Göm menyn

60-åring bjuder in till festival

Den 6:e oktober 1954 slog Norrköpings filmstudio upp dörrarna för första gången. Idag, 60 år senare, är föreningen, som numer går under namnet Flimmer, alltjämt ett viktigt inslag i Norrköpings kulturliv.

Det blir tydligt när den årliga Flimmerfestivalen invigs för 16:e gången. Festivalen, som pågår under tio dagar, väntas locka uppemot 6 000 filmintresserade Norrköpingsbor. Många av dem studenter. En av de som förväntansfullt inväntar starten är Teresa Häll, festivalens producent.

Teresa Häll, Flimmers festivalproducentTeresa har själv en bakgrund som student vid Linköpings Universitet där hon läste en master på utbildningen Kultur Samhälle Mediegestaltning (KSM). Nu är hon i full färd med att förbereda de sista detaljerna inför fredagens öppning.
- Det kommer att bli jättekul, en riktig filmkavalkad.  Det är mer än hundra programpunkter inplanerade. Vi kommer att visa filmer från hela världen. Många av dem har aldrig visats i Sverige tidigare.

Att det är sextio år sedan filmföreningen startades kommer under festivalen att uppmärksammas lite extra. Bland annat så kommer 30-tals klassikern Blå Ängeln, som var den första filmen att visas av föreningen, att repriseras. Den som är på jakt efter nyheter behöver dock inte oroa sig. Programmet innehåller filmer från så gott som alla delar utav världen. Just bredden av genrer och innehåll är något som Teresa Häll är särskilt stolt över.
- Om man ser tillbaka fem, sex år så var filmutbudet i Norrköping väldigt varierat. Då fokuserade festivalen mycket på att få hit de lite större filmerna. Numer är utbudet mycket bättre. Flimmer har därför börjat arbeta mer mot att visa titlar som annars kanske aldrig hade kommit till Sverige. Samtidigt eftersträvar vi alltid att visa lika många filmer av kvinnor som av män.

Närheten till universitet gör att många studenter letar sig in i biosalongens mörker. Flera väljer även att själva engagera sig i arrangemangsförberedelserna. Genom Norrköpingsbaserade utbildningar som KSM, där man arbetar med både film och event, har intresset för att bidra ökat. Något som enligt Teresa Häll är ovärderligt. Samtidigt säger hon att Flimmer hoppas att fler studenter från utbildningar bortom det humanistiska fältet skulle vilja engagera sig.
- Generellt så tror jag att filmintresset bland dagens studenter är ganska stort. Däremot tror jag att vi måste jobba ännu mer för att nå studenter utanför Norrköping. Vi måste bli bättre på att fånga upp personer från andra områden än humaniora.

När Teresa Häll får frågan om vad som blir festivalens höjdpunkt väljer hon att framhäva den svenska dokumentären Här är vi nu som handlar om de svenska mästarna i Poetry Slam.
- Det blir världspremiär på Cnema. Regissören kommer hit tillsammans med ett par av de medverkande. De kommer även att köra spoken word live här på kvällen. Det tror jag kommer bli jättebra!

Flimmerfestivalen äger rum 3-12 oktober. På Flimmers webbsida kan du läsa mer om föreningen och festivalen: flimmer.nu

2014-10-06
Text och foto: Joel Käll-Karlsson

 


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

LiU startar ny internationell civilekonomutbildning

Medan andra lärosäten drar ned på sina internationella civilekonomutbildningar gör LiU tvärt om. Sedan flera år finns flera inriktningar mot moderna språk och höst startar en helt ny inriktning mot engelska. ”Det bästa av två världar”, säger den ansvarige.

Regeringen vill inrätta myndighet för utredningar av forskningsfusk

– Det är bra att man nu föreslår ändringar för att hanteringen av misstänkt oredlighet behandlas rättssäkert och lika oavsett lärosäte, säger rektor Helen Dannetun om regeringens förslag att inrätta en statlig myndighet som ska utreda forskningsfusk.

Samverkan ska skapa hållbart boende

Hur löser man energiförsörjningen i en helt ny stadsdel med 3000 bostäder? Hur kan kommun, energibolag och fastighetsägare samarbeta på bästa sätt? Och hur samordnar man smarta lösningar på fastighetsnivå till en bra helhet? De frågorna ska forskare och studenter på LiU hjälpa till att besvara.

Lantbruket en garant för fred och frihet

Det krävs en omvärdering av lantbrukets roll i samhällsdebatten. Nu behövs en storsatsning på innovationer, såväl för att mätta världens ökande befolkning som att undvika ännu fler krig och kriser, skriver LiU-forskaren Per Frankelius i tidskriften Lancet.

Han får fler att fatta matte

Det började med hjälp till klasskompisarna, fortsatte med vikariat som mattelärare och eget läxhjälpsföretag. Nu har LiU-studenten Björn Runow en egen Youtube-kanal där han i korta klipp förklarar matematikens mysterier.

Från LiU-student till minister

Åsa Lindhagen läste till civilingenjör på Linköpings universitet. Drygt tio år senare är hon jämställdhetsminister. Hon ger dagens studenter rådet att ibland stanna upp och reflektera.

Högtidlig invigning med överraskningar

Så där ja! Med tal, mingel, fanfar och ett par rejäla överraskningar invigdes forskningsprogrammet Agtech på onsdagskvällen. Planerna för framtiden är stora.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: Thu Mar 21 13:38:25 CET 2019