Göm menyn

Björn-Ola Linnér i studion

Ingen ska behöva fly undan klimatet

Den är den 6:e oktober och klockan är exakt 14.14. Björn-Ola Linnér, professor på Tema Miljöförändring, slutar knacka på tangentbordet där han sitter på Radio Östergötland och klimatchattar med P3-lyssnarna när Musikhjälpen drar igång.

Dator och händer som skriverÅrets tema, ”Ingen ska behöva fly undan klimatet”, har just avslöjats och P3-lyssnarna hejar på i radions kommentarsfält på sociala medier.

Björn-Ola Linnér har medverkat som sändningens klimatexpert och är överraskad och lite tagen av gensvaret. Musikhjälpens producent har fått förlänga chattiden med en halvtimme. Frågorna rasat in och chatten har gett honom närkontakt med en helt ny målgrupp.

– Det var riktigt roligt. Lite svettigt att behöva svara på så många frågor snabbt men ändå korrekt. Tangenterna glödde, säger han och skrattar.

Och riktigt, riktigt glad hade han ju blivit när Musikhjälpens redaktion på tidigt stadium hörde av sig just till Linköpingsforskarna för att få input och bakgrundsfakta till årets klimattema, inspirerat av FN:s nya mål för hållbar utveckling där anpassning till klimatförändringarna ingår.

Nu ska de insamlade pengarna användas bland annat till förebyggande insatser för att mildra konsekvenser av klimatrelaterade katastrofer. Forskarna har fått bidra med konkreta idéer om vad som kan göras, så här i smått.

– Det är viktigt att förstå att alla alltid kan göra något. En 50-lapp kan räcka till cementsäckar för att säkra en toalett, en brunn eller en pump som annars skulle haverera vid ett skyfall, säger Björn-Ola Linnér.

Björn-Ola Linnér tar av sig lurarnaTvå veckor senare, dagarna innan klimatmötet i Bonn, hinner Björn-Ola Linnér knappt börja en diskussion om klimatflyktingar för LiU Magasins räkning. SVT:s Vetenskapens Värld får gå emellan och vill höra hur han bedömer förhandlingsläget inför FN-mötet. Björn-Ola Linnér svarar engagerat: han är rätt optimistisk, väldigt mycket är faktiskt på gång redan … men allt kan stupa på uppgörelserna om finansieringen, påpekar han.

Det ska visa sig att han får rätt. Först efter förlängd förhandlingstid lyckas Bonnförhandlarna enas om skrivningarna i de kritiska dokumenten.

Klar för dagenÖver huvud taget har Björn-Ola Linnér länge valt att ta optimismen som utgångspunkt för synen på klimatarbetet.
– Worst case scenario måste vi ta fram för få spännvidd i beslutsunderlagen, men att de finns innebär inte att de kommer att förverkligas.

Men människor är nu bättre på att föreställa sig katastrofer och världens undergång än de är på att aktivt förebygga dem.
Absolut värsta scenariot, menar Björn-Ola Linnér, är alltså att människor blir så uppgivna att de inte tror att de vare sig kan eller måste åstadkomma förändring.

Ingen ska behöva fly undan klimatet – men begreppet klimatflyktingar vill Björn-Ola Linnér helst inte använda.
Det etablerades runt 1990 och ljöd då lika genomträngande hotfullt som flyglarm i krig.
– Jag vill minnas att man som mest förutspådde en miljard människor på flykt på grund av klimatförändringar, säger Björn-Ola Linnér.

– Faktum är att det också är den siffran som UNHCR idag ger som sitt högsta spann om temperaturökningarna stiger uppåt 3,5 till 5 grader från dagens nivåer.

FN:s klimatpanel är försiktigare med att ange siffror, men räknar med att det kan handla om folkomflyttningar på hundratals miljoner till år 2100 på grund av översvämmade kuster och erosion.
– Också den uppskattningen är osäker, förstås. Och vi ska komma ihåg att det sällan bara ligger orsak bakom människors flykt – krig och konflikter spelar också in.

