

Metod avslöjar kemikaliers oönskade biologiska effekter

Hur påverkas vår hälsa av föroreningar och andra kemikalier som vi exponeras för? LiU-forskare har använt en metod för att identifiera vilka proteiner i kroppen som påverkas av kemikalier. Metoden skulle kunna användas för att i ett tidigt skede upptäcka att ett ämne kan ha biologiska effekter i en organism.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-26