Göm menyn

BrandVisors, en ny brygga mellan studenter och företag

Hitta rätt jobb och rätt student är inte alltid lätt. LiU-studenter har startat föreningen BrandVisors för att underlätta kontakten mellan studenter och företag.

Patrik Jutterström på ett studentfik– Vi vill att det ska vara vanligt att företagen ska ta kontakt med studenter.  Idén kom fram redan i somras 2013 och vi har lagt ned en hel del tid på att planera upplägget. Föreningen kom igång i slutet av december och vi fick ett stipendium som kom gemensamt från Saab och LinTek för att kunna få möjlighet att starta verksamheten.

Patrik Jutterström, 27 år, läser femte året på IT-programmet och berättar entusiastiskt om BrandVisors som han startat tillsammans med Jesper Wåhlstedt.

BrandVisors är en förening vars syfte är att underlätta kontakten mellan företag och studenter på LiU genom att vara en rådgivande funktion, främst mot företag. Just nu ligger fokus lokalt på Östergötland men i framtiden hoppas föreningen på att kunna expandera.
– I Östergötland just för att det är enklare att få den personliga kontakten med företagen.

För tillfället är de fem medlemmar i föreningen, varav fyra sitter i styrelsen. Alla läser på Tekniska högskolan och till en början har de riktat sig främst mot studenter på tekniska utbildningar. Men i fortsättningen vill föreningen även jobba på andra utbildningar på medicinsk och filosofisk fakultet.

De olika studentsektionerna gör ett jättebra jobb, tycker Patrik Jutterström, men att det alltid kan bli bättre. Ett sätt att hjälpa de små och medelstora företagen hitta en väg in på universitetet genom att tipsa om vilka studentföreningar som finns och hur företagen ska agera på universitetet för att nå studenter.

– Vårt huvudfokus är att ge företagen tips och råd i hur de ska gå tillväga för att hitta rätt studenter. Ett av sätten vi utreder att göra detta på är att erbjuda studentföreningar utbildningar som hålls av företag, och vi har nu kartlagt vilka utbildningar studentföreningar efterfrågar. Lite av en win-win i att studentorganisationerna kan utvecklas med kompetensstöd från företag och företagen i sin tur får träffa engagerade och taggade studenter, säger Patrik Jutterström.

Det är ju lika svårt för företagen att hitta studenter som har de kvalifikationer som fordras som det är för studenter att hitta de jobb som passar dem bäst.

Vad har hittills varit roligast i arbetet med den nya föreningen?
– All positiv respons från både företag och sektioner. Vi märker att det finns en förväntan på hur föreningen kommer att utvecklas.
– Det är däremot tråkigt att det har varit en sådan lång startsträcka, säger Patrik Jutterström.

Han har en hög målsättning för föreningen, där bland annat är tanken att de i framtiden kunna få betalt av företagen.
– Behovet finns och företagen har sagt vi skulle kunna få betalt för våra insatser.

BrandVisors hoppas också på att kunna öka studenternas studiemotivation. Företagskontakterna kan ge dem konkreta idéer om sin framtid och ge studenterna något att se fram emot.

Text: Zen Dinha, studentreporter

Bild: Alexander Häger, studentfotograf

2014-03-03

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Drygt 30 miljoner kronor från Formas

Nio forskare från Linköpings universitet tilldelas medel från Formas forskarråd. Projekten handlar om allt från digital inkludering och hållbar stadsomvandling till migration av hushållsarbetare.

LiU-forskare bland världens mest citerade

Fyra forskare vid Linköpings universitet har kommit med på den globala listan över de mest citerade forskarna i världen. Resultatet presenteras av företaget Clarivate som varje år lyfter fram forskare med stort inflytande.

Effektiva organiska solceller för utomhusbruk

En liten gästmolekyl på rätt ställe gör det nu möjligt att tillverka energieffektiva organiska solceller i enbart miljövänliga material. Energieffektiviteten ligger över 17 procent och solcellen har också kunnat tillverkats på en större yta.

Markus Heilig: Professor mitt i samhällsdebatten

Diskussioner med de egna döttrarna sporrade honom att skriva den populärvetenskapliga boken Hon, han och hjärnan. Och i höstas spelade han en stor roll i SVT-serien Från savannen till Tinder. ”Jag älskar att berätta”, säger Markus Heilig.

LiU utreder kompetenscentrum för hållbar industri

Forskare vid LiU har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett nytt kompetenscentrum för framtidens hållbara industri. Konkurrensen är hård, men chanserna bedöms ändå som goda för att centret ska kunna bli verklighet inom några år.

Per Staffan Boström, 75, disputerar på LiU

Efter ett helt yrkesliv i svenska storföretag och 15 års forskarstudier är det äntligen dags. Nu disputerar Per Staffan Boström, 75, på sin avhandling i industriell ekonomi. ”Du blir aldrig för gammal för forskning”, säger han.

Metod avslöjar kemikaliers oönskade biologiska effekter

Hur påverkas vår hälsa av föroreningar och andra kemikalier som vi exponeras för? LiU-forskare har använt en metod för att identifiera vilka proteiner i kroppen som påverkas av kemikalier. Metoden skulle kunna användas för att i ett tidigt skede upptäcka att ett ämne kan ha biologiska effekter i en organism.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-26