Översvbämmad gata i BangladeshOavsett hur det går med de globala klimatförhandlingarna och insatserna för att hålla de kommande temperaturhöjningarna nere, kommer människor att behöva flytta från områden som inte längre blir beboliga eller brukbara, det får vi räkna med.

Men förändringarna kommer sällan över en natt och det finns väldigt mycket som kan göras för att förebygga eller lindra effekterna av klimatrelaterade katastrofer.

– Till exempel bygga upp varningssystem, bygga vallar, dammar eller gräva kanaler för att leda vatten, enkla uppsamlingsanordningar för att ta tillvara nederbörd, säkra infrastruktur, säkra vattentillgångar och skydda avloppsledningar, ta fram torktåliga grödor, nya odlingstekniker och se till att förbereda människor.

En musikbur på Stora torget i Linköping – vilken skillnad kan den göra?
– Alla insatser som ökar medvetenheten om klimatförändringarna och behovet av klimatanpassning gör nytta. Musikhjälpen 2015 ger mig som forskare möjligheten att sprida kunskap genom en ny kanal, det känns fantastiskt i sig. Men det viktigaste bidraget är nog att ge människor insikten om att deras egna handlingar betyder något för klimatarbetet, även på ett större plan. Vi står inte maktlösa.

– Och, framför allt, varje människa vi kan hjälpa att bli mindre sårbara för extremväder är en framgång i sig.

 

Fotnot: Även i Sverige behöver vi anpassa oss till kommande klimatförändringar. LiU:s klimatforskare har tillsammans med SMHI tagit fram en guide på nätet, www.visadapt.se, för vad som vi behöver göra och hur. Den som vill kan också gå in på webben och kolla vad som kan vara bra att göra just där man bor.

Mer tips och information finns på Klimatanpassningsportalen

Text: Gunilla Pravitz
Foto: Göran Billeson

2015-12-11

LiU Magasin nr 4 2015
 


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Drygt 30 miljoner kronor från Formas

Nio forskare från Linköpings universitet tilldelas medel från Formas forskarråd. Projekten handlar om allt från digital inkludering och hållbar stadsomvandling till migration av hushållsarbetare.

LiU-forskare bland världens mest citerade

Fyra forskare vid Linköpings universitet har kommit med på den globala listan över de mest citerade forskarna i världen. Resultatet presenteras av företaget Clarivate som varje år lyfter fram forskare med stort inflytande.

Effektiva organiska solceller för utomhusbruk

En liten gästmolekyl på rätt ställe gör det nu möjligt att tillverka energieffektiva organiska solceller i enbart miljövänliga material. Energieffektiviteten ligger över 17 procent och solcellen har också kunnat tillverkats på en större yta.

Markus Heilig: Professor mitt i samhällsdebatten

Diskussioner med de egna döttrarna sporrade honom att skriva den populärvetenskapliga boken Hon, han och hjärnan. Och i höstas spelade han en stor roll i SVT-serien Från savannen till Tinder. ”Jag älskar att berätta”, säger Markus Heilig.

LiU utreder kompetenscentrum för hållbar industri

Forskare vid LiU har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett nytt kompetenscentrum för framtidens hållbara industri. Konkurrensen är hård, men chanserna bedöms ändå som goda för att centret ska kunna bli verklighet inom några år.

Per Staffan Boström, 75, disputerar på LiU

Efter ett helt yrkesliv i svenska storföretag och 15 års forskarstudier är det äntligen dags. Nu disputerar Per Staffan Boström, 75, på sin avhandling i industriell ekonomi. ”Du blir aldrig för gammal för forskning”, säger han.

Metod avslöjar kemikaliers oönskade biologiska effekter

Hur påverkas vår hälsa av föroreningar och andra kemikalier som vi exponeras för? LiU-forskare har använt en metod för att identifiera vilka proteiner i kroppen som påverkas av kemikalier. Metoden skulle kunna användas för att i ett tidigt skede upptäcka att ett ämne kan ha biologiska effekter i en organism.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-26