Göm menyn

Allt kan hända efter LiU

Career talks med tre LiU-alumner
Våga ta de chanser som kommer, vårda vännerna från studietiden och ta det lugnt – det ordnar sig även om det inte blir som du trodde. Det var några av råden till studenter från de tre alumner som medverkade i årets Career talks den 7 maj.

Carina Mårlind är civilingenjör i maskinteknik, har gjort en internationell karriär och ansvarar nu för kassa- och betallösningar när H&M går in i nya länder. Mattias Bergbom är civilingenjör i medieteknik och fick efter utbildningen jobb i Hollywood, men har flyttat hem och arbetar med webbutveckling av livesändningar. Lina Broberg är barnmorska på sin drömarbetsplats, förlossningen.

För andra året i rad hade sal C2 genomgått en makeover och förvandlats till ett vardagsrum där moderatorn Marcus Höök tog emot sina gäster. Publiken bestod till största delen av studenter, men även medarbetare och en och annan alumn fanns på plats i den nästan fullsatta salen.

Dags för Career talksFörst ut i soffan var Carina Mårlind. Hon valde maskin för att det var en bred utbildning och gick vidare till exjobb på Scania och traineeprogram på ABB. Strategiska val för cv:t, som samtidigt kändes rätt i magen.

– Jag funderade mycket på vad jag ville jobba med egentligen. Det är ju skitsvårt, hur ska man veta det? Så för mig var traineeprogrammet på ABB en jättebra start. Där fick jag testa olika saker och även jobba utomlands. Jag var i USA mitt under pågående presidentvalskampanj och rörde mig från San Fransisco, där nästan alla höll på Obama, till Houston där ropen skallade: ”McCain, McCain!” – det var en upplevelse!

USA blev också hemmaplan för Mattias Bergbom, nästa alumn att komma in på scenen. Han gjorde ett utbytesår på Stanford, ”en inspirerande men extrem miljö där alla – förutom vi svenskar som bara dyker upp – har jobbat hela sitt liv för att komma dit”. I slutet av utbildningen åkte han till Los Angeles för exjobb inom effektindustrin. Han tänkte sig explosioner, rök, eld och vatten.

– Och så kom jag dit och fick höra: ”du ska titta på hur hår rör sig”.

– Du blev lite putt? inflikade moderatorn Marcus Höök.

– Kanske lite, erkände Mattias. Men det var bara att köra på och göra sitt bästa.

Det räckte till en anställning i teamet som jobbade med Brad Pitts hår i filmen Benjamin Buttons otroliga liv, där Pitts karaktär åldras baklänges.

– På den riktigt gamle Brad Pitt är allt hår digitalt. Vi gjorde näshår, skägg, ögonbryn, ögonhår…

Resten är historia, i form av en Oscar för bästa specialeffekter.

Att hon skulle bli barnmorska visste Lina Broberg redan i femtonårsåldern. Vägen dit gick via sjuksköterskeutbildning och sedan barnmorskeutbildning vid LiU.

– Kände du stress när du skulle ut? frågade Marcus Höök, apropå de funderingar som både Carina och Mattias haft, ”kommer jag att få jobb?”.

– Inte över att hitta ett jobb, eftersom det är stor brist på vårdpersonal och i synnerhet barnmorskor. Däremot över att komma ut och göra det på riktigt, sade Lina.

Men hon konstaterade att det inte behöver vara dåligt att vara nervös inför första jobbet.

Fullsatt vid Career talks– Det gör att du är på tårna och ger det allra bästa du har.

Hon hade också stöd från några kursare som började jobba samtidigt. De träffades för en informell lunch en gång i månaden och pratade om jobbet, vad de tyckte var svårt och så vidare.

– Det kan jag verkligen rekommendera – har man bondat och blivit vänner ska man hålla kvar kontakten.

– Ja, det önskar jag att jag hade gjort mer, instämde Mattias.

– Där underlättar ju Facebook och Linkedin, just när det gäller att hålla koll på vad folk gör. Adda alla du kan, sade Carina.

Som projektledare vid H&M:s expansion på nya marknader kunde hon berätta om stora happenings med kändisar, som Lady Gaga vid invigningen av en ny butik på Manhattan.

– Varumärket är jättestort. Det är köer runt hela kvarteret, kravallstaket, folk rusar in och rycker i kläderna. Det är sådan hausse, så häftigt att se.

– Vad är karriär för er? frågade Marcus Höök.

– Att göra saker jag tycker är kul och fortsätta utmana mig själv, sade Carina Mårlind.

