Göm menyn

Director musices Hans Lundgren tackar för sig

Kör och orkester repeterar i KårallenEfter 35 år sänker Hans Lundgren taktpinnen. Men först väntar Fine, avskedskonserten den 10 maj med 180 sångare och instrumentalister på scenen i Crusellhallen.

Hans dirigerar. Notställ och stråke i förgrundenDet är sen söndagseftermiddag i Kårallens matsal och exakt en vecka kvar till den sista konsert som Hans Lundgren kommer att dirigera som director musices på Linköpings universitet.

Den mirakulösa första satsen av Brahms Rekviem och  har tonat bort.
Medlemmarna i Studentsångarna, damkören Linnea, Östgöta Kammarkör och universitetets
Hans L dirigeraregen akademiska orkester slamrar prosaiskt med matbord, packar instrument, letar väskor, pratar om den kommande festen efter konserten och går hem.

Hans Lundgren tar en klunk ramlösa och vecklar upp fryspåsen med dagens sista macka. Ronaldos rågbröd, korven Rackebajsare från Förslöv och en bit ost. Inte vilken som helst, förstås, Prima donna.

Matsäck eller musik – sak samma på en punkt: kvalitén. På den prutar Hans Lundgren Hans L dirigeraraldrig.
Någon timme tidigare har han envist slagit av kör och orkester.
– Från B igen. Ni låter lite avvaktande. Var mer på hugget!
Eller:
– Om igen. Håll nu ackordet stilla, in i det sista … tänk på stämmorna som bär, ta ut bågarna när ni nu har chansen. Mer vokaler!!
Överdriv! Tycker ni verkligen att ni överdriver?

Det är slutrepetition och finlir.
orkestern spelarHans Lundgren förklarar, upprepar, tar om för att sekunden senare bryta av igen med en kommentar om orkestern.
För dagen är LAO, Linköpings Akademiska Orkester förstärkt med de professionella musiker från Norrköpings Symfoniorkester och Östgöta Blåsarsymfoniker som annars fungerar som instruktörer för orkesterns olika sektioner.
Flöjtister– Visst spelar de snyggt? Så har de också hållit på sedan åtta i morse!
I varje fall sedan tio-tiden. Och dessförinnan en lördagsrepetition.

Musik av det slag Hans Lundgren genom drygt tre decennier låtit sina ensembler framföra kräver en del. Och, som sagt, han själv med.

– Musik är inte bara toner på rad. Det handlar om att utöva konst, säger han lite kärvt.
korister sjungerOch, fortsätter han, det finns ingen anledning att universitetets musikliv ska hålla sämre kvalitet än forskning och utbildning.

Sedan 1979, då Hans Lundgren blev dirigent för dåvarande Lihkören, har han sett till att LiU dels fått en systerkör till sin manskör, damkören Linnea, dels utvecklat akademiska kurser i orkesterspel som bas för en symfoniorkester.

korister sjunger– Mitt uppdrag som director musices är både pedagogiskt och konstnärligt. Jag vill att studenterna ska lära sig utnyttja sin konstnärlighet och få utveckla sina talanger. Och jag vill ge dem möjlighet att få uppleva klassiska musikverk, som till exempel Brahms Rekviem.

Eller Carl Orffs Carmina Burana.
– Att sjunga den är det häftigaste jag någonsin gjort, säger Caroline Abrandt medan hon packar ihop efter repetitionen. Under sin utbildning till förskollärare sjöng hon i LiTHösen, nu är hon tillbaka, läser fristående kurser och sjunger i damkören Linnea.
– Hasse är känd för att vara krävande men jättebra. Ska det bli resultat måste det vara disciplin. Och han tjurar bara en stund, sedan lättar han upp stämningen, säger hon och skrattar.
– Linköping är kanske inte främst känd för att vara kulturstad, desto viktigare att universitetet kan bjuda på ett kvalitativt körliv, säger Lisa Norrgren som läser till civilingenjör på första året och rätt nybliven korist i Linnea.

korister sjungerOräkneliga – en bra bit över tusen – studenter har haft turen att få musicera under Hans Lundgrens ledning och många, många gånger fått uppleva euforin vid sluttonerna av en väl genomförd konsert, gemenskapen vid körresor och glädjen när de klarat konkurrensen vid körtävlingar och internationella körstämmor och tagit hem både pris och ära.

