Göm menyn

Sara Baumgarten och Matilda Nilsson

Arbetslivet lockar

Sara Baumgarten, Matilda Nilsson och deras kurskamrater är Sveriges första civilingenjörer i energi - miljö - management, ingenjörer som vill kunna göra skillnad.

Sara Baumgarten och Matilda Nilsson sliter som bäst med den sista analysfasen i sitt examensarbete som handlar om industriell symbios - det vill säga hur överskott eller spill från en industri kan bli en nyttig råvara i nästa. Tillsammans har de tagit fram en modell för hur företag kan skapa affärer genom att utnyttja industriell symbios. 

Likt ett antal av sina kurskamrater har de också fått sina första jobb, spännande jobb som traineer, där det också ingår utlandstjänstgöring.

- Det har varit jätteroliga år på LiU, allt ifrån de första veckornas Nolle-P när vi fick lära känna varandra i klassen till idag. Men nu ser jag verkligen fram emot att få komma ut och jobba, säger Sara Baumgarten.

Under utbildningens gång har studenterna fått specialisera sig åt lite olika håll; energi, miljö respektive management. Både Sara Baumgarten och Matilda Nilsson har valt miljö-spåret. Trots det flyttar Sara i juni till Oslo och en tjänst på energibolaget Statkraft. Trainee-delen är tvåårig och här ingår såväl arbete på huvudkontoret i Oslo, som arbete på något av Statkrafts kontor utanför Norge.

- Det arbetsgivarna verkar uppskatta är att vi har ett systemperspektiv och kan fungera som en brygga mellan olika yrkesroller. Vi har fått en bra bas att stå på, säger hon.

Matilda Nilsson valde Linköping och en trainee-tjänst på Trafikverket. Hon ska arbeta som projektingenjör inom järnväg.

- I tjänsten ingår också möjligheten att arbeta i något utvecklingsland under sex veckor och även det ser jag fram emot, säger hon.

Båda upplever att det funnits ett stort intresse för deras kompetens ute i näringslivet - såväl i samband med projektkurser som när de sökt examensarbete, och många kurskamrater har fått jobb, trots att det ännu är flera veckor kvar av terminen.

- Vi har fått höra att det finns ett behov av oss och av det systemperspektiv vi har med oss. Nu vet vi att det stämmer och vi har blivit väldigt väl bemötta, säger Matilda Nilsson.

I sitt examensarbete har de tagit fram en affärsmodell för hur företag kan jobba för att skapa affärer genom industriell symbios på regional nivå och därmed också bidra till den regionala utvecklingen. Det konkreta exempel de utgår ifrån är Econova i Åby, som både mäklar och återvinner resurser.

Affärsmodellen har de tagit fram genom att studera förutsättningarna - hinder och framgångsfaktorer - för utveckling av industriell symbios med exempel tagna från företag runtom i Europa. De har studerat faktorer som vad det är företaget erbjuder sina kunder, vilka kunder de vänder sig till, vilka kanaler de använder sig av och hur relationen till kunderna ser ut. Till det kommer nyckelaktiviteter, behov av resurser och behovet av samarbetspartners, med mera.

Modellen har de testat i Örebro med omnejd där den är utvärderad såväl av företag som av kommuner.

- Nu är vi mitt i analysfasen, men det verkar som vår modell har potential och att det går att skapa affärer med hjälp av industriell symbios, säger Matilda Nilsson.

Om de rekommenderar andra att läsa till civilingenjör i Energi - miljö - mangament?

- Ja, självklart, svarar de båda tveklöst, det är en bra och intressant utbildning,  Linköping är en fantastisk studentstad och utbildningen leder till spännande jobb där man kan göra skillnad!

För båda hoppas och tror att de ska kunna göra verklig nytta, bli viktiga brickor i utvecklingen mot bättre resursutnyttjande, hållbar samhällsplanering och regional utveckling.

Relaterade länkar

Civilingenjör i Energi, miljö och management

 

Monica Westman Svenselius 2014-05-27

monica.westman@liu.se


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Bygger datalabb för AI-utveckling på medicinska bilder från SCAPIS

Samma teknik som utnyttjas för att göra deepfake-videor ska användas av forskare till att skapa AI-genererade medicinska bilder. De syntetiserade bilderna ska representera data från SCAPIS-studien om hjärt- och lungsjukdom och kunna användas till forskning om AI-lösningar för vården.

AI- forskning i väntans tider

EU-kommissionen har nyligen stakat ut vägen för en gemensam satsning på artificiell intelligens. ”Detta ligger helt i linje med de tankar vi har framfört inom det Europeiska forskarnätverket CLAIRE”, säger LiU-forskaren Fredrik Heintz.

Hur ska vi bygga förtroende för robotarna?

Redan idag används artificiell intelligens på många områden för att underlätta människans jobb, exempelvis i produktion och vid beslutsfattande. Men framöver kan AI även komma att användas för att vårda människor, och då är det robotar som ska göra jobbet. Två forskare vid Linköpings universitet ska leda ett nytt projekt om förtroende och tillit i förhållandet mellan människa och robot.

LiU-studenter bäst i Sverige på företagsvärdering

Professionella aktieanalytiker sätter ”behåll” eller ”köp”, men studenterna
från LiU rekommenderar ”sälj” för bygghissföretaget Alimak. Med den analysen har de precis vunnit SM i företagsvärdering för ekonomistudenter.

Humanistdygnet vill få oss att tänka nya tankar

Nu är det dags igen. Lördag den 19 september kommer kårhuset Kollektivet i Linköping att fyllas med humanister. I tolv timmar kommer föreläsningar och panelsamtal kring vetenskap och kultur att varvas med musik, dans, konst och teater.

Kandidat till rektor för Linköpings universitet presenteras för samråd

Universitetsstyrelsens rekryteringsgrupp har beslutat att för samråd om ny rektor föra fram professor Jan-Ingvar Jönsson, Linköpings universitet.

Ämneslärarprogrammen vid LiU bland de bästa i landet

Vid Universitetskanslersämbetets granskning av landets ämneslärarutbildningar får Linköpings universitet fortsatt toppbetyg. Statistiken visar att LiU är det enda lärosätet som fått godkänt för sin ämneslärarutbildning i matematik, åk 7-9.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-02-27