Göm menyn

LiU:s dolda rum (1)

På upptäcktsfärd i Kåkenhus

Korridor där ventilation i tak och på väggar täckts av tjock isolering med blank staniol

 

Vattenkanaler där en gång Motala ström rusade rakt in i huset, ett torn med utsikt över staden. Skyddsrum från kriget som blivit byggbarack och boulebana. Campus Norrköpings huvudbyggnad, Kåkenhus, har en hel del dolda sevärdheter.

Trappa ned till underjordenIdag är Kåkenhus Campus Norrköpings centrum, här samlas studenter vid de många läsplatserna, vid det nya fiket och i biblioteket. Många studenter passerar genom de ljusa korridorerna dagligen kanske utan en tanke på husets tidigare liv. 

Det som nu är ljusa, öppna och rena korridorer var faktiskt en gång en inte alls så ren fabrik där lukten av blött ylle letade sig in i näsan och lungorna fylldes med textildamm.
Det var nämligen i Kåkenhus som yllefabriken Bergsbro AB (som senare slogs ihop med Brücks AB, Ströms AB och R Wahren AB och bildade YFA) höll till.

YFA som var den sista yllefabriken i Norrköping lades ned i april 1970 och lämnade då 900 personer arbetslösa.
Det var först 1998 som huset blev en del av Campus Norrköping. Innan studenterna intog byggnaden hade även Ericsson huserat här, de tillverkade telefonväxlar fram till 1995.

Även om huset idag har rustats upp en hel del invändigt för att skapa en trevlig studiemiljö så finns fortfarande minnen från textilfabrikstiden kvar.

 

Kraftstation
Bild 1: Skylt Bergsbro kraftstation Bild 2: Johan Svensson visar hur högt vattnet brukade gå
Utloppet där vattnet åter rann ut i Motala ström

I husets källare finner man en kraftstation med originalturbiner från 1908 som stod för all elproduktion i textilfabriken. Alla fabriker längs strömmen hade för övrigt sin egen kraftproduktion och i Kåkenhus står bland annat generatorns manöverpanel kvar i ursprungligt skick på sin marmorvägg, en sevärdhet i sig!

Under västra delen av Kåkenhus rusade förr vattnet rakt in i källaren för att pressas ihop i allt trängre kanaler för att få upp trycket till turbinen. På pelarna i vattenkanalerna visar färgskiftningar hur högt vattnet brukade gå, en bra bit över två meter. Och än idag kan man se utloppet där vattnet åter rann ut i Motala ström.

Bredvid biblioteket finns den enda trappan ned till källaren, inklädd i blått kakel. Längst ned en grå ståldörr. Det var hit ned som fabriksarbetarna skulle ta sin tillflykt om varningssirenerna började tjuta under andra världskriget – det kan vara något att tänka på när sirenerna idag provkörs första måndagen i varje kvartal.

Genast känns det att man lämnat det nya och fräscha Kåkenhus som man är van vid, luften är torr och fylld av byggdamm. Och det är stundtals klaustrofobiskt lågt till tak, där vindlar sig husets nya ventilationstrummor fram, välisolerade med blank staniol.

 

Tvätthoar på rad
Skräp i skyddsrummet
Skyddsrum som i dag används som fikarum för de byggjobbare som är engagerade i Campus LiU 2015
Omklädningsrum och arbetarkängor
Skyddsrum
Diverse kvarlämnade grejer, skyltar etc.

Här nere löper en mängd korridorer. De forna skyddsrummen har under åren fått nya användningar. Vid de senaste ombyggnaderna har de fått fungera som en slags byggbaracker, och de är än idag omklädnings- och fikarum för de byggjobbare som är engagerade i Campus LiU 2015. Men här finns också spåren av fabriksarbetarnas omklädningsrum med tvätthoar på rad. Förnyade med blandare av modernt snitt.

Lite längre in förbi omklädningsrummen hittar man, bakom en dörr, en boulebana.

