Göm menyn

Chefsveterinär med uppdrag att bygga upp

Med Anne Halldén Waldemarson har LiU fått en ny chefsveterinär. Dessutom är hon prisbelönt som pedagog och själv tänker hon aldrig sluta lära sig nytt.

Anne Halldén Waldemarson, porträttUnder våren 2011 fick hon pris av de biomedicinska studenterna på Karolinska Institutet för att hon är en så bra lärare, med prispengar hon tänkte använda för att lära sig mer pedagogik.
Hennes förmåga att få kursdeltagare på alla nivåer att diskutera angelägna frågor om försöksdjurens välfärd fann studenterna särskilt berömvärt.

Ett knappt halvår senare ser hon sig nu om i ett nytt arbetsrum på Campus HU.

Det var en annons från LiU om försöksdjursveterinär som fångade henne. Planerna på de helt nya, större och mer ändamålsenliga anläggningar och laboratorier för försöksdjur som LiU kommer att sätta i verket de närmaste åren kunde hon inte motstå.

– Kan det bli roligare än att få vara med och bygga upp? Att för en gångs skull vara på båten redan från början, säger Anne Halldén Waldemarson.

Hon är i princip klar med en utbildning i försöksdjursvetenskap som ger henne en specialisttitel, Felasa D (Felasa står för Federation of European Animal Science Associations), och är nationellt aktiv i inom försöksdjurssektionen i Sveriges Veterinärmedicinska Sällskap inom Veterinärförbundet.

Anne Halldén Waldemarson värvades som försöksdjursveterinär till Karolinska Institutet efter att ha arbetat som distriktsveterinär i Stockholm.
– Försöksdjursvetenskapen blev ett sätt att gå vidare, den handlar nämligen om allt. Från etiska ställningstagande och projekthantering till djurhållning och byggteknik. Därtill kommer undervisningen för studenter, forskare och forskningsledare och för djurskötarna.

Nu ser hon fram emot att få pendla mellan perspektiven; hålla helhetssynen och få dyka ned i planritningar och detaljer, diskutera arbetsflöden i de kommande djurlabben, ha koll på korsvägar mellan smutsigt och rent, få arkitekter och byggtekniker att förstå att djur behöver en helt annan luftfuktighet och ventilation än folk. För att ta några exempel.

Det är noga av flera skäl.
– Dels är det djurskyddet. Har vi tagit försöksdjur i bruk, ska de ha bästa möjliga miljö, oavsett djurslag. Dels måste alla tänkbara felkällorna minimeras för att forskningsresultaten ska bli tillförlitliga.

Försöksdjur måste med andra ord må bra och hållas sunda.

– I allmänhet är de friskare än våra vanliga husdjur, säger Anne Halldén Waldemarson.

Hon är tidigt med i planeringen av försöken, ger sina synpunkter på forskningsansökningarna och ser till att kraven på djurskydd uppfylls. För att förutse konsekvenserna av nya försök krävs ibland omfattande kunskapsinhämtning och en hel del fantasi.

Det är viktigt att forskarna utgår från rätt modeller.
– I de här sammanhangen talar man om tre R: Reduce, att tänka först så att så få djur som möjligt behöver användas. Vad kommer att ge det säkraste resultatet? Tre kaniner eller tusen möss? Som veterinär ser jag till varje individ, inte till djurslag. Refine, det innebär att man förfinar metoderna och ger adekvat utbildning. Alla inblandade ska ha klart för sig vilken behandling djuren behöver och när. Till exempel smärtlindring.

Det tredje R:et står för replace, att inte använda levande djur om det finns alternativa metoder, som datamodeller, odlade celler – eller zebrafiskägg. LiU är ett av få universitet som sedan början av året bygger upp ett nytt labb med just de snabbreproducerande zebrafiskarna.

Det gått sådär två månader sedan Anne Halldén Waldemarson började på LiU. Dagarna har snabbt blivit sprängfyllda.

– Bland annat inrättar jag nya driftsrutiner för det befintliga djurhuset, rutinerna för skötsel och försök som måste innefatta ständiga uppdateringar. De ska sedan kunna appliceras på de nya anläggningarna. Vi gör hälsoinventeringar en gång i kvartalet och några dagar i veckan handlar jobbet om vanlig djursjukvård.

