Göm menyn

Brett spektrum av mänskligt vetande

Innan inmarsch
Inmarsch med fana i Crusellhallen
Övermarskalk Gabriella Albert
scenen med installandi och promovendi
Promovendi på Hälsouniversitetet lyfter på hattarna
Mingel. Selina Mårdh, Filosofisk fakultet
Mingel. Mikael Pihl, Hälsouniversitetet
Karin Axelsson, promotor för Filosofiska fakulteten och Utbildningsvetenskap sätter på sig hatten
Orkester med solist
Hattar, program och ett glas champagne
Agneta Gultz, professor i kognitionsvetenskap, installeras
Rektor Helen Dannetun på scenen
Margareta Engvall, Utbildningsvetenskap, mottar kransen från Karin Axelsson
Översikt över scenen från publikplats

– Ni utgör en viktig del av vår framtid, konstaterade rektor Helen Dannetun när hon riktade sig till de tio nya professorer, sju nya hedersdoktorer och 42 nya doktorer som hedrades vid vårens akademiska högtid.

Den ägde rum i Crusellhallen i Linköping fredagen den 9 maj. På scenen, under de svävande installationer som symboliserar universitetets fakulteter, representerade de högtidsklädda ett brett spektrum av mänskligt vetande.

 – Idag är det allmänt accepterat att högre utbildning och forskning tillhör de mest kraftfulla instrumenten för en god utveckling och en hållbar framtid, påpekade rektor Dannetun i sitt förord.

Så med insignierna på sin nya akademiska värdighet fick de nya professorerna, hedersdoktorerna och doktorerna vandra nedför parnassen för att axla sitt vidare ansvar för morgondagen.

Med lagerkransarna, grekernas segersymboler. Hattarna, urgamla symboler för makt och frihet. Ringen, cirkeln som tecken på det oändliga vetandet. Och diplomet, mästarbrevet.

Också i sitt högtidstal riktade sig rektor Helen Dannetun mot framtiden. Hon gladde sig åt höstens stora söktrycket från blivande studenter som ligger ett par procent över rikssnittet, talade om LiU:s höga ambitioner när det gäller utbildningarnas kvalité och pedagogisk utveckling och konstaterade att LiU fortsatt utbildar för mer pengar än vad staten ger i anslag.

– Vi har mer att ge och LiU behöver större anslag för att kunna starta ett antal nya kurser och program, sade rektor som fortsatte med att ge några korta glimtar av kommande satsningar, bland annat på Välfärdens utmaningar.

– Med utgångspunkt i befintlig stark forskning som finns idag inom exempelvis äldre och åldrande, etnicitet och migration kopplat till samhällsstruktur och utveckling, logistik och visualisering, finns en stor potential för en samlad forskningsansats mot ett område med mycket stor samhällsrelevans, nämligen den kraftigt växande andelen av äldre i samhället. Här behövs inte bara ny forskning, här behövs också ny utbildning.

Medverkade vid installations- och promotionshögtiden gjorde Linköpings akademiska orkester, LAO, under ledning av biträdande director musices Merete Ellegaard och med mezzosopranen Helena Ranada Matstoms som solist.

Orkestern framförde bland annat musik av Händel, Ture Rangström och Georges Bizet. Naturligtvis hördes också de ”Fanfarer för Linköpings universitet” som director musices Hans Lundgren komponerat 1995.

På bildspelet syns: inmarschen; övermarskalk Gabriella Albert; scenen med hedersdoktorer; installandi och promovendi; promovendi på Hälsouniversitetet lyfter på hattarna; doktor Selina Mårdh, Filosofisk fakultet; doktor Mikael Pihl, Hälsouniversitetet; Karin Axelsson, promotor för Filosofiska fakulteten och Utbildningsvetenskap; Linköpings akademiska orkester med solisten Helena Ranada Matstoms; Agneta Gultz, ny professor i kognitionsvetenskap; hedersdoktorer och professorer på Filosofisk fakultet, rektor Helen Dannetun på scen, Margareta Engwall, promovendi Utbildningsvetenskap mottar sin krans, översikt över scenen från publikplats.

Se film från högtiden 2014

Bilder: Magnus Johansson
Text: Gunilla Pravitz

2014-05-12
 


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Bygger datalabb för AI-utveckling på medicinska bilder från SCAPIS

Samma teknik som utnyttjas för att göra deepfake-videor ska användas av forskare till att skapa AI-genererade medicinska bilder. De syntetiserade bilderna ska representera data från SCAPIS-studien om hjärt- och lungsjukdom och kunna användas till forskning om AI-lösningar för vården.

AI- forskning i väntans tider

EU-kommissionen har nyligen stakat ut vägen för en gemensam satsning på artificiell intelligens. ”Detta ligger helt i linje med de tankar vi har framfört inom det Europeiska forskarnätverket CLAIRE”, säger LiU-forskaren Fredrik Heintz.

Hur ska vi bygga förtroende för robotarna?

Redan idag används artificiell intelligens på många områden för att underlätta människans jobb, exempelvis i produktion och vid beslutsfattande. Men framöver kan AI även komma att användas för att vårda människor, och då är det robotar som ska göra jobbet. Två forskare vid Linköpings universitet ska leda ett nytt projekt om förtroende och tillit i förhållandet mellan människa och robot.

LiU-studenter bäst i Sverige på företagsvärdering

Professionella aktieanalytiker sätter ”behåll” eller ”köp”, men studenterna
från LiU rekommenderar ”sälj” för bygghissföretaget Alimak. Med den analysen har de precis vunnit SM i företagsvärdering för ekonomistudenter.

Humanistdygnet vill få oss att tänka nya tankar

Nu är det dags igen. Lördag den 19 september kommer kårhuset Kollektivet i Linköping att fyllas med humanister. I tolv timmar kommer föreläsningar och panelsamtal kring vetenskap och kultur att varvas med musik, dans, konst och teater.

Kandidat till rektor för Linköpings universitet presenteras för samråd

Universitetsstyrelsens rekryteringsgrupp har beslutat att för samråd om ny rektor föra fram professor Jan-Ingvar Jönsson, Linköpings universitet.

Ämneslärarprogrammen vid LiU bland de bästa i landet

Vid Universitetskanslersämbetets granskning av landets ämneslärarutbildningar får Linköpings universitet fortsatt toppbetyg. Statistiken visar att LiU är det enda lärosätet som fått godkänt för sin ämneslärarutbildning i matematik, åk 7-9.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-02-27