Hide menu

The requested page is not available in the preferred language.

To the next available page.

The requested article is available in the following languages.

Page in Swedish.

Kavajtvång

En mörk, strikt och könsneutral kavaj blir från och med läsåret 2008/09 den enda accepterade klädkoden vid LiU. Beslutet omfattar alla lärare och studenter, såväl kvinnor som män, och är ett led i den pågående Bolognaprocessen.

Bolognaprocessen omfattar alla europeiska universitet och innebär en samordning vad gäller utbildningsnivåer, förkunskapskrav, examina, betygssystem, terminstider mm. Syftet är att underlätta rörligheten för europeiska studenter. Vilket universitet de går på ska inte göra någon skillnad för dem.

Nu driver EU-kommissionen Bolognaprocessen ett steg längre och ålägger de europeiska universiteten att också samordna sina klädkoder. En mörk, strikt och könsneutral kavaj är vad som ska bäras vid de akademiska lärosätena. Detta är redan kutym i Storbritannien, Tyskland, Frankrike och de sydeuropeiska länderna, såväl som i de nya EU-länderna i Östeuropa.

Men i Nordeuropa och Holland har klädstilen varit slappare. Här har akademiska studier kunnat bedrivas i mjukisbyxor, kortärmade tröjor, bara magar och slafsigt hängande skjortor. Nu blir det slut på det.

- Vi vill att studenterna ska känna sig hemma överallt och trygga i förvissningen att de duger som de är, vid vilket universitet de än befinner sig, säger EUs utbildningskommissionär Robert van der Laudatur.

Och han får stöd av klädkommissionären Primo Octavio Etiquete:

- Ett lugnt och städat yttre ger den inre säkerhet som krävs i ett Europa vigt åt det livslånga lärandet, kommenterar han.

För LiUs del innebär det att samtliga lärare och studenter vid alla undervisningstillfällen från och med augusti bär mörk kavaj.

2008-04-01

Academic boycott

Protestplakat mot Trumps inreseförbudLiU researchers have joined international calls for a boycott of scientific conferences in the US.

risky perfectionism

Woman putting on make upPsychology students took on role of treaters in a study of perfectionism and internet-delivered cognitive behavioural therapy.

social sustainability

People in motionSocial value creation is on the agendas of more and more companies and organisations. Erik Jannesson, senior lecturer in management control, has just published a book on the subject.

Critical of the national board of health and welfare

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist is one of 17 researchers who are critical to guidelines for the treatment of depression and anxiety.

when researchers meet vulnerability

Child in SyriaMalin Thor Tureby was keynote speaker at an international conference on oral history.

global media hit

CatCats that meow with a dialect have caused a sensation in the world media. Robert Eklund, a linguist who works with cats at the Department of Culture and Communication, has lost count of the number of times the work has been reported in the media.

farewell exchange students

Farewell Mingle 2016On 6 December, a Farewell Mingle was held for departing exchange students who have studied at Linköping University.

success for new master's

Stefan Jonsson"We have a global and critical perspective that attracts today's students," says Stefan Jonsson, professor at REMESO, about the Faculty of Arts and Science’s first international master’s programme at REMESO in Norrköping - Ethnic and Migration Studies.

health is our new religion

YogisAchieving perfect health has become a religion in the western world, according to a newly published study. Barbro Wijma, professor emerita and physician with many years of experience meeting patients, views this development with dismay.

black in sweden

Victoria Kawesa

Skin colour matters, also in Sweden. But many people don’t accept that racism is a problem here – only in other countries. So claims doctoral student Victoria Kawesa, who writes about black feminism and whiteness in Sweden.

redress for neglect

Shadows of peopleJohanna Sköld from Child Studies at Linköping University co-organised an international workshop where researchers compared various models of compensation for institutional neglect and abuse.

tomorrow's nobel laureates?

Pupils from a primary school in Skäggetorp Anna Lindström and Monika Lopez of the Department of Culture and Communication applied earlier this year for funding for an initiative in an issue relating to refugees. The funding was granted, and the “Tomorrow’s Nobel laureates” project was born.

Alumni of the year 1

Suad Ali, porträtt

Suad Ali, expert on Sweden’s refugee quota, works tirelessly for refugees worldwide. For her dedication she has been chosen as one of Linköping University’s two Alumni of the Year.

Alumni of the Year 2

Thomas-Lunner-i-studioThomas Lunner’s research has given improved hearing to millions of people with impaired hearing. He has been chosen as one of this year’s Alumni of the Year.

Page manager: anna.nilsen@liu.se
Last updated: 2017-02-13