Mycket tid går åt till pappersexercisen kring de destinationsuppfödda försöksdjuren, vilka utgör majoriteten. Varje import följs av dokumentation två år tillbaka och på plats ska alla individer journalföras och dokumenteras.

Jobbet innebär också en hel del undervisning i försöksdjursvetenskap. Alla som på något vis har kontakt med djuren eller har någon form av inverkan på deras liv måste ha gått igenom en utbildning.
– Från professorer till studenter och djurvårdare. Men att lära ut är nog bland det roligaste jag vet. Kanske för att jag själv alltid haft en sådan kunskapstörst.

Anne Halldén Waldemarsons yrkesbana har varit minst sagt krokig. En start som finmekaniker inom dentalteknik, därefter utbildning till undersköterska och mentalvårdare. Några år som terapibiträde för senildementa hade hon också bakom sig innan hon kompletterade på komvux för att bli veterinär.

– Det var drömjobbet. Och nej, jag har inte några betänkligheter mot att jobba med försöksdjur. Det vore att hyckla: det mesta av medicinsk behandling bygger på forskning med djurförsök. Också veterinärmedicinen. Jag hade aldrig kunnat ge sällskapsdjur bra behandling om inte djurförsök funnits.

Nu ser hon fram emot att få vara med om uppbyggnaden av nya försöksdjursanläggningar på LiU och att få styra allt så det blir så bra det går.

Sedan 2011 finns LiU:s hantering kring djurförsök samlat i nytt Centrum för Biomedicinska resurser, under ledning av Heriberto Rodriguez-Martinez, professor vid Institutionen för klinisk och experimentell medicin.

Mer information om djurförsök

Text och bild: Gunilla Pravitz

2011-10-27

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Nytt nyhetsbrev om forskning och samverkan vid LiU

I nyhetsbrevet "Forskning och samhälle - nyheter från Linköpings universitet" får du ta del av det senaste inom forskning och samverkan på Linköpings universitet. Genom att prenumerera får du också inbjudningar till intressanta seminarier och konferenser som kopplar till forskning och samverkan i regionen.

De programmerar framtidens kollega

Vad innebär det att jobba som ingenjör? Det får förstaårsstudenterna på Yi-programmet ta reda på genom ett första tekniskt utvecklingsprojekt – att programmera den samarbetande roboten Yumi från ABB.

Blålysande framsteg för lysdiod i perovskit

Forskare vid Linköpings universitet har utvecklat lysdioder baserat på perovskiter som effektivt avger blått ljus. ”Jag ser det som ett genombrott”, säger LiU-professorn Feng Gao. Upptäckten kan på sikt leda till billig och energieffektiv belysning.

Besöksmaterial om nationalparker ger en problematisk bild av människa och natur

Pandemin har fått många svenskar att bege sig ut i skog och mark och inte minst nationalparkerna har varit välbesökta. LiU-forskare har studerat besöksinformation om svenska nationalparker och resultatet visar att materialet – kanske motsatt sitt syfte – späder på föreställningen om att människan inte är en del av naturen. Nationalparkerna framställs främst som isolerade tillflyktsorter dit man kan fly för att undkomma samhället.

Allmänheten har svårt att uppskatta allvaret i blodförlust

I händelse av en olycka är reaktionen hos den som råkar befinna sig närmast viktig. Forskare har undersökt om allmänheten uppfattar allvaret när en person i deras närhet börjar blöda och om de kan uppskatta hur mycket personen blöder. Resultatet visade en skillnad som hade med offrets kön att göra – hos blödande kvinnor underskattades både blodförlust och livshotande skador. Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften PLoS One.

Kultur och global rättvisa i fokus för kandidatprogrammet Globala studier

Vilken roll spelar kultur i globaliseringen? I det nya kandidatprogrammet Globala studier vid Linköpings universitet är kulturfrågorna centrala. Programmet startar hösten 2021 och ger studenterna grundläggande kunskaper i interkulturella relationer och kulturpolitik i en global kontext, utvecklingsarbete, mänskliga rättigheter, social och ekologisk hållbarhet, migration och global rättvisa.

Forskare kritiska till covid-19-modeller

Rapporter från universitetet Imperial College angående spridningen och effekterna av covid-19 påverkade starkt politiken i flera av Europas länder. Men modellerna som utgjorde underlag har stora brister och kan inte användas för att dra de publicerade slutsatserna, skriver forskare från bland annat Linköpings universitet i Nature.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-01-15