Göm menyn

Studentdokumentär om bärarna på Kilimanjaro

Hela filmteamet framför bergetFyra LiU-studenter reste till Kilimanjaro för att göra en dokumentärfilm om bärarna vid berget. Det blev en dramatisk strapats där de på nära håll upplevde miljöförändringar, drabbades av malaria och var nära att kastas ut ur landet.

- Vi har gjort filmen för att berätta historien om de män som arbetar som bärare och guider vid Kilimanjaro, för att på så sätt kunna hjälpa dem, säger Jonathan Cygnaeus, en av projektledarna för filmen.

Han är en av fyra ingenjörsstudenter som har drivit projektet från stort till slut. Med på resan har även Linus Dunkers, Amaru Ubillus och Tor Nilsson Öhrn varit (på bilden ovan hela gruppen).

Bärarna som filmen bygger påBärarna har levt hela sina liv vid Kilimanjaro, och har i upp till 40 år guidat och hjälpt turister att bestiga berget. I filmen beger de sig på sin sista vandring upp för Kilimanjaro. Där berättar de om de förändringar som har börjat märkas i naturen.

- Det handlar dels om den kraftiga snöminskningen på Kilimanjaros glaciär och dels den utbredda skogsavverkningen, förklarar Jonathan Cygnaeus.

Idag är alltså stora delar av den forna glaciären barmark. Detta är problematiskt för lokalbefolkningen, som tar sitt vatten därifrån. I framtiden kan brist på vatten vänta.

Dokumentären filmades sommaren 2010 och teamet mötte en hel del utmaningar. Med hjälp av en kontakt i Tanzania fick de en guide, men på grund av strul med visum var de nära att bli utkastade ur landet. De tvingades även att smuggla med sig kameran vid ett tillfälle, samtidigt som flera av studenterna blev sjuka i malaria.

Men man lyckades till slut att genomföra projektet, och Jonathan Cygnaeus är nöjd med resultatet:
- Ingen annan har gjort något liknande med de små medlen som vi har haft. Det var en väldigt spännande utmaning.

Idén till filmen väcktes under ett möte med INUG - Ingenjörer och Naturvetare Utan Gränser – och har nu resulterat i en halvtimmeslång dokumentär.

INUG är en politiskt och religiöst obunden organisation som bygger på ideellt engagemang för att utveckla livssituationen för människor i ekonomiskt svaga länder, och att arbeta för hållbar utveckling. Som namnet antyder vänder sig organisationen till ingenjörer och naturvetare, och det genom INUG:s lokalförening i Linköping som de fyra ingenjörsstudenterna har producerat filmen.

- Projektet via INUG gick ut på att uppmärksamma miljöns förändring på Kilimanjaro genom att göra en dokumentärfilm. Vi installerade även solpaneler hos bärarna och samlade in gåvor via en julsäck som vi hade i Colosseum på Campus Valla.

I filmen minns bärarna den tid då snötäcket var flera meter djupt på berget. Den globala uppvärmningen är en möjlig orsak till förändringen. Likaså bidrar den omfattande avverkningen av skog till att koldioxid som annars skulle vara bundet i växter nu släpps ut i atmosfären, där det driver den globala uppvärmningen.

- Vi vill dock inte lämna ut några spoilers, för att lära sig mer får man se filmen, säger Jonathan
Cygnaeus.


Det har gått en tid sedan dokumentären gjordes och INUG har nu fortsatt att arbeta med andra projekt.
”Bärarna och berget” visades under LinTek:s klimatvecka 2013, men missade man det eller vil se den igen kan man se filmen på Youtube: Bärarna och berget
Mer om INUG

Text: Julia Bardh, studentreporter
Bild: privata
2014-01-10


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

77 nya doktorer på akademiska högtiden

På lördag, den 25 maj, är det dags för årets stora akademiska högtid på Linköpings universitet. 18 nya professorer, 77 doktorer och sju hedersdoktorer äras vid en ceremoni med åtföljande bankett i Louis de Geer Konsert & Kongress i Norrköping.

Förtjänstmedalj till framgångsrik projektledare

Anders Berg, projektchef på Akademiska Hus, får universitetets förtjänstmedalj i samband med promotions- och installationshögtiden den 25 maj. Anders Berg har spelat en avgörande roll för byggandet av Studenthuset på Campus Valla, som invigs efter sommaren.

Stora mervärden när industrin sparar energi

Energieffektiviseringar i industrin ger ofta upphov till stora positiva bieffekter. Ibland är dessa väl så viktiga som energibesparingen i sig. Trots detta vägs dessa mervärden sällan in i besluten om att sänka energianvändningen.

Deras podcast vann kontrakt

Tre poddar tävlade om ett kontrakt på tio avsnitt i ett samarbete mellan Linköpings universitet och poddplattformen Radioplay. Nu är vinnaren korad.

Internationella studentutbyten ger värdefulla perspektiv

Kunskap om hiv och fascination över att lärarna lyssnar på studenterna. Svenska och kenyanska vårdstudenter lär för livet när de under några månader byter land med varandra.

Forskning hjälper aluminiumindustrin att spara energi

Support från ledning och ägare och att företaget har en långsiktig strategi för energieffektivisering står högt upp på önskelistan när aluminiumindustrin arbetar för att minska sin energianvändning. LiU-forskare har undersökt hinder och drivkrafter.

LiU-alumner på lista över supertalanger

LiU-alumnerna Kin-Bond Wu och Erik Gutwasser hamnar högt när Veckans Affärer presenterar sin årliga lista över 101 supertalanger.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-05-23