Göm menyn

”Ett jättegarv varje dag är ett måste”

Att ha roligt på jobbet är en gemensam nämnare för Årets alumner: Mihai Aldén, Oscarsbelönad utvecklare på Dreamworks Animation i Los Angeles, och Kajsa Andersson, prisbelönt rektor för Skäggetorpsskolan. De berättade om sina vägval vid en ceremoni på Campus Valla.

Årets alumner 2015 avtäcker plattanFirandet av Årets alumner började redan på morgonen den 10 november utanför Hus Origo, då Mihai Aldén och Kajsa Andersson avtäckte en ny, skinande blank platta med sina namn. Alumnernas egen Walk of fame omfattar nu fem plattor med namnen på alla Årets alumner sedan 2011, då LiU delade ut utmärkelsen för första gången.

Prorektor Karin Fälth-Magnusson gjorde sitt bästa för att överrösta den friska höstvinden och förbipasserande Jasplan.

– Det är viktigt att våra studenter får se vad man kan bli när man blir stor. Nu kommer vi att tänka på dig, Mihai, varje gång vi ser en film med häftiga effekter – det är tack vare honom och han är vår alumn. Och du, Kajsa, inspirerar oss genom ditt fantastiskt goda ledarskap, där du bemästrar kaos och får saker att funka.

Efter avtäckningen togs Årets alumner om hand av sina respektive fakulteter fram till dagens stora begivenhet: ceremonin i C-huset. Studenter, medarbetare och alumner samlades utanför sal C4 för mingel, smörgåsar och cider.

Publik Årets alumner 2015Daniel Nilsson och Denice Ortega (bild till höger) läser engelska och hade tagit en paus från pluggandet för att lyssna på Årets alumner.

– Jag behövde göra något annat en stund än att sitta instängd i min bunker, sade Daniel Nilsson skämtsamt.

– Det ska bli intressant att höra en svensk som har blivit så framgångsrik i Hollywood, tillade Denice Ortega.

Ceremonin inleddes med hyllningssånger till Årets alumner av Linköpings studentspex. Karin Fälth-Magnusson och alumniansvarig Camilla Smedberg hälsade välkomna. Sedan intogs scenen av Kajsa Andersson, alumn från Lärarutbildningen och Pedagogiskt arbete.

– Först av allt ett stort och varmt tack. Tack för att jag har fått studera vid LiU, tack för att jag har fått arbeta här och tack för att jag får stå här i dag.

Hon tycker det är fint att hon som skolledare uppmärksammas som Årets alumn men var noga med att påpeka att det inte handlar om någon ”one-woman-show”. Det illustrerades med en bild på Skäggetorpsskolans 101 medarbetare. Varje dag möter de 360 elever från jordens alla hörn – bara 3 procent av dessa har svenska som förstaspråk.

Hon talade om ledarskap och hur viktigt det är att se medarbetarna.

– Människor och möten är min livsnerv och för mig betyder engagemang att ha en stark närvaro. Att ta sig tid även om man har ett pressat schema.

Ett sätt att maximera tiden och samtidigt få in erfarenheter från forskningens värld är att ha möten i form av fokusgruppssamtal. Det blir effektivt och ett tillfälle till lärande för såväl medarbetarna som Kajsa själv. En annan möjlighet till forskningsanknytning är att arbeta i projekt och hon berättade om ett samarbete med Apple för att utveckla användandet av lärplattor i undervisningen.

Ytterligare en framgångsfaktor är att våga visa glädje för uppgiften. Då är det så mycket lättare att nå långt – kanske ända till skolans vision att utbilda framtidens Nobelpristagare.

– Ett jättegarv på jobbet varje dag är ett måste!

Årets alumner 2015 med diplomMihai Aldén, alumn från Civilingenjörsprogrammet i medieteknik, inledde också med att tacka LiU.

– Utan min utbildning härifrån skulle jag inte vara där jag är i dag.

Han berättade hur hans gymnasieklass var på studiebesök på medieteknikprogrammet och han blev så inspirerad av studentprojekten att han var tvungen att komma tillbaka redan dagen efter, då det var öppet hus, för att få se dem igen.