Men nu är det alltså slut för Hans Lundgrens del.
I september väntar pension.

Hans L dirigerarInget engagemang som tar kvällar och helger i anspråk.

Inga oväntade incidenter som kör- och arbetslivet bjudit på;
för små frackbyxor, en svensk kung som fått springa ifatt promotionsprocessionen för att nå sin plats främst i ledet, säkerhetspoliser i Jordanien som gått upp på scenen och försökt förkorta manskörens program för publiken trycker på och vill höra popartisten som ska komma efter.

Ingen anledning att dag ut dag in i sådär i ett år leva med musikverk som Karl Jenkins  ”The Armed Man: A Mass for Peace” (den framfördes bland annat vid en festkonsert 2013).

Och inga adrenalinkickar efter framträdande, hur ska det gå …
– Det där med kickarna har jag faktiskt funderat på, hur jag kommer att klara mig utan dem, erkänner han.

Hans går till Musicum med sin väska, bild bakifrånInför det definitiva avskedet med uppdraget som director musices pendlar känslorna lite.

– Det är klart jag blir rörd, säger han, ler brett och berättar med påtaglig glädje att han under Valborgs mösspåtagning på Borggården offentligt fick motta diplom från LiTHe Blås och beskedet att han utsetts till studentorkesterns 12:de hedersmedlem.

Studentsångarna har inför avskedet med sin mångåriga dirigent tagit initiativet till ”Hans Lundgrens fond för främjandet av akademisk musik vid Linköpings universitet”.

Alla intäkter från ”Fine – en avskedskonsert” den 10 maj går oavkortat till fonden.

 

Läs också LiU-nytt: Avskedskonsert blir start för ny fond

Information och biljettköp

Linköpings Studentsångare, Om Fine och bidrag till fonden 

 

logga för Fine affisch

 

Text och bild: Gunilla Pravitz
2014-05-06

 


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Drygt 30 miljoner kronor från Formas

Nio forskare från Linköpings universitet tilldelas medel från Formas forskarråd. Projekten handlar om allt från digital inkludering och hållbar stadsomvandling till migration av hushållsarbetare.

LiU-forskare bland världens mest citerade

Fyra forskare vid Linköpings universitet har kommit med på den globala listan över de mest citerade forskarna i världen. Resultatet presenteras av företaget Clarivate som varje år lyfter fram forskare med stort inflytande.

Effektiva organiska solceller för utomhusbruk

En liten gästmolekyl på rätt ställe gör det nu möjligt att tillverka energieffektiva organiska solceller i enbart miljövänliga material. Energieffektiviteten ligger över 17 procent och solcellen har också kunnat tillverkats på en större yta.

Markus Heilig: Professor mitt i samhällsdebatten

Diskussioner med de egna döttrarna sporrade honom att skriva den populärvetenskapliga boken Hon, han och hjärnan. Och i höstas spelade han en stor roll i SVT-serien Från savannen till Tinder. ”Jag älskar att berätta”, säger Markus Heilig.

LiU utreder kompetenscentrum för hållbar industri

Forskare vid LiU har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett nytt kompetenscentrum för framtidens hållbara industri. Konkurrensen är hård, men chanserna bedöms ändå som goda för att centret ska kunna bli verklighet inom några år.

Per Staffan Boström, 75, disputerar på LiU

Efter ett helt yrkesliv i svenska storföretag och 15 års forskarstudier är det äntligen dags. Nu disputerar Per Staffan Boström, 75, på sin avhandling i industriell ekonomi. ”Du blir aldrig för gammal för forskning”, säger han.

Metod avslöjar kemikaliers oönskade biologiska effekter

Hur påverkas vår hälsa av föroreningar och andra kemikalier som vi exponeras för? LiU-forskare har använt en metod för att identifiera vilka proteiner i kroppen som påverkas av kemikalier. Metoden skulle kunna användas för att i ett tidigt skede upptäcka att ett ämne kan ha biologiska effekter i en organism.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-26