– Att utvecklas i sitt yrke. Det går faktiskt även om man jobbar på samma ställe. Efter tio år i förlossningsvården har jag fler och mer komplicerade arbetsuppgifter, sade Lina Broberg.

Och apropå karriär: hur kan man byta Hollywood och Brad Pitt mot Norrköping?

– Jag fick en svensk fru och ville bilda familj. Los Angeles är kanske inte bästa stället för barn, sade Mattias Bergbom.

– Jag har inte alltid satt karriär och pengar främst utan fattat beslut med hjärtat. Det är jag stolt över.

I sitt nuvarande jobb på startupföretaget Swarmplanet arbetar han bland annat med att anställa folk. Vad ska man tänka på när man söker sitt första jobb?

– En personlig rekommendation väger tyngre än allt annat, sade Mattias. Det är viktigt att ha en bra profil på Linkedin, men det är snarast ett grundkrav. Var snäll, trevlig och ödmjuk.

Carina fyllde på:

– Du kan räkna med att din blivande arbetsgivare googlar dig, så googla dig själv och se vad som kommer upp. Det kan till exempel finnas foton på Facebook som du bör plocka bort.

Och den där stressen de kände över att välja rätt, den kan man släppa. Mattias igen:

– Du får med dig viktiga saker från universitetet, absolut. Men det är inte avgörande att du har läst en viss kurs, eller fått MVG. Ute i arbetslivet är det andra saker som räknas. Där säger de, bra, du har en civilingenjörsutbildning. Hur är du i team? Vad har du för personliga egenskaper? Hur lätt tar du till dig ny kunskap?

Det ordnar sig. Det var de överens om. Man måste inte veta från början precis vad man vill göra. Det blir förmodligen inte som man tänkt sig ändå. Inte ens för Lina Broberg, som visste vad hon skulle jobba med, men inte hur det skulle bli.

– Även om du inte vet vad du vill göra, kommer dina val att göra att du växer, sade Carina Mårlind.

– Så är det, instämde Mattias Bergbom. Det du pluggar är en start – sedan kan precis vad som helst hända!

Text: Maria Karlberg

Foto: Göran Billeson

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Bygger datalabb för AI-utveckling på medicinska bilder från SCAPIS

Samma teknik som utnyttjas för att göra deepfake-videor ska användas av forskare till att skapa AI-genererade medicinska bilder. De syntetiserade bilderna ska representera data från SCAPIS-studien om hjärt- och lungsjukdom och kunna användas till forskning om AI-lösningar för vården.

AI- forskning i väntans tider

EU-kommissionen har nyligen stakat ut vägen för en gemensam satsning på artificiell intelligens. ”Detta ligger helt i linje med de tankar vi har framfört inom det Europeiska forskarnätverket CLAIRE”, säger LiU-forskaren Fredrik Heintz.

Hur ska vi bygga förtroende för robotarna?

Redan idag används artificiell intelligens på många områden för att underlätta människans jobb, exempelvis i produktion och vid beslutsfattande. Men framöver kan AI även komma att användas för att vårda människor, och då är det robotar som ska göra jobbet. Två forskare vid Linköpings universitet ska leda ett nytt projekt om förtroende och tillit i förhållandet mellan människa och robot.

LiU-studenter bäst i Sverige på företagsvärdering

Professionella aktieanalytiker sätter ”behåll” eller ”köp”, men studenterna
från LiU rekommenderar ”sälj” för bygghissföretaget Alimak. Med den analysen har de precis vunnit SM i företagsvärdering för ekonomistudenter.

Humanistdygnet vill få oss att tänka nya tankar

Nu är det dags igen. Lördag den 19 september kommer kårhuset Kollektivet i Linköping att fyllas med humanister. I tolv timmar kommer föreläsningar och panelsamtal kring vetenskap och kultur att varvas med musik, dans, konst och teater.

Kandidat till rektor för Linköpings universitet presenteras för samråd

Universitetsstyrelsens rekryteringsgrupp har beslutat att för samråd om ny rektor föra fram professor Jan-Ingvar Jönsson, Linköpings universitet.

Ämneslärarprogrammen vid LiU bland de bästa i landet

Vid Universitetskanslersämbetets granskning av landets ämneslärarutbildningar får Linköpings universitet fortsatt toppbetyg. Statistiken visar att LiU är det enda lärosätet som fått godkänt för sin ämneslärarutbildning i matematik, åk 7-9.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-02-27