– Det jag minns allra mest från LiU är alla engagerade och hjälpsamma lärare. Man kunde alltid gå till dem och fråga och få hjälp. Det var en ovärderlig resurs som jag utnyttjade väldigt mycket.

Under studietiden byggde han upp en stor portfolio av projekt som öppnade dörrar när han sökte sig till Dreamworks Animation i Los Angeles för att göra examensarbete. Där fick han sedan fast jobb som utvecklare och var med och tog fram verktyget OpenVDB, som används för att skapa avancerade specialeffekter i filmer. Bland annat hade alla de filmer som Oscarsnominerades för bästa visuella effekter 2015 tagit hjälp av OpenVDB.

Tidigare i år uppmärksammades Mihai Aldéns insats med en teknisk Oscar.

– Det var ett bevis på att vi har gjort något som många finner användbart. Väldigt kul, men vi är inte klara.

Nya utmaningar väntar. Bland annat den att artisterna belastas mer och mer med datahantering.

– Vi behöver utveckla verktyg som frigör dem och låter dem vara mer kreativa. Hoppas det finns några studenter på LiU som vill komma och hjälpa oss att lista ut hur det ska gå till.

En gissning är att det är många som är sugna på det och många som känner sig inspirerade av Årets alumner. Det blev i alla fall fullt framme vid podiet när Kajsa och Mihai fått sina diplom, av folk som ville prata med, ställa frågor till och gratulera dem.

Text: Maria Karlberg

Foto: Göran Billeson

Film med Mihai Alden

Film med Kajsa Andersson

Vill du nominera till Årets alumn?

Skicka ditt förslag till camilla.smedberg@liu.se. De ska innehålla alumnens namn, utbildning, en kort beskrivning av vad personen har gjort och en motivering till varför hon eller han förtjänar att bli Årets alumn. Läs mer på www.liu.se/alumni/arets-alumn

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Drygt 30 miljoner kronor från Formas

Nio forskare från Linköpings universitet tilldelas medel från Formas forskarråd. Projekten handlar om allt från digital inkludering och hållbar stadsomvandling till migration av hushållsarbetare.

LiU-forskare bland världens mest citerade

Fyra forskare vid Linköpings universitet har kommit med på den globala listan över de mest citerade forskarna i världen. Resultatet presenteras av företaget Clarivate som varje år lyfter fram forskare med stort inflytande.

Effektiva organiska solceller för utomhusbruk

En liten gästmolekyl på rätt ställe gör det nu möjligt att tillverka energieffektiva organiska solceller i enbart miljövänliga material. Energieffektiviteten ligger över 17 procent och solcellen har också kunnat tillverkats på en större yta.

Markus Heilig: Professor mitt i samhällsdebatten

Diskussioner med de egna döttrarna sporrade honom att skriva den populärvetenskapliga boken Hon, han och hjärnan. Och i höstas spelade han en stor roll i SVT-serien Från savannen till Tinder. ”Jag älskar att berätta”, säger Markus Heilig.

LiU utreder kompetenscentrum för hållbar industri

Forskare vid LiU har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett nytt kompetenscentrum för framtidens hållbara industri. Konkurrensen är hård, men chanserna bedöms ändå som goda för att centret ska kunna bli verklighet inom några år.

Per Staffan Boström, 75, disputerar på LiU

Efter ett helt yrkesliv i svenska storföretag och 15 års forskarstudier är det äntligen dags. Nu disputerar Per Staffan Boström, 75, på sin avhandling i industriell ekonomi. ”Du blir aldrig för gammal för forskning”, säger han.

Metod avslöjar kemikaliers oönskade biologiska effekter

Hur påverkas vår hälsa av föroreningar och andra kemikalier som vi exponeras för? LiU-forskare har använt en metod för att identifiera vilka proteiner i kroppen som påverkas av kemikalier. Metoden skulle kunna användas för att i ett tidigt skede upptäcka att ett ämne kan ha biologiska effekter i en organism.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-26