Göm menyn

Sara Baumgarten och Matilda Nilsson

Arbetslivet lockar

Sara Baumgarten, Matilda Nilsson och deras kurskamrater är Sveriges första civilingenjörer i energi - miljö - management, ingenjörer som vill kunna göra skillnad.

Sara Baumgarten och Matilda Nilsson sliter som bäst med den sista analysfasen i sitt examensarbete som handlar om industriell symbios - det vill säga hur överskott eller spill från en industri kan bli en nyttig råvara i nästa. Tillsammans har de tagit fram en modell för hur företag kan skapa affärer genom att utnyttja industriell symbios. 

Likt ett antal av sina kurskamrater har de också fått sina första jobb, spännande jobb som traineer, där det också ingår utlandstjänstgöring.

- Det har varit jätteroliga år på LiU, allt ifrån de första veckornas Nolle-P när vi fick lära känna varandra i klassen till idag. Men nu ser jag verkligen fram emot att få komma ut och jobba, säger Sara Baumgarten.

Under utbildningens gång har studenterna fått specialisera sig åt lite olika håll; energi, miljö respektive management. Både Sara Baumgarten och Matilda Nilsson har valt miljö-spåret. Trots det flyttar Sara i juni till Oslo och en tjänst på energibolaget Statkraft. Trainee-delen är tvåårig och här ingår såväl arbete på huvudkontoret i Oslo, som arbete på något av Statkrafts kontor utanför Norge.

- Det arbetsgivarna verkar uppskatta är att vi har ett systemperspektiv och kan fungera som en brygga mellan olika yrkesroller. Vi har fått en bra bas att stå på, säger hon.

Matilda Nilsson valde Linköping och en trainee-tjänst på Trafikverket. Hon ska arbeta som projektingenjör inom järnväg.

- I tjänsten ingår också möjligheten att arbeta i något utvecklingsland under sex veckor och även det ser jag fram emot, säger hon.

Båda upplever att det funnits ett stort intresse för deras kompetens ute i näringslivet - såväl i samband med projektkurser som när de sökt examensarbete, och många kurskamrater har fått jobb, trots att det ännu är flera veckor kvar av terminen.

- Vi har fått höra att det finns ett behov av oss och av det systemperspektiv vi har med oss. Nu vet vi att det stämmer och vi har blivit väldigt väl bemötta, säger Matilda Nilsson.

I sitt examensarbete har de tagit fram en affärsmodell för hur företag kan jobba för att skapa affärer genom industriell symbios på regional nivå och därmed också bidra till den regionala utvecklingen. Det konkreta exempel de utgår ifrån är Econova i Åby, som både mäklar och återvinner resurser.

Affärsmodellen har de tagit fram genom att studera förutsättningarna - hinder och framgångsfaktorer - för utveckling av industriell symbios med exempel tagna från företag runtom i Europa. De har studerat faktorer som vad det är företaget erbjuder sina kunder, vilka kunder de vänder sig till, vilka kanaler de använder sig av och hur relationen till kunderna ser ut. Till det kommer nyckelaktiviteter, behov av resurser och behovet av samarbetspartners, med mera.

Modellen har de testat i Örebro med omnejd där den är utvärderad såväl av företag som av kommuner.

- Nu är vi mitt i analysfasen, men det verkar som vår modell har potential och att det går att skapa affärer med hjälp av industriell symbios, säger Matilda Nilsson.

Om de rekommenderar andra att läsa till civilingenjör i Energi - miljö - mangament?

- Ja, självklart, svarar de båda tveklöst, det är en bra och intressant utbildning,  Linköping är en fantastisk studentstad och utbildningen leder till spännande jobb där man kan göra skillnad!

För båda hoppas och tror att de ska kunna göra verklig nytta, bli viktiga brickor i utvecklingen mot bättre resursutnyttjande, hållbar samhällsplanering och regional utveckling.

Relaterade länkar

Civilingenjör i Energi, miljö och management

 

Monica Westman Svenselius 2014-05-27

monica.westman@liu.se


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

LiU startar ny internationell civilekonomutbildning

Medan andra lärosäten drar ned på sina internationella civilekonomutbildningar gör LiU tvärt om. Sedan flera år finns flera inriktningar mot moderna språk och höst startar en helt ny inriktning mot engelska. ”Det bästa av två världar”, säger den ansvarige.

Regeringen vill inrätta myndighet för utredningar av forskningsfusk

– Det är bra att man nu föreslår ändringar för att hanteringen av misstänkt oredlighet behandlas rättssäkert och lika oavsett lärosäte, säger rektor Helen Dannetun om regeringens förslag att inrätta en statlig myndighet som ska utreda forskningsfusk.

Samverkan ska skapa hållbart boende

Hur löser man energiförsörjningen i en helt ny stadsdel med 3000 bostäder? Hur kan kommun, energibolag och fastighetsägare samarbeta på bästa sätt? Och hur samordnar man smarta lösningar på fastighetsnivå till en bra helhet? De frågorna ska forskare och studenter på LiU hjälpa till att besvara.

Lantbruket en garant för fred och frihet

Det krävs en omvärdering av lantbrukets roll i samhällsdebatten. Nu behövs en storsatsning på innovationer, såväl för att mätta världens ökande befolkning som att undvika ännu fler krig och kriser, skriver LiU-forskaren Per Frankelius i tidskriften Lancet.

Han får fler att fatta matte

Det började med hjälp till klasskompisarna, fortsatte med vikariat som mattelärare och eget läxhjälpsföretag. Nu har LiU-studenten Björn Runow en egen Youtube-kanal där han i korta klipp förklarar matematikens mysterier.

Från LiU-student till minister

Åsa Lindhagen läste till civilingenjör på Linköpings universitet. Drygt tio år senare är hon jämställdhetsminister. Hon ger dagens studenter rådet att ibland stanna upp och reflektera.

Högtidlig invigning med överraskningar

Så där ja! Med tal, mingel, fanfar och ett par rejäla överraskningar invigdes forskningsprogrammet Agtech på onsdagskvällen. Planerna för framtiden är stora.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: Thu Mar 21 13:38:25 CET 2019