 

Boulebana och resultattavla

 

Johan Svensson, som under sin tid som student var campusguide, berättar att boulebanan gjordes av arbetarna som en present till studenterna.
– Men eftersom det är låst in hit så kommer inte vem som helst in till boulebanan, säger han.

Fast en whiteboard på väggen avslöjar att några spelat en match boule för inte så längesedan. 

­

Kåkenhus och dess torn
Trappor som leder upp i tornet på Kåkenhus
I trapporna som leder upp i tornet i Kåkenhus
Utsikt från Kåkenhus
Stege upp på taket på Kåkenhus. Taklucka.
Johan Svensson fotograferar från taket
Utsikt från hustaket på Kåkenhus
Utsikt från hustaket på Kåkenhus
Utsikt från hustaket på Kåkenhus

Och har du någonsin tänkt på att Kåkenhus har ett borgliknande torn?

Tar man hissen upp så långt det går och sedan beger sig ut i trapphuset möter en grön gammal spiraltrappa i metall.  Ovanför den finns tornet med flera våningar. Här förvarades en stor betongtank med vatten till textilfabrikens sprinklersystem, dåtidens industri var mycket brandfarlig så mycket energi satsades på just brandsäkerhet.

Idag är dock den stora tanken borta och vid de runda fönstren allra högst upp i tornet kan man sätta sig på huk och se ut över Norrköping.
- På min tid använde vi tornet som grupprum men idag är det stängt av säkerhetsskäl, förklarar Johan Svensson som idag jobbar som webbmaster på LiU.

– Det finns ju bara en väg upp så trappan stängdes av med en ny stålgrind – fast utan de vackra smidesdetaljer som finns på trappräckena i övrigt.

Tidigare i år nyinvigdes Kåkenhus efter att många ytor rustats upp.
Men även i ett nytt och fräscht Kåkenhus finns minnen från tidigare liv i huset kvar, om än något dolda. 

 

Text: Marlen Karlsson, studentreporter

Foto: My Isoniemi, studentfotograf

2014-05-06


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Utvidgad kritik för oredlighet i forskning

Två tidigare LiU-forskare har gjort sig skyldiga till oredlighet i forskning. Styrelsen för tekniska fakulteten riktar skarp kritik mot de båda forskarna för betydande brister i sättet att behandla forskningsdata och begär att den aktuella vetenskapliga artikeln dras tillbaka.

Ingen tydlig koppling mellan lokalproducerad mat och cancerrisk i glasbruksområde

Det finns ingen tydlig koppling mellan cancerförekomst och lokalt producerad mat från ett glasbruksområde med förorenad mark, enligt en ny studie från bland annat LiU.

Fika med Figur

I trappan i Studenthusets cafédel finns ett tiotal små snillrikt konstruerade cafébord. Det är bordet Figur och upphovsmannen är Björn Sundelin som skapade bordet som en del i sin utbildning på Malmstens LiU.

Fler operationer bokas in om läkaren är utvilad

Forskare vid Linköpings universitet har undersökt hur ortopedläkare tar beslut om operation och hur besluten hänger ihop med hur stor del av arbetspasset de arbetat. Resultaten visar att patienter som träffar en kirurg i slutet av dennes arbetspass bokas in för färre operationer.

Maskininlärning ska öka kunskapen om den sociala ojämlikheten

Forskare vid Institutet för analytisk sociologi, IAS, får 13 miljoner kronor för att med maskininlärning fördjupa kunskapen om ojämlikheten i samhället. ”De svenska befolkningsregistren är en guldgruva”, säger projektledaren Maria Brandén.

Ett halvsekel sedan första civilingenjörerna kom

Det har gått 50 år sedan de första civilingenjörsstudenterna började sin utbildning på det som då var Linköpings tekniska högskola. Då kunde de välja mellan tre program, varav två var helt nya för svenska lärosäten. Idag har de vuxit till totalt 34.

LiU-student vinner pris för uppsats inom grafisk design

Elin Strandberg tilldelas ett pris för examensuppsatsen ”Ljuskällors påverkan på teckensnitts läsbarhet”.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-09-20