Göm menyn

Brett spektrum av mänskligt vetande

Innan inmarsch
Inmarsch med fana i Crusellhallen
Övermarskalk Gabriella Albert
scenen med installandi och promovendi
Promovendi på Hälsouniversitetet lyfter på hattarna
Mingel. Selina Mårdh, Filosofisk fakultet
Mingel. Mikael Pihl, Hälsouniversitetet
Karin Axelsson, promotor för Filosofiska fakulteten och Utbildningsvetenskap sätter på sig hatten
Orkester med solist
Hattar, program och ett glas champagne
Agneta Gultz, professor i kognitionsvetenskap, installeras
Rektor Helen Dannetun på scenen
Margareta Engvall, Utbildningsvetenskap, mottar kransen från Karin Axelsson
Översikt över scenen från publikplats

– Ni utgör en viktig del av vår framtid, konstaterade rektor Helen Dannetun när hon riktade sig till de tio nya professorer, sju nya hedersdoktorer och 42 nya doktorer som hedrades vid vårens akademiska högtid.

Den ägde rum i Crusellhallen i Linköping fredagen den 9 maj. På scenen, under de svävande installationer som symboliserar universitetets fakulteter, representerade de högtidsklädda ett brett spektrum av mänskligt vetande.

 – Idag är det allmänt accepterat att högre utbildning och forskning tillhör de mest kraftfulla instrumenten för en god utveckling och en hållbar framtid, påpekade rektor Dannetun i sitt förord.

Så med insignierna på sin nya akademiska värdighet fick de nya professorerna, hedersdoktorerna och doktorerna vandra nedför parnassen för att axla sitt vidare ansvar för morgondagen.

Med lagerkransarna, grekernas segersymboler. Hattarna, urgamla symboler för makt och frihet. Ringen, cirkeln som tecken på det oändliga vetandet. Och diplomet, mästarbrevet.

Också i sitt högtidstal riktade sig rektor Helen Dannetun mot framtiden. Hon gladde sig åt höstens stora söktrycket från blivande studenter som ligger ett par procent över rikssnittet, talade om LiU:s höga ambitioner när det gäller utbildningarnas kvalité och pedagogisk utveckling och konstaterade att LiU fortsatt utbildar för mer pengar än vad staten ger i anslag.

– Vi har mer att ge och LiU behöver större anslag för att kunna starta ett antal nya kurser och program, sade rektor som fortsatte med att ge några korta glimtar av kommande satsningar, bland annat på Välfärdens utmaningar.

– Med utgångspunkt i befintlig stark forskning som finns idag inom exempelvis äldre och åldrande, etnicitet och migration kopplat till samhällsstruktur och utveckling, logistik och visualisering, finns en stor potential för en samlad forskningsansats mot ett område med mycket stor samhällsrelevans, nämligen den kraftigt växande andelen av äldre i samhället. Här behövs inte bara ny forskning, här behövs också ny utbildning.

Medverkade vid installations- och promotionshögtiden gjorde Linköpings akademiska orkester, LAO, under ledning av biträdande director musices Merete Ellegaard och med mezzosopranen Helena Ranada Matstoms som solist.

Orkestern framförde bland annat musik av Händel, Ture Rangström och Georges Bizet. Naturligtvis hördes också de ”Fanfarer för Linköpings universitet” som director musices Hans Lundgren komponerat 1995.

På bildspelet syns: inmarschen; övermarskalk Gabriella Albert; scenen med hedersdoktorer; installandi och promovendi; promovendi på Hälsouniversitetet lyfter på hattarna; doktor Selina Mårdh, Filosofisk fakultet; doktor Mikael Pihl, Hälsouniversitetet; Karin Axelsson, promotor för Filosofiska fakulteten och Utbildningsvetenskap; Linköpings akademiska orkester med solisten Helena Ranada Matstoms; Agneta Gultz, ny professor i kognitionsvetenskap; hedersdoktorer och professorer på Filosofisk fakultet, rektor Helen Dannetun på scen, Margareta Engwall, promovendi Utbildningsvetenskap mottar sin krans, översikt över scenen från publikplats.

Se film från högtiden 2014

Bilder: Magnus Johansson
Text: Gunilla Pravitz

2014-05-12
 


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Drygt 30 miljoner kronor från Formas

Nio forskare från Linköpings universitet tilldelas medel från Formas forskarråd. Projekten handlar om allt från digital inkludering och hållbar stadsomvandling till migration av hushållsarbetare.

LiU-forskare bland världens mest citerade

Fyra forskare vid Linköpings universitet har kommit med på den globala listan över de mest citerade forskarna i världen. Resultatet presenteras av företaget Clarivate som varje år lyfter fram forskare med stort inflytande.

Effektiva organiska solceller för utomhusbruk

En liten gästmolekyl på rätt ställe gör det nu möjligt att tillverka energieffektiva organiska solceller i enbart miljövänliga material. Energieffektiviteten ligger över 17 procent och solcellen har också kunnat tillverkats på en större yta.

Markus Heilig: Professor mitt i samhällsdebatten

Diskussioner med de egna döttrarna sporrade honom att skriva den populärvetenskapliga boken Hon, han och hjärnan. Och i höstas spelade han en stor roll i SVT-serien Från savannen till Tinder. ”Jag älskar att berätta”, säger Markus Heilig.

LiU utreder kompetenscentrum för hållbar industri

Forskare vid LiU har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett nytt kompetenscentrum för framtidens hållbara industri. Konkurrensen är hård, men chanserna bedöms ändå som goda för att centret ska kunna bli verklighet inom några år.

Per Staffan Boström, 75, disputerar på LiU

Efter ett helt yrkesliv i svenska storföretag och 15 års forskarstudier är det äntligen dags. Nu disputerar Per Staffan Boström, 75, på sin avhandling i industriell ekonomi. ”Du blir aldrig för gammal för forskning”, säger han.

Metod avslöjar kemikaliers oönskade biologiska effekter

Hur påverkas vår hälsa av föroreningar och andra kemikalier som vi exponeras för? LiU-forskare har använt en metod för att identifiera vilka proteiner i kroppen som påverkas av kemikalier. Metoden skulle kunna användas för att i ett tidigt skede upptäcka att ett ämne kan ha biologiska effekter i en organism.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-26