Göm menyn

Musik och lek blev starten till blåshus

Bild: Lithe Blås uppträder i Kårallen. Foto: Cecilia Olsson

Ett hus som är en samlingspunkt för kulturintresserade studenter. Den drömmen har studentorkestern LiTHe Blås. I helgen anordnade de en karnevalsliknande kickoff för att samla ihop pengar till projektet Blåshuset.

Det blåser kallt och Campus Valla är så folktomt som det kan vara under en lördagseftermiddag. Med ett undantag. Framför kårhuset Kårallen blir en trombonist skjutsad på en flakvagn. Ljudet från trombonen ska efterlikna en accelererande bil. Den som vill kan prova både vagn och instrument. Trombonvagnen är en av flera lekar som besökare i alla åldrar kan prova på under Blåshusets öppna kickoff. Bakom evenemanget står bland andra studentorkesterföreningen Lithe Blås. Redan 2008 startade de ett projekt som syftar till att orkestern ska få en egen byggnad att verka i.

Bild: Trombon i kundvagn. Foto: Cecilia Olsson– Visionen är att vi ska fira vårt 50-årsjubileum i en egen lokal. I dagsläget är vi utspridda på många olika ställen med repetitionslokal, verkstad och förråd och det är mycket arbete att flytta emellan. Vår förhoppning är att vi kan samla allt på ett ställe och att huset blir ett nav för kulturevenemang, säger Erik Andersson, vice ordförande i Föreningen Blåshuset.
Han gör ett tappert försök att överrösta blandningen av ljud i Kårallen. Ingen blåshuskickoff är komplett utan orkestermusik. Från en scen hörs folkmusik, från en annan rockigare tongångar.

Föreningen Blåshuset startades av Lithe blås och dess alumnförening Lithe Grås. Dess syfte är att upplysa om projektet och samla in pengar till lokalen som ska stå klar i april 2023.
– Antingen bygger vi nytt eller så skriver vi ett långtidskontrakt. Vi vill gärna vara nära campus och ha utrymmen för alltifrån förråd till konsertlokal. Tanken är också att vi kan hyra ut huset till andra föreningar som vill hålla i evenemang, säger Calle Bodahl, ordförande i föreningen.

Bild: Erik Andersson, vice ordförande i Föreningen Blåshuset och Calle Bodahl, ordförande i föreningen. Foto: Cecilia OlssonÄn så länge har föreningen arbetat med stadgar, projektplaner och att kontakta företag för sponsring. Lördagens kickoff var det första större evenemanget för att uppmärksamma byggnationen.
– Vi vill visa att vi är seriösa med planerna och samtidigt engagera många tidigare blåsare i projektet, säger Calle Bodahl.

Många av besökarna är just tidigare medlemmar i Lithe Blås och har med sig sina familjer för en karnevalsdag på Kårallen.
– Det är jättekul att de gör ett ambitiöst försök att ordna en lokal. Som tidigare blåsare vet jag att det inte är en lätt fråga. Det är viktigt med studentikosa traditioner och ett blåshus skulle verkligen bidra till det, säger Martin Sjökvist som tillsammans med sin son rest från Västerås för att bidra till projektet.

Bild: Ung besökare. Foto: Cecilia OlssonLördagens karneval övergick sedan i en bankett med tillhörande eftersläpp där flera orkestrar med rötter i Lithe Blås spelade. Om några år kan de spela i en alldeles egen lokal.

 

Text: Adam Rindeskär, studentreporter
Foto: Cecilia Olsson, studentfotograf

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Artificiell intelligens hittar sjukdomsrelaterade gener

Ett artificiellt neuralt nätverk kan hitta mönster i stora mängder genuttrycksdata och upptäcka grupper av sjukdomsrelaterade gener. Detta enligt en ny studie ledd av LiU-forskare. Forskarna hoppas att deras tillvägagångssätt på sikt ska kunna tillämpas inom precisionsmedicin och individanpassad behandling.

Stordonation till historieforskningen vid LiU

En privat Tranåsstiftelse kommer för all framtid att bidra till finansiering av historieforskningen vid LiU. Med ett första anslag finansieras en ny doktorandtjänst vid Institutionen för kultur och samhälle.

Nationellt nätverk stärker slöjdforskningen

Sveriges slöjdforskare samlades på Linköpings universitet för att etablera ett nationellt nätverk, SLÖJDforsk. Syftet är att stärka slöjdforskningens position inom akademin och ge slöjdämnet en röst i skolpolitiken.

LiU-forskarens protokoll skyddar kryssningsfartyg mot cyberattacker

Andrei Gurtov, professor vid Linköpings universitet, har varit med och skapat ett protokoll som skyddar stora skepp. Nu ska han i ett nytt projekt ta sig an cybersäkerhet för flygplan.

De ska utveckla framtidens e-hälsa

Halva klassen läser teknik, halva medicinsk vetenskap. Tillsammans utgör de första kullen studenter som valt att påbörja LiU:s nystartade satsning inom e-hälsa.

LARM arbetsmarknadsdagar viktiga för företagen

Niotusen teknologstudenter och drygt 150 företag möttes vid årets upplaga av LARM, Linköpings teknologers arbetsmarknadsmässa, den 39:de i raden.

Rekordstor donation till barnmedicinsk forskning vid Linköpings universitet

En privat donation om 100 miljoner kronor ska stärka forskning inom barnmedicin vid Linköpings universitet.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-02-14