Göm menyn

BrandVisors, en ny brygga mellan studenter och företag

Hitta rätt jobb och rätt student är inte alltid lätt. LiU-studenter har startat föreningen BrandVisors för att underlätta kontakten mellan studenter och företag.

Patrik Jutterström på ett studentfik– Vi vill att det ska vara vanligt att företagen ska ta kontakt med studenter.  Idén kom fram redan i somras 2013 och vi har lagt ned en hel del tid på att planera upplägget. Föreningen kom igång i slutet av december och vi fick ett stipendium som kom gemensamt från Saab och LinTek för att kunna få möjlighet att starta verksamheten.

Patrik Jutterström, 27 år, läser femte året på IT-programmet och berättar entusiastiskt om BrandVisors som han startat tillsammans med Jesper Wåhlstedt.

BrandVisors är en förening vars syfte är att underlätta kontakten mellan företag och studenter på LiU genom att vara en rådgivande funktion, främst mot företag. Just nu ligger fokus lokalt på Östergötland men i framtiden hoppas föreningen på att kunna expandera.
– I Östergötland just för att det är enklare att få den personliga kontakten med företagen.

För tillfället är de fem medlemmar i föreningen, varav fyra sitter i styrelsen. Alla läser på Tekniska högskolan och till en början har de riktat sig främst mot studenter på tekniska utbildningar. Men i fortsättningen vill föreningen även jobba på andra utbildningar på medicinsk och filosofisk fakultet.

De olika studentsektionerna gör ett jättebra jobb, tycker Patrik Jutterström, men att det alltid kan bli bättre. Ett sätt att hjälpa de små och medelstora företagen hitta en väg in på universitetet genom att tipsa om vilka studentföreningar som finns och hur företagen ska agera på universitetet för att nå studenter.

– Vårt huvudfokus är att ge företagen tips och råd i hur de ska gå tillväga för att hitta rätt studenter. Ett av sätten vi utreder att göra detta på är att erbjuda studentföreningar utbildningar som hålls av företag, och vi har nu kartlagt vilka utbildningar studentföreningar efterfrågar. Lite av en win-win i att studentorganisationerna kan utvecklas med kompetensstöd från företag och företagen i sin tur får träffa engagerade och taggade studenter, säger Patrik Jutterström.

Det är ju lika svårt för företagen att hitta studenter som har de kvalifikationer som fordras som det är för studenter att hitta de jobb som passar dem bäst.

Vad har hittills varit roligast i arbetet med den nya föreningen?
– All positiv respons från både företag och sektioner. Vi märker att det finns en förväntan på hur föreningen kommer att utvecklas.
– Det är däremot tråkigt att det har varit en sådan lång startsträcka, säger Patrik Jutterström.

Han har en hög målsättning för föreningen, där bland annat är tanken att de i framtiden kunna få betalt av företagen.
– Behovet finns och företagen har sagt vi skulle kunna få betalt för våra insatser.

BrandVisors hoppas också på att kunna öka studenternas studiemotivation. Företagskontakterna kan ge dem konkreta idéer om sin framtid och ge studenterna något att se fram emot.

Text: Zen Dinha, studentreporter

Bild: Alexander Häger, studentfotograf

2014-03-03

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

77 nya doktorer på akademiska högtiden

På lördag, den 25 maj, är det dags för årets stora akademiska högtid på Linköpings universitet. 18 nya professorer, 77 doktorer och sju hedersdoktorer äras vid en ceremoni med åtföljande bankett i Louis de Geer Konsert & Kongress i Norrköping.

Förtjänstmedalj till framgångsrik projektledare

Anders Berg, projektchef på Akademiska Hus, får universitetets förtjänstmedalj i samband med promotions- och installationshögtiden den 25 maj. Anders Berg har spelat en avgörande roll för byggandet av Studenthuset på Campus Valla, som invigs efter sommaren.

Stora mervärden när industrin sparar energi

Energieffektiviseringar i industrin ger ofta upphov till stora positiva bieffekter. Ibland är dessa väl så viktiga som energibesparingen i sig. Trots detta vägs dessa mervärden sällan in i besluten om att sänka energianvändningen.

Deras podcast vann kontrakt

Tre poddar tävlade om ett kontrakt på tio avsnitt i ett samarbete mellan Linköpings universitet och poddplattformen Radioplay. Nu är vinnaren korad.

Internationella studentutbyten ger värdefulla perspektiv

Kunskap om hiv och fascination över att lärarna lyssnar på studenterna. Svenska och kenyanska vårdstudenter lär för livet när de under några månader byter land med varandra.

Forskning hjälper aluminiumindustrin att spara energi

Support från ledning och ägare och att företaget har en långsiktig strategi för energieffektivisering står högt upp på önskelistan när aluminiumindustrin arbetar för att minska sin energianvändning. LiU-forskare har undersökt hinder och drivkrafter.

LiU-alumner på lista över supertalanger

LiU-alumnerna Kin-Bond Wu och Erik Gutwasser hamnar högt när Veckans Affärer presenterar sin årliga lista över 101 supertalanger.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-05-23